Η αφή της ολυμπιακής φλόγας και ο μόνος Θρακιώτης που έχει οριστεί για πρώτος λαμπαδηδρόμος

Ανάβει στις 12.00 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, κίνηση συμβολική που σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση της χρονιάς.

Η Κατερίνα Λέχου ως Πρωθιέρεια θα είναι αυτή που θα ανάψει την φλόγα και ακολούθως θα δώσει το Ιερό Φως στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, που για φέτος έχει οριστεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας. Με αυτόν ως πρώτο λαμπαδηδρόμο, θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία που θα περάσει την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα και από την Θράκη και ακολούθως θα μεταβεί σε μια εβδομάδα στην Βραζιλία για να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό στο Στάδιο Μαρακανά στις 5 Αυγούστου, κατά την τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάντα, και στις 17 τελετές, άνδρας παραλάμβανε πρώτος από τα χέρια της πρωθιέρειας το Ολυμπιακό Φως καθώς ποτέ δεν έχει οριστεί ως πρώτος λαμπαδηδρόμος κάποια γυναίκα. Τα πρώτα χρόνια ήταν κάποιος ιδιώτης, συνήθως από την ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας, με τον διπλωμάτη Κωνσταντίνο Κονδύλης να είναι το 1936 ο πρώτος λαμπαδηδρόμος της ιστορίας και από το 1960 και έπειτα, κατά βάση, διάσημοι Ελληνες αθλητές. Στο πέρασμα των ετών μόνο ένας Θρακιώτης έχει οριστεί πρώτος λαμπαδηδρόμος και όχι σε τυχαία διοργάνωση αλλά το 2004, στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.

Ποιος; Ο κορυφαίος έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών, το «λιοντάρι από το Διδυμότειχο», όπως τον είχαν ονομάσει τότε, ο Κώστας Γκατσιούδης. Είχε επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά δυστυχώς η επιλογή αυτή δεν του έφερε γούρι, αφού λίγο καιρό μετά τραυματίστηκε και έτσι δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην διοργάνωση και ενδεχομένως χάθηκε ένα σίγουρο ολυμπιακό μετάλλιο. Τέσσερα χρόνια πιο πριν, στο Σίδνεϊ, είχε φτάσει μια ανάσα από το ολυμπιακό βάθρο αλλά τελικά είχε καταλάβει την έκτη θέση.