Μειονοτική πορεία στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ ετοιμάζεται στην Θράκη μετά από 20 χρόνια!

 

Σε μήνυμα για το μπαϊράμι από τον γενικό πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, γίνεται κάλεσμα για την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, ανήμερα επετείου θανάτου του ιδρυτή του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) Αχμέτ Σαδίκ.

Περιμένω όλο τον λαό μας και στην πορεία και στις τελετές, αναφέρει στο μήνυμα του ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς πρόεδρος του DEB. Μία πορεία που φέρει τον τίτλο “Πορεία διεκδίκησης δικαιωμάτων” και στόχο έχει να αναδείξει αιτήματα της μειονότητας, διοργανώνεται στην πόλη της Κομοτηνής, ανήμερα της επετείου θανάτου του ιδρυτή του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) Αχμέτ Σαδίκ.

Οι πληροφορίες του “Χ” επιβεβαιώθηκαν για την πραγματοποίηση πορείας μειονοτικών, με τον πρόεδρο του κόμματος να δίνει το σύνθημα για την πορεία, με αφορμή μήνυμα που εξέδωσε για το μπαϊράμι. Στις αντιδράσεις μελών της μειονότητας για το κλείσιμο των παράνομων παιδικών σταθμών που λειτουργούσε ο σύλλογος επιστημόνων μειονότητας, φαίνεται να εδράζεται η παραπάνω πορεία, που μπορεί να περιγράφεται ως πορεία διεκδίκησης δικαιωμάτων, όμως την ίδια στιγμή δεν περιγράφονται τα δικαιώματα εκείνα που στερούνται τα μέλη της μειονότητας.

Σε μήνυμα για το μπαϊράμι από τον γενικό πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, γίνεται κάλεσμα για την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου θανάτου του ιδρυτή του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) Αχμέτ Σαδίκ. Στο μήνυμά του ο κ. Τσαβούς αναφέρει “οι γιορτές είναι μέρες στις οποίες γευόμενοι τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες, αφήνουμε στην άκρη τις απογοητεύσεις και γιορτάζουμε με ενθουσιασμό. Σε αυτές τις μέρες κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η διάδοση της χαράς, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως οι γιορτές μας είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης. Ξέρω πως εμείς ως μειονοτικοί για πολλά χρόνια στερηθήκαμε στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων αλλά και στα πεδία της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Χωρίς να υποκύπτουμε απέναντι σε αυτές τις στερήσεις, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Μια είναι η οδός για την γιγάντωση αυτής μας της προσπάθειας. Σε αυτό τον δύσκολο δρόμο να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη, την ενότητα και την ομοψυχία μας. Δίνοντας αυτόν τον αγώνα για την μειονότητα σε αυτές τις γιορτινές μέρες, τιμούμε τον αείμνηστο ηγέτη μας, από τον οποίο και εμπνεόμαστε. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην επέτειο της εκδημίας του στις 24 Ιουλίου, θα τιμήσουμε με νοσταλγία τον πολύτιμο ηγέτη μας.

Πριν από την τελετή τιμής, πραγματοποιούμε μια “Πορεία Διεκδίκησης Δικαιωμάτων” με την οποία ζητάμε τα δικαιώματά μας. Περιμένω όλο τον λαό μας και στην πορεία και στις τελετές, καταλήγει στο μήνυμά του ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς πρόεδρος του DEB. Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι οι διεργασίες για την πραγματοποίηση της πορείας αυτής είχαν ξεκινήσει καιρό πριν, με τις αντιδράσεις να κορυφώνονται μετά το κλείσιμο των παράνομων παιδικών σταθμών. Τότε το DEB έλεγε πως “η αποστολή αστυνομικών και εισαγγελέα στα παραρτήματα του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας, η βούληση να τεθεί τέλος στις δραστηριότητες του με την κατηγορία της “Λειτουργίας παράνομων παιδικών σταθμών” που τις αποδίδεται και η επίδοση δικαστικών κλήσεων στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης με την ιδιότητα του κατηγορουμένου είναι μία πράξη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα μέλος της Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Είναι δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. παρεμποδίζει την ελευθερία σύστασης συλλόγων εκ μέρους της μειονότητας και συνεχίζει αυτή την εφαρμογή που δεν συνάδει με τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Θεωρούμε όλα αυτά που έγιναν για τα παραρτήματα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης ως μία κατηγορία που έγινε εις βάρος όλης της μειονότητας και επικρίνουμε όλους τους υπευθύνους”. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η επέτειος μνήμης του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή του κόμματος DEB, συνδυάζεται στην Κομοτηνή με μία πορεία διεκδίκησης δικαιωμάτων, και όχι με μία απλή θρησκευτική τελετή στον τάφο του, σε μία προσπάθεια αναβίωσης παλαιών …κακών πρακτικών.
Πηγή: http://xronos.gr/