Φέρνουν στον Έβρο πρόσφυγες για μόνιμη εγκατάσταση με… επιδότηση ενοικίου από το κράτος

Και σε κατοικίες στο νομό Έβρου αναμένεται να διαμείνουν κάποιοι από τους 87.900 πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει η χώρα μας για τα επόμενα δύο χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, το οποίο είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Δεκέμβρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΗΕ. Πρόκειται για άτομα που υποβάλλουν στη χώρα μας αίτηση για άσυλο.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με τη Real News, πέρα από τον Έβρο, οι πρόσφυγες θα μείνουν σε κατοικίες που θα ενοικιαστούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο και Ρόδο.  Ο στόχος είναι η ενοικίαση συνολικά 2.400 κατοικιών, οι οποίες θα μπορούν να στεγάζουν περίπου 5 άτομα η καθεμία. Η αναζήτηση των διαμερισμάτων θα γίνει από την κοινή αγορά ακινήτων, ενώ οι κατοικίες που θα μισθωθούν θα έχουν ένα ανώτατο όριο ενοικίου ύψους 400 ευρώ κάθε μήνα.

Μέσω του προγράμματος θα προωθηθεί η σύναψη συμβολαίων με ξενοδοχεία, τα οποία θα συμβάλουν και αυτά στις θέσεις φιλοξενίας είτε μέσω της πληρωμής κάποιων δωματίων με «βάουτσερ» είτε μέσω της μίσθωσης ολόκληρων ξενοδοχείων. Παράλληλα, το ίδιο πρόγραμμα πρόκειται να προωθήσει και τον θεσμό της «ανάδοχης οικογένειας», δηλαδή τη συγκατοίκηση των προσφύγων με άτομα που μπορούν να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους.

Από τους 87.900 πρόσφυγες, οι 66.400 θα προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, και θα έχουν μέγιστη διάρκεια παραμονής στα μισθωμένα διαμερίσματα έως και δύο μήνες. Οι υπόλοιποι 21.500 θα προέρχονται από όλες τις άλλες χώρες.

 

Πηγή:  http://www.alexpoli.gr/