Βγάλτε κομπιουτεράκια! Ανατροπή στις προβλέψεις του ΚΑΠ για την περίπτωση ισοβαθμιών στα μπαράζ ανόδου

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του μίνι πρωταθλήματος των μπαράζ ανόδου και έχουν βγει τα κομπιουτεράκια είναι καλο να αναφερθεί τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας. Και είναι καλό να αναφερθεί γιατί έχουμε έναν επιπλέον λόγο: όσα προβλέπονται στον ΚΑΠ ερασιτεχνικών σωματείων ΔΕΝ συμβαδίζουν με όσα προβλέπονται στον ΚΑΠ επαγγελματικών σωματείων.

Τα όσα προβλέπονται στις περιπτώσεις ισοβαθμιών αναλύθηκαν από το ThrakiSportS διεξοδικά τον χειμώνα, όταν έμεινε εκτός συνέχειας ο Πανθρακικός παρόλο που είχε ίδιους βαθμούς με τα Χανιά και είχε λήξει ισόπαλο το μεταξύ τους παιχνίδι. Αν και ο Πανθρακικός είχε μόλις παθητικό ενός τέρματος και τα Χανιά παθητικό τριών, στην επόμενη φάση προκρίθηκαν τα Χανιά καθώς μετά τα πρώτα δύο κριτήρια ισοβαθμίας, το επόμενο ήταν η καλύτερη επίθεση στο σύνολο του πρωταθλήματος και όχι πχ η διαφορά τερμάτων (θυμηθείτε το εκτενές θέμα του ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ).

Αυτά ισχύουν ωστόσο στον ΚΑΠ Επαγγελματικών Ομάδων (που καλό θα ήταν να αλλάξει, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ). Δεν σημαίνει όμως ότι ισχύει το ίδιο και για τις ερασιτεχνικές ομάδες, όπου ισχύει ο ΚΑΠ Ερασιτεχνών. Και σε αυτόν προβλέπεται επίσης στο άρθρο 20 τι θα γίνει σε περίπτωση ισοβαθμιών, ωστόσο οι προβλέψεις εδώ είναι ολίγον… διαφορετικές από εκείνες του ΚΑΠ Επαγγελματιών. Είναι πάντως αυτές που θα ισχύσουν για Ορφέα Ξάνθης, Δόξα Προσκυνητών, Ηρακλή Καβάλας και ΑΕ Διδυμοτείχου, αν προκύψει ισοβαθμία στο τέλος.

Όπως και στα επαγγελματικά, το πρώτο κριτήριο σε ισοβαθμία είναι οι βαθμοί των ισοβαθμούντων ομάδων στα μεταξύ τους ματς και το δεύτερο τα γκολ των ισοβαθμούντων ομάδων στα μεταξύ τους ματς. Αν και μετά από αυτό υπάρχει ισοβαθμία, δεν πάμε ωστόσο στην καλύτερη επίθεση αλλά οδηγούμαστε σε αγώνα μπαράζ. Ισχύει δηλαδή ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν και έχει αλλάξει μόνο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα (και το κύπελλο κατ’ επέκταση), μια αλλαγή που έγινε για να αποφεύγονται τα μπαράζ αλλά αποδείχθηκε πως ήταν προς το χειρότερο και δημιούργησε απίστευτο μπάχαλο και αδικίες.

Συνεπώς αν ισοβαθμήσουν δυο ομάδες, θα κριθεί η άνοδος στο τι θα έχει γίνει στα μεταξύ τους παιχνίδια και αν υπάρχει εκ νέου ισοβαθμία σε πόντους και γκολ, θα δώσουν μπαράζ. Αν ισοβαθμήσουν τρεις ομάδες, θα ξεκαθαρίσουν οι βαθμοί μεταξύ τους και αν υπάρχει νέα ισοβαθμία, τότε θα δούμε γκολ αβερέιτζ μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων, προτού οδηγηθούμε εκ νέου σε μπαράζ.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΚΑΠ Ερασιτεχνών για την σεζόν 2015-2016:

Άρθρο 20
Βαθμολογική κατάταξη ομάδων

1. Στους αγώνες πρωταθλημάτων οι αγωνιζόμενες ομάδες βαθμολογούνται σε περίπτωση  νίκης με τρεις (3) βαθμούς, σε περίπτωση ισοπαλίας με ένα (1) βαθμό και σε περίπτωση  ήττας με μηδέν (0) βαθμούς.

2. Η διοργανώτρια κάθε πρωταθλήματος υποχρεούται να τηρεί βαθμολογικό πίνακα και με  βάση αυτόν να επικυρώσει την οριστική κατάταξη των ομάδων.

3. Η επικύρωση του παραπάνω βαθμολογικού πίνακα γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της  διοργανώτριας μετά την περαίωση όλων των αγώνων πρωταθλήματος και αγώνων  Κυπέλλου Ελλάδος, που μετέχουν οι ομάδες αυτές και με την προϋπόθεση ότι δεν  εκκρεμούν στα αρμόδια δικαστικά/δικαιοδοτικά όργανα προσφυγές ή ενστάσεις που επηρεάζουν τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, προκειμένου για τη νικήτρια ομάδα  του πρωταθλήματος ή του ομίλου, τις ομάδες που προβιβάζονται ή υποβιβάζονται σε άλλη κατηγορία.

4. Οι ομάδες κατατάσσονται, κατά σειρά, στον βαθμολογικό πίνακα με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσαν η καθεμιά.
Από τον πίνακα αυτό:
α) Ανακηρύσσεται η νικήτρια ομάδα του πρωταθλήματος που είναι αυτή που έχει την  πρώτη θέση.
β) Προκύπτουν οι ομάδες που έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις διεθνείς  διοργανώσεις και
γ) Προκύπτουν η ομάδα ή ομάδες που προβιβάζονται ή υποβιβάζονται στην ανώτερη  ή κατώτερη κατηγορία βάσει της οικείας προκήρυξης.

5. Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβάθμηση ομάδων για τις  θέσεις της παρ 4 του παρόντος άρθρου, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες. 

6. Αν μετά τη σύνταξη και του παραπάνω ειδικού βοηθητικού πίνακα προκύπτει νέα  ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν στον παραπάνω βοηθητικό πίνακα, συντάσσεται άλλος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους  αγώνες.

7. Η σειρά που παίρνει η κάθε ομάδα στους παραπάνω ειδικούς βοηθητικούς πίνακες, μεταφέρεται στον αρχικό βαθμολογικό πίνακα, για την – κατά σειρά – κατάληψη των θέσεων των ομάδων που είχαν ισοβαθμήσει.

8. Αν και μετά από τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, η σειρά  κατάταξή τους γίνεται ως εξής:
α) Εφ’ όσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης που  διαρκεί 90΄ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 9 του παρόντος άρθρου.
β) Εφ’ όσον ισοβαθμούν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες, τότε η σειρά κατάταξής τους  καθορίζεται μετά από τη διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα  γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90΄ (χωρίς παράταση).
Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες κατάταξης  ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ. 5, 6, 7 και 8 του παρόντος άρθρου.
Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από τη Διοργανώτρια Αρχή.