H επέτειος 25 ετών από το «έπος» του ΠΑΟΚ στη Γενεύη και ο Θρακιώτης που είδε όλο τον τελικό από τον… πάγκο

Ακριβώς 25 χρόνια συμπληρώνονται από το «έπος» της Γενεύης. Στις 26 Μαρτίου του 1991 ο «Δικέφαλος του Βορρά» αντιμετώπισε στη Γενεύη την Ισπανική Σαραγόσα και έχοντας στο πλευρό του 6.000 φιλάθλους επικράτησε με 76 – 72 και κατέκτησε την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για ελληνικό σύλλογο, μετά την θρυλική ομάδα της ΑΕΚ το μακρινό 1968.

Σε εκείνον τον τελικό, υπήρχε και μια θρακιώτικη συμμετοχή. Για την ακρίβεια, αναγράφτηκε στο φύλλο αγώνα δεν μπήκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο για να πάρει έστω και ένα δευτερόλεπτο συμμετοχής. Έζησε όμως όλο εκείνο το θρίλερ από τον πάγκο και είχε βοηθήσει στην πορεία της διοργάνωσης, έτσι ώστε να λάβει μέρος ο ΠΑΟΚ στον τελικό.

Ο λόγος για τον Γιώργο Βαλαβανίδη, με καταγωγή από τις Φέρες του Έβρου. Ο θρακιώτης μπασκετμπολίστας, μαζί με τον Αχιλλέα Μαματζιώλα, ήταν οι μόνοι δύο της ομάδας του ΠΑΟΚ που συμμετείχαν μεν στην αποστολή του τελικού, κάθισαν στον πάγκο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον κόουτς Ντράγκαν Σάκοτα.

Άλλωστε τότε ο Βαλαβανίδης ήταν ακόμα… μαθητούδι (δεν ήταν καν 17 ετών) και λίγο καιρό μετά θα έπαιζε με την Εθνική Παίδων σε έναν ακόμα τελικό, αυτόν του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Τρία χρόνια νωρίτερα, εξαιτίας του ύψους του (ήταν πάνω από δύο μέτρα) είχε ενταχθεί στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ ενώ μια δεκαετία μετά θα ερχόταν για να αγωνιστεί και στην FF Ξάνθη.

 width=Τους 76 χρυσούς πόντους του “Δικεφάλου” στον τελικό με την Σαραγόσα είχαν πετύχει ο Μπάνε Πρέλεβιτς (31), ο Μπάρλοου (20), ο Νίκος Σταυρόπουλος (15), ο Παναγιώτης Φασούλας (7) και ο Μέμος Ιωάννου (3). Ο αγώνας είχε συγκλονιστική και άκρως επεισοδιακή τροπή, με τον πρόεδρο της ομάδας Νίκο Βεζυρτζή να παίρνει σε μια διακοπή το μικρόφωνο για να απευθύνει «διάγγελμα» στους 6.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ που είχαν ταξιδέψει στην Γενεύη.

Ακόμα περισσότεροι ήταν εκείνοι που κατέκλυσαν την επόμενη μέρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία», για την υποδοχή της πρώτης ευρωπαϊκής κούπας που έφερνε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, σε εθνικό ή συλλογικό επίπεδο, από το εξωτερικό. Άλλωστε τόσο αυτή της ΑΕΚ όσο και ο θρίαμβος του 1987 είχαν συντελεστεί «εντός έδρας», σε ελληνικό έδαφος, στην Αθήνα.

Σε εκείνη την μεγάλη πορεία, ο ΠΑΟΚ αρχικά απέκλεισε την Σάντερλαντ νικώντας εντός και εκτός έδρας. Στον όμιλο οι “ασπρόμαυροι” έχασΑΝ αρχικά από την Σαραγόσα εκτός έδρας με 70-64, μετά νίκησαν στο Παλέ τον Ερυθρό Αστέρα με 91-80 ενώ “γονάτισαν” στη Θεσσαλονίκη την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 107-77. Την Σαραγόσα ο “Δικέφαλος” την κέρδισε στο Παλέ με 112-102 ενώ μετά ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Ερυθρό Αστέρα με 91-75.

Σε ματς που έγινε στο γήπεδο του Περιστερίου γιατί αυτό χρησιμοποίησε η Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν λόγω του πολέμου στον Κόλπο, ο ΠΑΟΚ έχασε με 80-79 αλλά τον “βόλεψαν” τα υπόλοιπα αποτελέσματα και έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί ο ΠΑΟΚ έπαιξε κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας. Την κέρδισε με 95-82 στο Παλέ και στη Ρωσία βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 17 πόντους, στο τέλος όμως ηττήθηκε με 12 πόντους διαφορά και υπερασπίστηκε το +13 που είχε εξασφαλίσει στην Θεσσαλονίκη.

Ετσι στον τελικό, έπαιξε για τρίτη φορά στην σεζόν απέναντι στην ομάδα της Ανδαλουσίας. Θυμηθείτε τι είχε γίνει στα βίντεο που ακολουθούν…