Επέτειος: Σαν σήμερα το μετάλλιο της Εβρίτισσας Μόρφως Δροσίδου στην Βαρκελώνη

 

Ήταν 4 Αυγούστου του 1992. Η Μόρφω Δροσίδου, κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια μια Εβρίτισσα έγραφε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατακτούσε ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα του ταεκβοντό. Πολύ πριν τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Μιχάλη Μουρούτσο, την Έλλη Μυστακίδου, που πρωταγωνίστσαν την επόμενη δεκαετία.

morfo drosidouΒέβαια, το άθλημα του ταεκβοντό, δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ως επίσημο άθλημα, αλλά ως άθλημα επίδειξης. Για αυτό και δεν μέτρησε στην κατάταξη.

Επίσημα στην Βαρκελώνη η Ελλάδα κατέκτησε μόνο δύο μετάλλια, αμφότερα χρυσά, με τον Πύρρο Δήμα και την Βούλα Πατουλίδου.

Η Μόρφω, με την επιτυχία της αυτή, σίγουρα έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα άθλημα που μέχρι τότε, δεν το γνώριζαν και πολλοί στη χώρα μας.

Η «τίγρης της Θράκης», όπως την αποκαλούσαν τότε, έδωσε συνέντευξη στο Ράδιο Έβρος και την εκπομπή του Δημήτρη Μηλίκα, που θυμήθηκε αυτήν την σημαντική επέτειο και μάλιστα παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

«Χάλκινη» η Μόρφω Δροσίδου στο Παγκόσμιο Κύπελλο τάε κβον ντοΣτην συνέντευξη που παραχώρησε θυμήθηκε ότι τότε που κέρδισε το μετάλλιο, η ίδια ήταν 17 ετών και ακόμα ήταν μαθήτρια στο Νεοχώρι της Ορεστιάδας. Την πηγαινοέφερνε για μαθήματα αλλά και προπονήσεις ο πατέρας της.

«Το σημαντικό ήταν και μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, θυμάμαι έντονα την πρόκριση από τους προκριματικούς. Μετά από εκείνη την επιτυχία καταφέραμε να έχουμε συνέχεια μετάλλια και παρουσίες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο φέτος στο Ρίο δεν καταφέραμε να έχουμε ως Ελλάδα κάποια πρόκριση σε αυτό το άθλημα», είπε η Μόρφω Δροσίδου.

Η Εβρίτισσα ολυμπιονίκης τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική στην Αθήνα, όπου πλέον μένει μόνιμα με την οικογένειά της (έχει δύο αγόρια). Στην συνέντευξή της έκανε σύγκριση της δικής της εποχής με την σημερινή, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη για την πρόσκληση που της έκανε να συμμετάσχει την περασμένη εβδομάδα στον 1ο Παραποτάμιο Αγώνα Δρόμου στον Άρδα.

Ακούστε το απόσπασμα: