Ο Θρακιώτης γιος καθηγητή του ΤΕΦΑΑ που υποστήριξε το Βremain ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Μ. Βρετανίας

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την Ε.Ε. Κανείς δεν ξέρει, δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, λένε.  Προεξοφλούν την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και  συνειδητοποιούν πως θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που είναι αβέβαιη και ρευστή.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας Κομοτηναίος, ο γιος του πρώην δημάρχου Κυριάκου Αμούτζα, Γιάννης, ο οποίος μάλιστα είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η εκστρατεία για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε έντονο ελληνικό χρώμα με την ΟΝΝΕΔ Μεγάλης Βρετανίας να δίνει τη μάχη στους δρόμους και να μοιράζει φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό στην περιοχή του Hammersmith έξω από τη στάση του μετρό αλλά και στο Barron’s Court.

Στην εκστρατεία συμμετείχε σύσσωμη η ΟΝΝΕΔ με τον πρόεδρο Βασίλη Βιτανόπουλο, τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Τσιρώνη, τον γραμματέα από την Κομοτηνή Γιάννη Αμούτζα, τις κοπέλες της οργάνωσης, Μαριάννα Λυκουρέντζου, υπεύθυνη γυναικών, την Κωνσταντίνα Ράδου, την Έλενα Ποιμενίδου, την Αγγελική Καπέτα, καθώς και τον Μιχάλη Ντιναλέξη πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Λονδίνου, τον βενιαμίν της οργάνωσης Μιχάλη Νιαρχάκο και τον Θοδωρή Χατζηγκάιδα.

Το αποτέλεσμα βέβαια του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους νέους Έλληνες της ΟΝΝΕΔ να κοιτούν πλέον στην επόμενη μέρα.  Μετά το Brexit υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι αλλάζουν άρδην οι συνθήκες για τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τους μεν φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, έως και κατά 30%-40% περίπου.

Σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Για τους δε Έλληνες εργαζομένους στη Βρετανία, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και πολύ πιο περίπλοκα. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.

Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

 

Πηγή: http://xronos.gr