Οι 25+3 Θρακιώτες που συνεργάστηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τον Φερνάντο Σάντος

 

Ο Φερνάντο Σάντος είναι εδώ και 24 ώρες πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία. Τα πανηγύρια καλά κρατούν στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά σε σχέση με τα έργα και τις ημέρες του στην Ελλάδα. Ειδικά από την στιγμή που ο ίδιος ο Σάντος εμφανίστηκε σαν… πρεσβευτής της χώρας και μάλιστα φρόντισε να μιλήσει ελληνικά μετά τον τελικό – κάτι που χρόνια τον παρακαλούσαμε οι δημοσιογράφοι αλλά δεν μας έκανε την χάρη ποτέ.

Ήδη σε προηγούμενη ανάρτηση του ThrakiSportS έχετε λεπτομέρειες για τις οκτώ παρουσίες του στην Θράκη, έξι στην Ξάνθη και δύο στην Κομοτηνή, για ισάριθμα παιχνίδια με Skoda και Πανθρακικό στα οποία και κατάφερε να παραμείνει αήττητος. Άλλωστε αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ομάδων του – τώρα που το βλέπουμε από άλλη σκοπιά: δύσκολα χάνουν.

Συνολικά στο διάστημα της σχεδόν δεκαετούς παρουσίας του στην Ελλάδα, αν αφαιρέσουμε τα διαστήματα που πήγε πίσω στην πατρίδα του, την Πορτογαλία, συνεργάστηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με 31 Θρακιώτες ή «Θρακιώτες», όπως βαφτίζουμε όσους δεν έχουν μεν καταγωγή από την περιοχή μας, αλλά συνέδεσαν το όνομά τους με ομάδες της.

Η αρχή γίνεται ήδη από το καλοκαίρι του 2001, όταν ο Μάκης Ψωμιάδης τον φέρνει στην ΑΕΚ. Την σεζόν 2001-2002 ο Σάντος κάθεται στον πάγκο της Ένωσης σε 35ματς (με απολογισμό 24 νίκες, 3 ισοπαλίες, 8 ήττες). Πήρε Κύπελλο νικώντας με 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό, αναδείχθηκε δεύτερος στο πρωτάθλημα σε ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό που κατέκτησε το πρωτάθλημα, έφτασε επίσης την ομάδα στους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αποκλείστηκε απο την Ιντερ. Σε εκείνη την ομάδα, λοιπόν, είχε παίκτες τον αλεξανδρουπολίτη στράικερ Ντέμη Νικολαΐδη, τον ξανθιώτη Χρήστο Μαλαδένη αλλά και τους Άκη Ζήκο, Νίκο Κωστένογλου και τον γκολκίπερ Σωτήρη Λυμπερόπουλο οι οποίοι είτε πριν είτε μετά βρεθήκαν στην ομάδα της Skoda Ξάνθη.

Το επόμενο καλοκαίρι ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό, όπου έμεινε όμως μόλις για έξι ματς στην αρχή της σεζόν 2002-2003 σημειώνοντας 3 νίκες και 3 ήττες. Εκεί είχε ως παίκτη τον μετέπειτα βοηθό προπονητή στην Ξάνθη Γιάννη Γκούμα αλλά και τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος επίσης λίγα χρόνια μετά ανηφόρισε προς την Ξάνθη.

Την σεζόν 2004-2005 ο Σάντος επέστρεψε στην ΑΕΚ δίνοντας τα χέρια με τον Ντέμη Νικολαΐδη, καθώς ο Εβρίτης είχε στο μεταξύ κρεμάσει τα παπούτσια του και ανέλαβε την προεδρία της ομάδας. Υπό την καθοδήγηση του Σάντος η ΑΕΚ βγήκε 3η στο πρωτάθλημα, το οποιο όμως έχασε μέσα από τα ίδια της τα χέρια, αφού ήταν πρώτη μέχρι την 28η αγωνιστική αλλά στραβοπάτησε στο περίφημο 0-0 με τον Ιωνικό για την 28η αγωνιστική και έμεινε ισόπαλη και με τον ΠΑΟ (29η). Σε 36 ματς ο απολογισμός ήταν 18 νίκες, 12 ισοπαλίες και 6 ήττες. Στο ρόστερ εκείνης της ομάδας, πέρα από τον Κωστένογλου, ο Σάντος συνάντησε τον Εβρίτη στην καταγωγή Ηλία Κυριακίδη αλλά και τον Σταύρο Τζιωρτζόπουλο που έκανε πέρασμα τόσο από την Ξάνθη όσο και από τον Πανθρακικό.

Την επόμενη σεζόν 2005-2006, και πάλι με την ΑΕΚ, ο Σάντος περιορίζεται ξανά στην 3η θέση στο πρωτάθλημα και φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου όπου έχασε από τον Ολυμπιακό. Σε σχέση με την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, οι Κυριακίδης και Τζιωρτζόπουλος παραμένουν στην ομάδα. Σε αυτήν όμως προστίθενται ο Γιώργος Αλεξόπουλος που μερικά χρόνια αργότερα θα ερχόταν ως βοηθός προπονητή του Κωστένογλου στην Ξάνθη, ο Έμερσον που πήρε εκείνη την χρονιά μεταγραφή για την ΑΕΚ από την Skoda αλλά και ο Παντελής Καπετάνος που μια δεκαετία μετά θα βρισκόταν και αυτός στο ρόστερ της Ξάνθης.

