Όταν ο Μπουγαΐδης έσωζε άθελά του τον Πανθρακικό, στέλνοντας την ΑΕΚ στον υποβιβασμό…

Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, σε ένα ματς που φέρνει πικρές αναμνήσεις στους φίλους της Ένωσης. Άλλωστε, στο τελευταίο ματς μεταξύ των δύο ομάδων σε αυτό το γήπεδο, σχεδόν τρία χρόνια πριν, γράφτηκε η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ένωσης.

Ήταν 14 Απριλίου του 2013, μία μέρα μετά τη συμπλήρωση 89 χρόνων ιστορίας, όταν η ΑΕΚ καταδικάστηκε στον πρώτο της υποβιβασμό, κλείνοντας έτσι έναν πολύχρονο κύκλο λαθών, αποτυχιών, αμαρτιών αλλά και κλοπών εντός και εκτός γηπέδου, από εχθρούς εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. Αφορμή είχε σταθεί ένα… αυτογκόλ που σημείωσε ένας παίκτης που σήμερα βγάζει το ψωμί του στον Πανθρακικό: ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης.

Εκείνο το παιχνίδι ήταν για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 2012-13 και ουσιαστικά έμοιαζε με ματς «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Ο Πανθρακικός πήγαινε στο ΟΑΚΑ και ήθελε να μην ηττηθεί, ώστε να σωθεί. Αλλά αν συνέβαινε αυτό, εκείνη που ουσιαστικά θα αντιμετώπιζε κατάματα το φάσμα του υποβιβασμού θα ήταν η ΑΕΚ. Η ιστορική ΑΕΚ, μια από τις πιο μεγάλες ομάδες στην χώρα.

Το 0-0 δεν άλλαζε, η εξέδρα άρχισε να βράζει, το γκολ της νίκης που θα ήταν αρκετό για να κρατήσει την ΑΕΚ στην κατηγορία δεν ερχόταν. Στο 74′, σε ένα κόρνερ του Πανθρακικού, έγινε η πρώτη εισβολή από το πέταλο. Ήδη μύριζε… μπαρούτι και η βραδιά γινόταν πολύ δύσκολη. Αλλά τα χειρότερα για την ΑΕΚ δεν είχαν έρθει. Θα ερχόντουσαν 13 λεπτά πιο μετά,

Βρισκόμασταν στο 87′ όταν γράφτηκε η πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία της Ένωσης. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έκανε τη σέντρα και ο Μαυρουδής Μπουγαϊδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της (τότε) ομάδας του, στην προσπάθειά του να αποκρούσει. 0-1. Αν και το ματς θα έμελλε να λήξει 0-3 στα χαρτιά, αφού δεν θα τελείωνε ποτέ.

Δευτερόλεπτα μετά εκατοντάδες οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν και αναγκάζοντας άπαντες να σπεύσουν στα αποδυτήρια για να σωθούν. Πανικός. Μεταξύ άλλων, ο γενικός αρχηγός του Πανθρακικού Χάρης Μαυρομάτηες γεμίζει αίματα. Ο διαιτητής Τριτσώνης και οι συνεργάτες του μένουν για δυο ώρες στα αποδυτήρια και τελικά κλείνουν το φύλλο αγώνα.

Οι πιέσεις και τα παρακάλια των ανθρώπων της ΑΕΚ – για την ακρίβεια του προπονητή Τραϊανού Δέλλα, του Χρήστου Κωστή, του Βασίλη Δημητριάδη αλλά και κανενός από την διοίκηση, δεν πιάνουν τόπο. Παρόλο που επισήμως από τον Πανθρακικό δηλώνουν πρόθυμοι να ξαναβγουν στον αγωνιστικό χώρο, έστω για το τυπικό, ώστε να σφυριχτεί η λήξη και να γλιτώσει η Ένωση την τιμωρία της αφαίρεσης των τριών βαθμών.

Τελικά δεν χρειάστηκε να έρθει αυτή η αφαίρεση βαθμών. Μια εβδομάδα μετά, στην τελευταία αγωνιστική στο Περιστέρι, η ΑΕΚ όχι απλά δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ατρόμητο αλλά θα ηττηθεί και θα υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της για καθαρά αγωνιστικούς λόγους. Ένα μήνα μετά θα γίνει γνωστό ότι η εταιρεία δεν μπορεί να σταθεί ούτε στην Football League και θα αυτοϋποβιβαστεί οικειοθελώς στην Γ’ Εθνική για να “καθαρίσει” από τα χρέη της.

Ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης για πολλούς θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα. Για μέρες, μήνες ολόκληρους θα τον στοιχειώνει εκείνο το αυτογκόλ. Θα νιώσει την στοχοποίηση στο πετσί του, ειδικά όταν λίγο καιρό μετά θα τολμήσει να καταθέσει προσφυγή για δεδουλευμένα 8.000 ευρώ που δεν του είχε δώσει η ομάδα. Απλήρωτος για μήνες τον μισθό των μόλις 800 ευρώ,  θα γίνει αμέσως μετά την προσφυγή του «ο παίκτης που έριξε τον ιστορικό σύλλογο κατηγορία με το αυτογκόλ σε εκείνο το παιχνίδι με τον Πανθρακικό».

Από «κολόνα» της ΑΕΚ και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της, θα αποδομηθεί και θα απαξιωθεί μετά την προσφυγή που κατέθεσε για τα δεδουλευμένα του. Δεν έφταιγε ούτε το ντου από την εξέδρα που διέκοψε το παιχνίδι, ούτε τα τεράστια διοικητικά λάθη που οδήγησαν στην απαξίωση της ομάδα. Τα χρόνια πέρασαν και ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης έμελλε να έρθει φέτος στον Πανθρακικό.

Και μάλιστα, να περιληφθεί στην αποστολή του Χατζηνικολάου για τον αγώνα στο ΟΑΚΑ, όπου ο Πανθρακικός θα παίξει ξανά τα ρέστα του για την παραμονή στην Α’ Εθνική. Ετσι, την Καθαρά Δευτέρα θα τεθεί αντιμέτωπος της παλιάς του ομάδας, σε ένα παιχνίδι που όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι θύμισές του θα στοιχειώνουν τα όνειρα και των οπαδών της ΑΕΚ αλλά και του ίδιου του παίκτη…