Τότε και τώρα! Θυμηθείτε ήταν ποιοι οι λαμπαδηδρόμοι στην Θράκη το 2012 ενόψει Λονδίνου (+photos)

Η Ολυμπιακή φλόγα φτάνει για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην Θράκη, το ThrakiSportS σας αποκάλυψε πρώτο τα ονόματα των 14 λαμπαδηδρόμων που θα την μεταφέρουν στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ποιοι ήταν εκείνοι που είχαν πράξει το ίδιο τέσσερα χρόνια πριν, στην λαμπαδηδρομία για τους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

floga-kipoiΤότε η Ολυμπιακή φλόγα είχε μάλιστα περάσει από την Θράκη στις 14 Μαΐου και τουλάχιστον σε Έβρο και Ροδόπη είχε συνδυαστεί με τον εορτασμό των Ελευθερίων. Ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά τότε η Ολυμπιακή φλόγα είχε μεταφερθεί και στα σύνορα, είχε ανέβει επάνω στην γέφυρα των Κήπων και είχε ανάψει βωμός ακριβώς στο σημείο λίγο πριν την ουδέτερη ζώνη, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στέλνοντας το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών (φωτό δεξιά).

Το 2012 συνολικά 20 αθλητές και αθλήτριες είχαν τρέξει με την ολυμπιακή δάδα στην Θράκη, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός περιορίζεται στους 14. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι αυτό δεν είχε να κάνει με κάποιο «ρίξιμο» της περιοχής μας αλλά με τον γενικότερο περιορισμό των λαμπαδηδρόμων επί ελληνικού εδάφους, αφού η Ολυμπιακή Επιτροπή του Ρίο ντε Τζανέιρο έστειλε περιορισμένο αριθμό δαδών και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όφειλε να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα.

olympiakifloga-alexpoli2Στην Αλεξανδρούπολη είχαν επιλεγεί εννέα λαμπαδηδρόμοι, ενώ είχαν ανακοινωθεί από την Δημοτική Αρχή και εννέα αναπληρωματικοί. Μάλιστα, τρεις από αυτούς περιλαμβάνονται ανάμεσα στους έξι που επελέγησαν και φέτος για τον ίδιο λόγο, από την ίδια ουσιαστικά δημοτική αρχή, αφού και τότε δήμαρχος ήταν ο πρώτος πολίτης της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. 

Ο λόγος για τον αθλητή της σκοποβολής Δημήτρη Αλεξούδη, την αθλήτρια του πινγκ πονγκ Δάφνη Δεληγιάννη και τον κολυμβητή αμεα Δημήτρη Καρυπίδη, που ωστόσο τότε ήταν αναπληρωματικός ενώ φέτος θα κληθεί να ανάψει τον βωμό.

olympiakifloga-alexpoliΠριν τέσσερα χρόνια τον βωμό, κάτω από τον Φάρο, είχε ανάψει η αθλήτρια του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Νάνσυ Ευστρατιάδου, η οποία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα νεανίδων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου το 2002, που είχε διεξαχθεί στην Σκωτία. Στην τελετή εκφωνητής ο  Αλέξης Κωστάλας ενώ σύντομη ομιλία είχε πραγματοποιήσει η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή (που και τότε, όπως και φέτος δεν ήταν λαμπαδηδρόμος στην πόλη της).

Αναλυτικά, οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν το 2012 την Ολυμπιακή Φλόγα εντός των ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν η Ελένη Ορφανίδου (αθλήτρια του ΝΟΑ), η Ιωάννα Κολτσίδου (αθλήτρια ύψους του ΠΑΣ Πρωτέα), Δάφνη Δεληγιάννη (αθλήτρια του πινγκ πονγκ στον Εθνικό), Γρηγόρης Κοντοστάθης (βολεϊμπολίστας του Εθνικού), Χρήστος Γιαννακάκης (αθλητής στίβου του Εθνικού), Βάκης Πεταλούδης (κολυμβητής των Special Olympics), Δημήτρης Αλεξούδης (σκοπευτής της Εθνικής Ομάδας), Αργύρης Τυλιγαδάς (κολυμβητής του ΟΦΘΑ) και φυσικά η Νάνσυ Ευστρατιάδου, που άναψε και τον βωμό.

