«Μπλόκο» της ΟΥΕΦΑ στη συμμετοχή στο Region’s Cup 10 παικτών της ΕΠΣ Ξάνθης από γκάφα της ΕΠΟ!!!

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό και άκρως… ελληνικό. Από γκάφα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν επιτρέπεται σε δέκα από τους παίκτες της μεικτής ομάδας ερασιτεχνών ΕΠΣ Ξάνθης που κατέκτησαν το περασμένο Σάββατο τον τίτλο των πρωταθλητών Ελλάδος να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή διοργάνωση και κατά συνέπεια να αγωνιστούν στο Σαν Μαρίνο.

Ο λόγος; Η ΕΠΟ δεν είχε φροντίσει να εναρμονίσει τον κανονισμό διεξαγωγής του εγχώριου πρωταθλήματος που διεξήχθη για την ανάδειξη της μεικτής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Region’s Cup με τον κανονισμό της UEFA. Ο τελευταίος απαιτεί στις ομάδες όχι απλά να συμμετέχουν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που δεν έχουν υπογράψει ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά και αυτοί να αγωνίζονται τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια στην ίδια ομάδα.

Εάν ένας ερασιτέχνης παίκτης έχει πραγματοποιήσει έστω και για ένα εξάμηνο μεταγραφή σε άλλη ομάδα, χάνει το δικαίωμα της συμμετοχής στην διοργάνωση του Region’s Cup. Αυτός ο κανονισμός υπάρχει στην διοργάνωση της UEFA, όχι όμως και στον κανονισμό της διοργάνωσης που έγινε από την ΕΠΟ ώστε να αναδειχθεί η ελληνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στην Ευρώπη. Αυτή η ομάδα όπως είναι γνωστό, είναι η ΕΠΣ Ξάνθης που νίκησε το προηγούμενο Σάββατο στον τελικό της Κατερίνης την ΕΠΣ Εύβοιας.

Ωστόσο δημιουργείται μείζον πρόβλημα, αφού από την ομάδα που κέρδισε τον εγχώριο τίτλο, θα πρέπει πλέον ο Ενωσιακός προπονητής Απόστολος Κουτρουλός να αποκλείσει βάσει  του κανονισμού της UEFA συνολικά δέκα ποδοσφαιριστές, που εμπίπτουν σε αυτήν την απαγόρευση, και προφανώς να τους αντικαταστήσει με άλλους. Γίνεται αντιληπτό πόσο άδικο θα είναι για τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την κατάκτηση του τροπαίου και έφεραν το κύπελλο στην Ξάνθη, να μην μπορούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη.

Γίνεται επίσης αντιληπτό πόσο πολύ αποδυναμώνεται πλέον η ομάδα της ΕΠΣ Ξάνθης με αυτήν την εξέλιξη, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν πολύ απλά ο ίδιος κανονισμός υπήρχε και στο εγχώριο πρωτάθλημα του Region’s Cup. Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχουν και δύο παιδιά που λόγω άλλων προβλημάτων δεν θα μπορέσουν έτσι κι αλλιώς να ταξιδέψουν στο Σαν Μαρίνο, γίνεται αντιληπτό ότι τρεις εβδομάδες πριν από την διοργάνωση, πρέπει να αλλαχθεί η μισή ομάδα!!!

Πλέον στην ΕΠΣ Ξάνθης, μετά από αυτήν την αιφνιδιαστική εξέλιξη με το μπλόκο της UEFA γίνεται αγώνας δρόμου, αφενός για να καταλάβουν τι έχει συμβεί, αφετέρου για να καλύψουν τα κενά αλλά και τρίτον, να δουν αν θα καταφέρουν έστω τα παιδιά που έφτασαν στην κορυφή την μεικτή ομάδα ερασιτεχνών της Ξάνθης να ταξιδέψουν με την υπόλοιπη ομάδα και να ζήσουν αυτήν την εμπειρία, έστω και χωρίς (πλέον) δικαίωμα να αγωνιστούν. Οι εξελίξεις τρέχουν, περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο…