H ανασκόπηση του 2015 στα σπορ της Θράκης μέσα από τις 100+1 κορυφαίες φωτογραφίες της χρονιάς

Το 2015 έφυγε και το ThrakiSportS πιστό στην παράδοση που έχει δημιουργήσει, σας παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα της χρονιάςμέσα από την πιο πρωτότυπη φωτο-ανασκόπηση.

Η συντακτική ομάδα της κορυφαίας αθλητικής (και όχι μόνο) ιστοσελίδας της Θράκης επέλεξε τις 100+1 πιο χαρακτηριστικές εικόνες που μεταδόθηκαν από το ThrakiSportS την χρονιά που φεύγει και μέσα από αυτές και τις ιστορίες τους, επιχειρεί να σας θυμίσει όλα όσα πρέπει να θυμάστε ενόψει και του 2016.

Τα κριτήρια για την επιλογή των ακόλουθων φωτογραφιών είχαν να κάνουν τόσο με την δυναμική των εικόνων αυτών καθεαυτών, όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις με τα γεγονότα που καλύπτουν. Σε αυτήν την ανάρτηση θα δείτε τις 100+1 κορυφαίες φωτογραφίες (στην λογική που υπάρχει για τις 100+1 ταινίες που πρέπει να δει κανείς ή τα 100+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς, πριν πεθάνει).

Αυτές λοιπόν είναι οι 100+1 φωτογραφίες που πρέπει να θυμάται κανείς από το 2015, μαζί με τις ιστορίες που τις συνοδεύουν. Στείλτε μας  αν θέλετε με μήνυμα στο thrakisports.gr στο facebook ή με email στο thrakisports@yahoo.gr  και τις δικές σας προτάσεις για τις φωτογραφίες που εσείς θα επιλέγατε για τις κορυφαίες της χρονιάς στα σπορ της Θράκης….

 

karapiperis-sevasmos1. ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ:  Ο υπεύθυνος υποδομών και αντιπρόεδρος (τότε)  του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γρηγόρης Καραπιπέρης σηκώνει ένα χαρτόνι με το σύνθημα «Σεβασμό στις προσπάθειες μας»,  ενώ δεν παραλείπει να ευχηθεί για το 2015. Αφορμή για την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, είναι η άρνηση της ΕΟΠΕ να χορηγηθεί άδεια στον Σταύρο Κασαμπαλή να πάει στην Σύρο και να ενσωματωθεί με καθυστέρηση στις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Εφήβων στη Μεγαλόπολη. Ο Εθνικός χωρίς πασαδόρο, καθώς ήταν τραυματίας και ο Κίσιτς που λίγο καιρό μετά αποχώρησε από την ομάδα, χάνει από τον Φοίνικα με 3-0 σε έναν αγώνα… «παρωδία». Οι σχέσεις του Εθνικού με την Εθνική Ομάδα και την ΕΟΠΕ δοκιμάζονται, ο Μουστακίδης απειλεί να βγάλει ο ίδιος δελτίο και να ξαναφορέσει τις φόρμες και τελικά επαναφέρει στην ενεργό δράση τον Άκη Σιδηρόπουλο για έναν αγώνα στην Λαμία, μια αγωνιστική μετά.  Όσο για τον ίδιο τον Καραπιπέρη, τον πρωταγωνιστή της φωτογραφίας; Σίγουρα το 2015 θα είναι μια χρονιά που δύσκολα θα ξεχάσει. Στην διάρκειά της κλήθηκε να κάνει μέχρι και τον… προπονητή στην ομάδα εφήβων του Εθνικού, στον μοναδικό αγώνα της τελικής φάσης όπου νίκησε και μάλιστα τον πρωταθλητή Ηρακλή, έπειτα από οικογενειακό πρόβλημα που υποχρέωσε τον Δ. Ζλατιλίδη να φύγει νωρίτερα από την Θήβα, όπου φιλοξενήθηκε η τελική φάση της διοργάνωσης. Στα τέλη του καλοκαιριού κλήθηκε να αναλάβει και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Εθνικού, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μανόλη Βουκουρεσλή που άφησε τον σύλλογο στα κρύα του λουτρού και στα πρόθυρα της διάλυσης, χωρισμένο σε «ομάδες» και «παρατάξεις» και με παρουσία ατόμων που συμμετείχαν στην διοίκησή του ικανοποιώντας «προσωπικές φιλοδοξίες και μικροσκοπιμότητες», όπως ο ίδιος κατήγγειλε.

