Κατέβασαν 2,4 δεύτερα το πανελλήνιο ρεκόρ ο Κατραντζής και η παρέα του! Στο τσακ χάθηκε το μετάλλιο, «κλείδωσε» το Ρίο!!!

Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχαν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 10 ώρες ο Ξανθιώτης κολυμβητής Χρήστος Κατραντζής και η παρέα του, μένοντας οριακά εκτός μεταλλίων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης στο Λονδίνο αλλά σχεδόν «κλειδώνοντας» θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ελληνική σκυτάλη στα 4×100 μέτρα ελεύθερο αναδείχθηκε τέταρτη στον τελικό με χρόνο 3’14″42 που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ. Οι Έλληνες κολυμβητές ουσιαστικά κατέβασαν την επίδοση που οι ίδιοι πέτυχαν λίγες ώρες νωρίτερα κατά σχεδόν δυόμισι ολόκληρα δευτερόλεπτα, 2,40 για την ακρίβεια. Στον πρωινό προκριματικό είχαν περάσει με 3’16″82 που ήταν η πέμπτη καλύτερη επίδοση τότε.

Στον τελικό και οι τέσσερις έκαναν καταπληκτική κούρσα. Ο Κατραντζής αγωνίστηκε δεύτερος και κολύμπησε σε επιμέρους χρόνο το κατοστάρι 48″65, επίδοση που αν την είχε κάνει σε ατομικό αγώνα και όχι σε σκυτάλη, θα αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο! Ακόμα καλύτερους χρόνους πέτυχαν οι δύο επόμενοι, ο Απόστολος Χρήστου με 48″13 και ο Κριστιάν Γκολομέεφ με 48″04.

Πρώτος στην πισίνα έπεσε ο Οδυσσέας Μελαδίνης που σημείωσε χρόνο 49″50 (ο μόνος χρόνος που θα μπορούσε να μετρήσει ως πανελλήνιο ρεκόρ στο ατομικό αγώνισμα, αν το ξεπερνούσε, ωστόσο ήταν ο μόνος από την ελλληνική τετράδα που δεν πέτυχε κάτι τέτοιο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα ήταν πρώτη 50 μέτρα πριν το τέλος, αλλά στο τελευταίο σπριντ ο Γκολομέεφ δεν άντεξε την πίεση των έμπειρων μεγάλων αντιπάλων του. Έχασε το μετάλλιο στο τσακ, αφού μπροστά βρέθηκαν το Βέλγιο για μόλις 12 εκατοστά του δευτερολέπτου και η Ιταλία για μόλις 13 εκατοστά του δευτερολέπτου.

Οι δύο αυτές χώρες κατέκτησαν το χάλκινο και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα, ενώ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ξεκάθαρα βρέθηκε η Γαλλία με χρόνο  3’13″48, σχεδόν ένα δεύτερο ταχύτερη από τους υπόλοιπους. Πίσω από την Ελλάδα, το… χάος. Η πέμπτη Ουγγαρία βρέθηκε πάνω από δύο δευτερόλεπτα μακριά από την ελληνική σκυτάλη.

Για τον Κατραντζή και την παρέα του μένει το “κρίμα” για το χαμένο μετάλλιο, αλλά τα εύσημα για αυτό το μεγάλο ρεκόρ που σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζει στην Ελλάδα το ολυμπιακό εισιτήριο. Οι 12 ομάδες είναι ήδη γνωστές από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν – από τότε μέτραγε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ για την Ελλάδα, μέχρι τα δύο σημερινά.

Το καλό για την Ελλάδα είναι ότι διεκδικεί ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια, βγήκε σήμερα 4η στον τελικό αλλά και οι τρεις που είναι μπροστά της (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο) έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Ρίο ντε Τζανέιρο, άρα δεν συνιστούν αντίπαλοι για την Ελλάδα.

Η Εθνική ήδη ήταν κοντά στην πρόκριση πριν από το Ευρωπαϊκό του Λονδίνου, μετά όμως και από αυτήν την επίδοση είναι ακόμα πιο κοντά στο όνειρο της Βραζιλίας, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του μήνα για να δούμε αν αυτό το μεγάλο ρεκόρ θα αρκεί για να της δώσει θέση στην 16άδα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μέχρι στιγμής η μάχη της πρόκρισης στο Ρίο έχει ως εξής:

13. Αυστραλία 3:12.26
14. Ελλάδα 3:14.42 (η σημερινή επίδοση στο ευρωπαϊκό του Λονδίνου)
15. Ρουμανία 3:16.54
16. Ουγγαρία 3:16.55 (σημερινή επίδοση στο ευρωπαϊκό του Λονδίνου)
17. Ισπανία 3:16.77 (από το ισπανικό πρωτάθλημα)
18. Αργεντινή 3:17.41
19. Νότια Αφρική 3:17.64