Η 16άδα των Θρακιωτών που έχει λάβει μέρος σε τελική φάση Euro!!! Θυμηθείτε όλα τα ονόματα…

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά… 16 είναι οι σχετιζόμενοι με την Θράκη ή τις ομάδες της, που έχουν λάβει μέρος σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια, θα γίνουν 16 με την παρουσία του Γιούρι Λοντίγκιν. Δεδομένης της απουσίας της Εθνικής Ελλάδος από το τουρνουά, μοιραία το θρακιώτικο ενδιαφέρον θα πέσει στον ελληνορώσο πρώην τερματοφύλακα της Ξάνθης που μετέχει στην αποστολή της Ρωσίας καθώς και στον Νταβίντ Λάφατα, επίσης πρώην παίκτη της θρακιώτικης ομάδας.

Βέβαια αυτή θα είναι η δεύτερη παρουσία σε Euro για τον Τσέχο επιθετικό. Ο 34χρονος παίκτης της Σπάρτα Πράγας ετοιμάζεται για το κύκνειο άσμα του με την παρουσία του στο Ευρπωαϊκό της Γαλλίας. Πρώτη του παρουσία σε Euro ήταν το 2012 όταν αγωνίστηκε για μόλις 4 λεπτά στο παιχνίδι με την Ρωσία (μπήκε αλλαγή στο 86′) οπού οι Τσέχοι ηττήθηκαν με 4-1. Απο τον πάγκο είδε τα παιχνίδια με Ελλάδα (νίκη 2-1 για τους Τσέχους) και Πολωνία (νίκη 1-0 για τους Τσέχους) όπως και το παιχνίδι των προημιτελικών με την Πορτογαλία που η Τσεχία έχασε με 1-0. Ο Λάφατα έπαιξε στην Ξάνθη την περίοδο 2005-2006 έχοντας μόλις 9 συμμετοχές.

Σε δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνίστηκε ο βετεράνος πλέον Ρουμάνος γκολκίπερ Φλορίν Προυνέα. Αρχικά στο Euro 1996 στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου με την Ισπανία, οπού οι Ρουμάνοι μετά απο δύο ήττες απο Γαλλία και Βουλγαρία με 1-0 ηττήθηκαν και απο την Ισπανία με 2-1. Ο Προυνέα ήταν στην αποστολή και στο Euro 2000 βλέποντας όμως την πορεία της Ρουμανίας μέχρι τους “8” και την ήττα απο την Ιταλία απο τον πάγκο. Στην Ξάνθη ο Προυνέα αγωνίστηκε την περίοδο 2004-2005 παίζοντας σε μόλις 2 παιχνίδια.

Πέρα όμως απο παίκτες της Ξάνθης στην λίστα των ξένων παικτών που πέρασαν απο την Θράκη και αγωνίστηκαν σε Ευρωπαϊκό, υπάρχει και ένας πρώην του Πανθρακικού. Ο λόγος για τον Ισπανό Χουάν Βελάσκο που ήταν στις κλήσεις της Εθνικής Ισπανίας για το Euro 2000, χωρίς όμως να αγωνιστεί σε κανένα απο τα παιχνίδια της πορείας των Ισπανών μέχρι τα προημιτελικά που βρήκαν μπροστά τους την οικοδέσποινα Γαλλία που κέρδισε με 2-1.  Ο βετεράνος πλέον Ισπανός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Πανθρακικό απο το 2008 μέχρι και το 2010 μετρώντας 26 εμφανίσεις.

Πέρα απο παίκτες, όμως, είχαμε παρουσία σε Ευρωπαϊκό και απο μέλη τεχνικών τιμ Εθνικών ομάδων που αργότερα εργάστηκαν στην Θράκη. Πιο συγκεκριμένα ο λόγος για τον Τσέχο φυσιοθεραπευτή Κάρελ Μάλις που εργάστηκε για 12 σερί χρόνια(1996-2008) στην Εθνική ομάδα της χώρας του έχοντας παρουσία σε  4 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και μάλιστα το 1996 είδε την Εθνική ομάδα της Τσεχίας να βγαίνει δεύτερη στην Ευρώπη, και το 2004 τρίτη στην Ευρώπη χάνοντας στον ημιτελικό απο την Ελλάδα. Ο Μάλις στην Ξάνθη εργάστηκε απο το 2008 μέχρι και το 2012 αφήνοντας μόνο φίλους, με όλους να έχουν να λένε τα καλύτερα για έναν εξαιρετικό επαγγελματία.

Από εκεί και πέρα, έχουμε μια 10άδα Ελλήνων στις τέσσερις όλες κι όλες εμφανίσεις της Εθνικής Ελλάδος στην διοργάνωση. Ξεκινώντας από την αμέσως προηγούμενη, αυτήν της Πολωνίας το 2012, στην αποστολή μετείχαν ο ξανθιώτης νυν αρχηγός της Εθνικής Βασίλης Τοροσίδης αλλά και ο Γιώργος Φωτάκης, που βρέθηκε φέτος στην Κομοτηνή αλλά αγωνίστηκε σε ένα όλο κι όλο παιχνίδι με την φανέλα του Πανθρακικού, απέναντι στην Skoda Ξάνθη. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2008 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, πέρα από τον Βασίλη Τοροσίδη, μετείχαν στην αποστολή και οι επίσης πρώην παίκτες της Ξάνθης Χρήστος Πατσατζόγλου, Παρασκευάς Άντζας και ο Γιάννης Γκούμας, που βρέθηκε πριν δυο χρόνια ως βοηθός προπονητή στον πάγκο της Skoda Ξάνθη.

Τέσσερα χρόνια πιο πριν, στον θρίαμβο του 2004 είχαμε στην αποστολή που κατέκτησε το ευρωπαϊκό τον Γκούμα που προαναφέρθηκε, αλλά και τον Ντέμη Νικολαΐδη που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον Ζήση Βρύζα που αναδείχθηκε με την φανέλα της Ξάνθης, τον ορεστιαδίτη Στέλιο Βενετίδη που επίσης αναδείχθηκε από την Ξάνθη αλλά ήταν και βοηθός προπονητή φέτος στον Πανθρακικό και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, που δέκα χρόνια μετά ήρθε ως παίκτης στην Κομοτηνή και συνέβαλε σε μια από τις καλύτερες χρονιές του Πανθρακικού στην Super League. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στο μακρινό 1980 και την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε τελική φάση Euro, στην Ιταλία, τότε που είχαν αγωνιστεί οι Γιώργος Φοιρός και Γιάννης Γούναρης, που έμελλε πολλά χρόνια μετά να κάτσουν αμφότεροι στον πάγκο της Ξάνθης, ο δεύτερος και του Πανθρακικού….