 

epeisodia-pigadia-xanthiolympiakos-20150111-anaskopisi20152. ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΠΗΓΑΔΙΑ: O Ολυμπιακός κερδίζει την Ξάνθη στον εξ αναβολής αγώνα με τον οποίο ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Super League αλλά η εικόνα στην κερκίδα όπου φιλοξενούνται οι οπαδοί του είναι αποκαρδιωτική λίγες ώρες μετά τον αγώνα. Ένας τραυματισμός αστυνομικού και 300 σπασμένα καθίσματα είναι ο λογαριασμός των επεισοδίων που προκαλούν οπαδοί του κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, επεισοδίων που προκάλεσαν αναίτια αφού όχι απλά η ομάδα τους έφυγε νικήτρια από τα Πηγάδια αλλά είχε και διαιτητική εύνοια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι ο ραζβάν Λουτσέσκου σε μια έκρηξη ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «δεν χρειάζεται τέτοια προστασία μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός», μια δήλωση που επανέλαβε και στις μελλοντικές συναντήσεις που είχε στην διάρκεια της χρονιάς με την ομάδα του Πειραιά και οι οποίες δεν ήταν και λίγες, είτε μιλάμε για τον εκτός έδρας αγώνα του δεύτερου γύρου, είτε για τον εντός έδρας του πρώτου γύρου της νέας σεζόν είτε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Από όλους πάντως ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής, καθώς αποδεικνύεται ο κακός δαίμονας και της Ξάνθης και του Λουτσέσκου – με διαιτητική προστασία ή χωρίς…

 

fysekis-ethnikosaris3. ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Γιάννης Φυσέκης αποτελεί τον φύλακα άγγελο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που χάρη στις εντυπωσιακές επεμβάσεις του, φεύγει χωρίς να ηττηθεί στο Κλεάνθης Βικελίδης από τον Άρη και στερείται τους τρεις βαθμούς της νίκης στις καθυστερήσεις του αγώνα, οπότε και ισοφαρίστηκε. Αυτή ήταν μια εμφάνιση που στέρησε στον Άρη την άνοδο στην Football League, αφού τον προσπέρασε στο τέλος του πρωταθλήματος στην βαθμολογία ο Πανσερραϊκός του κομοτηναίου τεχνικού Κώστα Βασιλακάκη. Αυρτό που δεν ήξερε τότε ο Φυσέκης ήταν ότι με την εμφάνισή του αυτή, ουσιαστικά στερούσε την άνοδο από την μετέπειτα ομάδα του, κάτι το οποίο θα μάθαινε δυο εβδομάδες αργότερα, όταν θα έπαιρνε την μεταγραφή για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, κατά βάση χάρη σε αυτήν την εμφάνιση. Το καλοκαίρι έζησε την τρέλα της προετοιμασίας του Άρη που επιδίωξε δικαστικά να κερδίσει την άνοδό του, χωρίς επιτυχία. Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, προς έκπληξη όλων, ανακοίνωσε ότι… κρεμάει τα παπούτσια του και ενώ μέχρι τότε έπαιζε βασικός στα φιλικά προετοιμασίας της ομάδας. Ωστόσο δεν τήρησε τον λόγο του και τα… ξεκρέμασε μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, επιστρέφοντας στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, κλείνοντας έτσι την χρονιά έχοντας το δελτίο του στην ομάδα στην οποία ξεκίνησε το 2015. Με την διαφορά ότι πλέον αγωνίζεται ως σέντερ με την ομάδα μπάσκετ του Εθνικού, αφού η απόφασή του να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο δείχνει να είναι οριστική…

 

original21-panokatatsipra-anaskopisi20154. ΤΡΙΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ:  Πλημμυρίζουν το διαδίκτυο καταγγελίες των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ότι τους περικύκλωσαν αστυνομικές δυνάμεις και τους απαγόρευσαν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, 12 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Πρόκειται για τις εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πάντως προεκλογικά δέχθηκε σκληρή κριτική από οπαδούς της Ένωσης σε όλη την χώρα για την θέση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κατασκευής του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Η “δημοκρατία” της δήθεν αριστεράς έδωσε εντολή στην ελληνική αστυνομία να περικυκλώσει από το πρωί το Club μας, ώστε να μην πάμε να διαμαρτυρηθούμε. Λίγο πριν ξεκινήσουμε, οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν πως έχουμε δύο επιλογές: ή να ανέβουμε και πάλι στα γραφεία, ή στα κρατητήρια», ανέφερε η ανακοίνωση της Original 21 Κομοτηνής, που μία ημέρα πριν την άφιξη του μετέπειτα πρωθυπουργού στην πόλη, είχε σπεύσει να κρεμάσει το συγκεκριμένο πανό σε κεντρικό δρόμο της. Πάντως στο τέλος του 2015 και ενώ μεσολάβησε ένα δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου και μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση στις 20 Σεπτεμβρίου, πέρα από αυτήν της 25ης Ιανουαρίου, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ζήτημα της κατασκευής γηπέδου στη Νλέα Φιλαδέλφεια δείχνει να έχει αλλάξει. Δεν είναι άλλωστε και το μόνο ζήτημα στο οποίο άλλαξε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινε κυβέρνηση.

 

girtzikis-eklogi5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ:  Ο ξανθιώτης παράγοντας Γιώργος Γκιρτζίκης δέχεται τα συγχαρητήρια του προέδρου της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής Μιχάλη Τζανόπουλου, λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο Γκιρτζίκης με ένα συντριπτικό ποσοστό ρεκόρ που άγγιξε το 93% εξελέγη νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Γιώργο Σαρρή. Για πρώτη φορά ένας Θρακιώτης αναλαμβάνει τόσο σημαντικό πόστο στην διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και μάλιστα, σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του, ορίζει έναν άλλον θρακιώτη, τον πρόεδρο της ΕΠΣ Έβρου Χρήστο Καραβασίλη, στην νευραλγική θέση του ταμία της Ομοσπονδίας. Ο τρίτος θρακιώτης στο ΔΣ της ΕΠΟ, ο Μάνος Γαβριηλίδης της ΕΠΣ Θράκης διατηρείται στην θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Κυπέλλου, κυρίως όμως ορίζεται ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ στο ΔΣ της Super League, διαδεχόμενος στην θέση αυτή τον Γκιρτζίκη. Λίγο πριν το τέλος του 2015, στην διάρκεια του οποίου δέχθηκε πάντως σκληρή κριτική αλλά και αρκετές επιθέσεις όχι μόνο πάνω αλλά και κάτω από την μέση, ο Ξανθιώτης παράγοντας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2016 την προεδρία της ΕΠΟ, αλλά αυτή τη φορά θα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αφού ήδη οι μεγαλομέτοχοι των ΑΕΚ< ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού Δημήτρης Μελισσανίδης, Ιβάν Σαββίδης και Γιάννης Αλαφούζος φέρονται να επιδιώκουν την δημιουργία αντίπαλου πόλου που θα επιχειρήσει την ανατροπή στις εκλογές, θεωρώντας ότι η νυν διοίκηση είναι διαβρωμένη και ελέγχεται από τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

 

omadapanidi-eklogesepsxanthis-anaskopisi6. ΠΕΜΠΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΞΑΝΘΗ:   Πάντως το πρώτο πλήγμα στην διαφαινόμενη “παντοκρατορία” του Γιώργου Γκιρτζίκη έρχεται στην περιφέρειά του, αυτήν της Ξάνθης. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές για την προεδρία της ΕΠΟ, ο Γιώργος Γκιρτζίκης χάνει τις εκλογές για την προεδρία της ΕΠΣ Ξάνθης. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης εξελίσσονται σε θρίαμβο της παράταξης του Γιώργου Πανίδη, που κερδίζει όλες τις έδρες του νέου ΔΣ και αναλαμβάνει νέος πρόεδρος, με τον ίδιο και τους συνεργάγτες του να ποζάρουν περιχαρείς αμέσως μετά στον φακό του ThrakiSportS. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό χρειάστηκε να συνεργαστούν αρκετές δυνάμεις του τοπικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Ενεργά στις εκλογές εναντίον του Γ. Γκιρτζίκη ενεπλάκη ο μηχανισμός της Skoda Ξάνθη και προσωπικά ο Χρήστος Πανόπουλος, που αποκαλούσε «θείο» τον μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΟ όποτε είχε παράπονα από την διαιτησία, την περίοδο που εκείνος ηγούνταν της ΚΕΔ. Επίσης, την υποψηφιότητα Πανίδη φέρονται να στήριξαν με τον τρόπο τους ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Βασίλης Τοροσίδης, ο τότε γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας αλλά και ο… Βασίλης Γκαγκάτσης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές ως νομικός σύμβουλος της πλευράς Πανίδη.

7. soufli-plimmiresΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΟΥΦΛΙ: Οι έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να πλημμυρίσει και το γήπεδο του «Δημήτρης Μπακιρτζής» του Σουφλίου. τα νερά καλύπτουν τα πάντα και προκαλούν τόσο μεγάλες καταστροφές, που όχι μόνο αναβάλλοται σειρά από αγώνες της τοπικής ομάδας για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά αναγκάζεται να ξενιτευτεί για αρκετά μεγάλο διάστημα στην Ορεστιάδα (μετά και την άρνηση παραχώρησης του γηπέδου του Διδυμοτείχου). Η εξέλιξη αυτή έχει μάλιστα σημαντικές επιπτώσεις και στην αγωνιστική συμπεριφορά του Έβρου Σουφλίου, που μακριά από την φυσική του έδρα έχει βαθμολογικές απώλειες, που για καλή του τύχη δεν του στοιχίζουν την παραμονή στην Γ’ Εθνική. Ωστόσο το ξεκίνημα της νέας σεζόν, όπου επίσης αναγκάστηκε να ξενιτευθεί εξαιτίας έργων που έγιναν στο «Δημήτρης Μπακιρτζής», δεν ήταν το ιδανικότερο με την ομάδα να ολοκληρώνει το 2015 ευρισκόμενη στην τελευταία θέση του πρώτου ομίλου της Γ’ Εθνικής με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και να αναζητά ένα μικρό θαύμα για να κάνει την μεγάλη αντεπίθεση στον δεύτερο και να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.

8. xylo-orestiada-anaskopisi2015ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Στα χέρια κοντεύουν να έρθουν στο τέλος του αγώνα της Ορεστιάδας με τον Άρη, που έληξε με νίκη των Θεσσαλονικέων με 3-0 σετ,ο νέος πρόεδρος του ΤΑΑ Γιώργος Τσολακίδης με τον λίμπερο της ομάδας Δημήτρη  Κωνσταντινίδη. Το περιστατικό κατέγραψε η κάμερα της Nova, με τους δύο άνδρες να έχουν εντονότατο λεκτικό διαπληκτισμό και μπαίνουν στην μέση ο Πασχάλης Ποτολίδης και άλλοι παίκτες, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Μας επηρέασε μία κατάσταση που είναι εσωτερικό θέμα  και θα το λύσουμε. Αυτό που έχω να πω είναι ότι με το όνομα του ΑΟ  Ορεστιάδας και του προπονητή Κώστα Δεληκώστα δεν μπορεί να παίζει κανένας. Αξίζουμε τον σεβασμό όλοι, είναι εσωτερικό το πρόβλημα και θα λυθεί εντός της εβδομάδας». Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από εσωτερικές διαμάχες, που είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν, όταν μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ο Δεληκώστας είχε βγει και είχε ανακοινώσει με λυγμούς την παραίτησή του. Οι παίκτες πήραν το μέρος του, ο πρόεδρος του ΤΑΑ Βασίλης Γκιζάνης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο Γιώργος Τσολακίδης ανέλαβε στην θέση του. Ωστόσο παραιτήθηκε από την θέση του μαζί με το υπόλοιπο ΤΑΑ όταν ο Βασίλης Γκιζάνης κατέθεσε τρεις μήνες μετά εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του Ερασιτέχνη ΑΟ Ορεστιάδας, όπου και επανεξελέγη θριαμβευτικά. Ο Γκιζάνης στην συνέχεια ανέλαβε εκ νέου πρόεδρος και στο ΤΑΑ ΑΟΟ, ο Δεληκώστας μοιραία το καλοκαίρι αποχώρησε από τον σύλλογο έχοντας πάντως πετύχει μια σχετικά άνετη παραμονή, ενώ τα διαφωνούντα διοικητικά στελέχη ίδρυσαν έναν νέο σύλλογο, τον Άθλο Ορεστιάδας. Οπως σχολιάστηκε, πλέον Ορεστιάδα δεν σημαίνει μόνο «καθήκον, πίστη, όνειρο και απέραντη αγάπη», όπως αναφέρει το σχετικό πανό, αλλά το 2015 σήμαινε και… «ατέλειωτες εσωτερικές διαμάχες», που ευτυχώς δεν έδειξαν να στοιχίζουν στη νεοφώτιστη ομάδα την κατηγορία…

