Ποντάρουν στους Τουρίστες από τα Βαλκάνια – Προτάσεις από τους επαγγελματίες του Τουρισμού στην Κομοτηνή

Από την 7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία και συγκερκιμένα στην Βενετία

Θεωρούν ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης. Η ορθή αξιοποίηση και διαχείριση του κάθετου άξονα που έχει συνδέσει την Βουλγαρία με την Κομοτηνή μέσω του τελωνείου του «Νυμφαία-Μακάζα», που δόθηκε σε λειτουργία την τελευταία διετία είναι ένα στοίχημα που οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Ροδόπης θέλουν να το κερδίσουν.

Ιδιαίτερα, την τελευταία διετία που παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της εισροής επισκεπτών από τη Βουλγαρία, αλλά και από άλλες Βαλκανικές χώρες, μέσω του τελωνείου, δεδομένου ότι η διαδρομή αυτή παρέχει ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στους επισκέπτες της Ελλάδας που προέρχονται από τις χώρες αυτές, ανοίγοντας νέες τουριστικές αγορές και συνεργασίες για την περιοχή.

Για να αξιοποιηθεί όμως ορθά και στο έπακρο, όπως τονίζουν, η νέα αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης, αλλά και γενικότερα για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρέπει να ληφθούν κάποια πρόσθετα μέτρα για την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας, αλλά και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Για το σκοπό αυτό κατέγραψαν τις αδυναμίες και τα προβλήματα που εντόπισαν κατά τη διετή λειτουργία του κάθετου άξονα Βουλγαρίας-Κομοτηνής και του τελωνείου του (Νυμφαία) και εντόπισαν τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ευκαιρία για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης, αλλά και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας. Τα θέματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν για την άρτια αξιοποίηση και διαχείριση του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Κομοτηνής, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής είναι:

Η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό του τελωνείου «Νυμφαία-Μακάζα», ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος και ταχύτερη η διέλευση επισκεπτών από αυτό. Ζητούν επίσης να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα, ώστε να προσελκύσουν τουριστικά γκρουπς από τη Βουλγαρία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες. Αλλά και να βελτιωθεί η σήμανση και επάνω στον κάθετο άξονα αλλά και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, με τοποθέτηση πινακίδων που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες δίνοντάς τους οδηγίες και θα τους καθοδηγούν να επισκεφθούν τουριστικούς προορισμούς της περιοχής του Νομού Ροδόπης όπως η Μαρώνεια και το Φανάρι.

Παράλληλα, ζητείται να γίνουν ενέργειες αντιμετώπισης του παραεμπορίου, με την ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών κλιμακίων και από την πλευρά της Βουλγαρίας και από την πλευρά της Ελλάδας . Αλλά και να εκπονηθεί έρευνα από την οποία να προκύπτει το προφίλ των επισκεπτών της χώρας μας, μέσω του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Κομοτηνής (ανάγκες, προσδοκίες, ενδιαφέροντα κ.λ.π.), ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους, με σκοπό αφ’ ενός μεν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς, αφ’ ετέρου δε να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα της διαμονής τους στην περιοχή.

Με την ελπίδα ότι η Κομοτηνή σύντομα θα αποτελεί τόπο στάσης ή και τουριστικού προορισμού πολλών επισκεπτών που θα εισέρχονται στη χώρα μέσω του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Κομοτηνής, στέκονται στα έξι εκατομμύρια Βαλκάνιων επισκεπτών που πέρασαν πέρσι από το Τελωνείο, αλλά δεν στάθηκαν ούτε μια μέρα στην Κομοτηνή. Βάζουν το δικό τους στοίχημα ότι φέτος και η Ροδόπη αλλά και όλη η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα θα επωφεληθεί οικονομικά και τουριστικά από αυτή τη νέα αγορά.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