Αναπληρωματικοί είχαν οριστεί οι Ηλίας Τσαουσίδης, Χρήστος Κασμίρης, Βάγια Παπαχρήστου, Γιάννης Καβαρατζής, Αντωνία Καλαφατζή, Σταμάτης Παπάζογλου, Δημήτρης Τεκτονίδης, Χριστίνα Κονσαλάκη και όπως προαναφέρθηκε ο κολυμβητής του ΟΦΘΑ και του Ηρόδικου Κομοτηνής Δημήτρης Καρυπίδης, που φέτος θα έχει και την τιμή να ανάψει τον βωμό στην Πλατεία Φάρου.

olympiakiflloga-komotini2012bΣτην Κομοτηνή το 2012 τον βωμό είχε ανάψει ο πρωταθλητής στο ύψος Κώστας Μπανιώτης, ενώ άλλοι τέσσερις αθλητές είχαν τρέξει με την φλόγα. Ο λόγος για την Ξανθιώτισσα κολυμβήτρια ΑμεΑ του Ηρόδικου Κομοτηνής Σεμιχά Ριζάογλου, τον πρωταθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης του ΑΣ Δημοκρίτειο Ιμπίς Νιαζή, τον Εβρίτη ποδοσφαιριστή τότε του Πανθρακικού Γιάννη Γωνιάδη και τον πρωταθλητή της κολύμβησης Γιώργο Κοτζαμπάση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάνοντας και την σχετική σύγκριση, σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη, η δημοτική αρχή της Κομοτηνής, όπου και τότε δήμαρχος ήταν ο Γιώργος Πετρίδης, φρόντισε κανένας από τους τέσσερις φετινούς λαμπαδηδρόμους να μην συμπίπτει με αυτούς που είχαν αυτήν την τιμή και τέσσερα χρόνια πριν – και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε και φέτος ο Κώστας Μπανιώτης, παρά την πρόσφατη επιτυχία του και την 5η θέση που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ.

olympiakiflloga-komotini2012aΗ υποδοχή της φλόγας στην Κομοτηνή είχε γίνει ανήμερα της 14ης Μαΐου, τότε προερχόμενη από την Καβάλα, όπου είχε διανυκτερεύσει. Από το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι την πλατεία έφτασε με τη βοήθεια των αθλητών Γιάννη Γωνιάδη και Γιώργο Κοτζαμπάση, ενώ στα τελευταία μέτρα λίγο πριν την κεντρική πλατεία, τη φλόγα παρέλαβε ο Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος τη μετέφερε μπροστά στο ηρώο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή με το άναμμα του βωμού. Μετά τον Μπανιώτη, τη φλόγα παρέλαβε η Σεμιχά Ριζάογλου από το σπαθί με κατεύθυνση το νοσοκομείο, από όπου την παρέλαβε ο Ιμπίς Νιαζή αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης για να την παραδώσει στο αυτοκίνητο που την μετέφερε στον Έβρο, αρχικά στους Κήπους, στην συνέχεια στις Φέρες και τελικά στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αναχώρησε για την Ξάνθη. Εκεί διοργανώθηκε ανάλογη εκδήλωση, όχι όμως πρωί αλλά στις τέσσερις το απόγευμα.

olympiaki-floga-plateiaxanthisΤο βωμό στο ρολόι της Ξάνθης άναψε ο μπασκετμπολίστας Θανάσης Πανδρακλάκης και ακολούθησε τελετή, που περιελάμβανε έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελληνικής με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων του Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας από την Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης, στον οποίο τότε πρώτος πολίτης και ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μιχάλης Στυλιανίδης.

Πέραν του Πανδραλάκη, λαμπαδηδρόμοι είχαν οριστεί στην Ξάνθη το 2012 οι Ανδρέας Χρηστίδης (Τάεκβοντό), Γρηγόρης Αναστασιάδης (Ελληνορωμαϊκή Πάλη), Λεωνίδας Ηλιάδης (Τζούντο) και Παναγιώτης Κουμουλίδης (Ποδόσφαιρο)και η αθλήτρια του στίβου Πηνελόπη Δάγκα, που ήταν εκείνη που άναψε τον δαυλό της από τον βωμό στην κεντρική Πλατεία Ξάνθης και την παρέδωσε ώστε να μεταφερθεί αρχικά στην Δράμα για την δεύτερη συνεχόμενη διανυκτέρευσή της στην Περιφέρεια, αλλά και πάλι όχι στην Θράκη αλλά στην Ανατολική Μακεδονία.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΕΞΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΕΤΙΝΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΕΤΙΝΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