Μετά ο Σάντος πάει για λίγο στην Πορτογαλία αλλά στις 3 Σεπτέμβρη του 2007 επιστρέφει στην Ελλάδα και με προτροπή του τότε προέδρου του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία στον δικέφαλο του βορρά, διαδεχόμενος τον Γιώργο Παράσχο που απολύθηκε μετά από μια ήττα στην Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ έρχεται τότε 9ος στο πρωτάθλημα (με απόδοση 10-5-15). Είναι όμως ίσως και η πιο… θρακιώτικη ομάδα που είχε ποτέ στην διάθεσή του ο Πορτογάλος. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο μετέπειτα γκολκίπερ της Ξάνθης Δημήτρης Κυριακίδης αλλά και ο Κυριάκος Τοχούρογλου που πέρασε σαν βοηθός προπονητή απο Ξάνθη. Επίσης στην ομάδα αγωνιζόταν στα τελειώματά του ο Ζήσης Βρύζας, ο μετέπειτα παίκτης του Πανθρακικού Χρήστος Μελίσσης, ο επίσης μετέπειτα παίκτης του Πανθρακικού Στέλιος Ηλιάδης, ο προερχόμενος από τον Πανθρακικό Χουσεΐν Μουμίν και ο Εβρίτης στην καταγωγή και σήμερα μεγάλος αστέρας της ΑΕ Διδυμοτείχου Παναγιώτης Κουρδάκης.

Ο Σάντος έμεινε άλλες δυο σεζόν στον ΠΑΟΚ. Την περίοδο 2008-2009 αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα με 22 νίκες, ο ισοπαλίες και 8 ήττες σε συνολικά 40 ματς. Πλέον στην ομάδα έχει έρθει ο Αντελίνο Βιεϊρίνια που απέκτησε και αυτός στην πορεία σχέσεις με την Θράκη και μετείχε και στην ομάδα που κατέκτησε το Euro στην Γαλλία, αλλά και ο Πάμπλο Γκαρσία που ήρθε για μερικές μέρες πριν δυόμισι χρόνια στην Ξάνθη, ενώ σε σχέση με την ομάδα της προηγούμενης περιόδου παρέμεινε ο Στέλιος Ηλιάδης. Αντιστοίχως, την σεζόν 2009-2010 που ο ΠΑΟΚ βγήκε 3ος στο πρωτάθλημα έχοντας δώσει συνολικά 43 ματς (26-8-9), ο Σάντος συνεργάστηκε με τους Βιεϊρίνια, Γκαρσία και τον Γιώργο Φωτάκη, που πέρασε για μερικές ημέρες φέτος από την ομάδα του Πανθρακικού.

Ο Φωτάκης ήταν ένας από τους παίκτες που αποτελούσαν σταθερή επιλογή του Σάντος στην Εθνική Ομάδα, όταν ανέλαβε τα ηνία της το 2010 μετά την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ. Ο Σάντος έκατσε στον πάγκο της Ελλάδας σε συνολικά 49 παιχνίδια από το 2010 ως και το 2014 με απολογισμό 26 νίκες, 16 ισοπαλίες και 7 ήττες. Συνολικά 12 συμμετοχές με το εθνόσημο υπό τις οδηγίες του Σάντος είχε ο Φωτάκης, που συμμετείχε και στο Euro 2012, αλλά μακράν τις περισσότερες, 41 τον αριθμό, τις είχε ο Βασίλης Τοροσίδης που τότε δεν ήταν μεν αρχηγός, αλλά ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας. Ο Σάντος στην Εθνική τον γύρισε στην φυσική του θέση, στα δεξιά, από αριστερά που τον χρησιμοποιούσε ο Ρεχάγκελ.

Επίσης ο Φερνάντο Σάντος ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας χρησιμοποίησε σε οκτώ αγώνες τον Δημήτρη Σιόβα που προερχόταν από τα τμήματα υποδομής της Ξάνθης, τον Γιάννη Ζαραδούκα που έμελλε την περσινή σεζόν να αγωνιστεί με τη φανέλα της Skoda, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο μετά την αναγέννησή του χάρη στην ομάδα του Πανθρακικού. Επίσης ο Σάντος είναι ο άνθρωπος που κάλεσε στην Εθνική Ανδρών τον τότε τερματοφύλακα της Ξάνθης Γιούρι Λοντίγκιν, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε στο ματς με την Βοσνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ, με αποτέλεσμα λίγο καιρό μετά να μας τον «κλέψουν» οι Ρώσοι και να αποτελεί πλέον στέλεχος της Εθνικής Ρωσίας.

Και φυσικά, σε αυτούς προσθέστε και τους τρεις κορυφαίους θρακιώτες παράγοντες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΠΟ, τους Γιώργο Γκιρτζίκη, Χρήστο Καραβασίλη και Μάνο Γαβριηλίδη που μετά τις εκλογές του 2012 μετείχαν στο ΔΣ του Γ. Σαρρή (ο Γκιρτζίκης ήταν από πιο πριν εκ των βασικών στελεχών στο προεδρείο της Ομοσπονδίας) και άρα υπήρχε σταθερή επαφή μαζί τους, για διοικητικού ενδιαφέροντος θέματα που άπτονταν της Εθνικής Ομάδας.