9.  karnavalixanthis-marinakis-melissanidisΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΞΑΝΘΗ: Για πρώτη αλλά και τελευταία φορά μέσα στην διάρκεια της χρονιάς οι μεγαλοπαράγοντες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Μελισσανίδης φωτογραφίζονται μαζί, στον ίδιο χώρο και μάλιστα στην Ξάνθη παρέα με τους Ιβάν Σαββίδη και Χρήστο Πανόπουλο. Μόνο που βρίσκονται πάνω σε ένα από τα…   πέντε άρματα που εμφανίστηκαν στο επετειακό Καρναβάλι της πόλης, το οποίο συμπλήρωσε ακριβώς μισόν αιώνα ζωής. Το αφεντικό του Ολυμπιακού παρουσιάστηκε ως… αρκούδα που βρυχάται και ο Δημήτρης Μελισσανίδης ως… “τίγρης” και μάλιστα με ένα πούρο στο στόμα. Η μορφή του Ιβάν Σαββίδη βρισκόταν στο ένα από τα δύο κεφάλια του «δικέφαλου», που ήταν πεσμένα όμως λόγω της πορείας της ομάδας του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα, ενώ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη έστεκε στο πλάι, ως προτομή αγάλματος και παρατηρούσε τους υπόλοιπους. Όλοι τους είχαν περικυκλώσει μία… μαϊμού, στην κοιλιά της οποίας αναγράφονταν η λέξη “ΕΠΟ”. Η μαϊμού κρέμονταν μάλιστα από ένα δέντρο στο οποίο υπήρχαν γραμμένες οι λέξεις ΕΠΣ Ξάνθης και άλλες ΕΠΣ, με αντιληπτούς τους συμβολισμούς, ενώ επάνω στο άρμα υπήρχαν καλλίγραμμες κοπέλες που φορούσαν την μπλούζα της Skoda Ξάνθη. Το άρμα ονομαζόταν “ΒλΕΠΟ ότι θέλω” και προφανώς ήταν εμπνευσμένο από την ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα, που στην διάρκεια της χρονιάς συνοψίζεται κυρίως από επεισόδια, άδεια γήπεδα, τις άγριες κόντρες των “αφεντικών” και φυσικά τις δικαστικές εξελίξεις στην περίφημη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

10.  asoumanaki-pagosmiorekorΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΣΤΩΝΗ:  Μια τεράστια επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία σημειώνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Σοφία Ασουμανάκη, αθλήτρια  που προπονείται από την εβρίτισσα ολυμπιονίκη και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Χρύσα Μπισκιρζή, καταφέρνει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο χιλιόμετρα νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κλειστού Χώρου, που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης. Έπειτα από μία συγκλονιστική προσπάθεια έκανε επίδοση 6:30.2 και κάπως έτσι η Ασουμανάκη κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Αυστραλή Σάρα Χιούμπαρντ από το 2004. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια ουσιαστικά κατέβασε το προηγούμενο ρεκόρ κόσμου κατά τρία δευτερόλεπτα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κλειστού Χώρου είναι μια μεγάλη διοργάνωση, όπου η Ελλάδα έχει παράδοση. Στο παρελθόν έχουν κατακτήσει μετάλλια τόσο ο Βασίλης Πολύμερος, που συνόδευσε την Ασουμανάκη στην Αμερική,  όσο και η σύζυγός του Χρύσα Μπισκιτζή, η αθλήτρια από τον Κυπρίνο, που έμελλε μερικά χρόνια αργότερα να αναδείξει μια δικιά της αθλήτρια ως διάδοχό της στον θρόνο. Στην διάρκεια της χρονιάς η Ασουμανάκη κατέκτησε μετάλλιο και στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών παρέα με την Κατερίνα Νικολαΐδου και μαζί αποτελούν μια από τις λίγες ελπίδες διάκρισης της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

 

ethnikos-giannakopoulosanestis-ntalouz-tropaiothiki11.  ΤΡΙΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΛΙΣΑΒΟΝΑ:  Ο (τότε) βοηθός προπονητή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Ανέστης Γιαννακόπουλος, που τυγχάνει και ένας από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς του αθλητισμού της Θράκης και φυσικά διδάσκων στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, φωτογραφίζεται μπροστά από ένα μέρος της πλούσιας τροπαιοθήκης, στο Μουσείο της Μπενφίκα στην Λισαβόνα. Η πορτογαλική ομάδα, περισσότερο γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους παρά σε αυτούς του βόλεϊ, ήταν η αντίπαλος των Εβριτών στους οκτώ του Challenge Cup και τελικά η ομάδα που έμελλε να φράξει τον δρόμο της αρμάδας του Σάκη Μουστακίδη προς τους τέσσερις της διοργάνωσης. Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η αποστολή του Εθνικού δεν έχασε λοιπόν την ευκαιρία να επισκεφθεί το μουσείο της θρυλικής ομάδας, η οποία συμπλήρωσε στην διάρκεια της χρονιάς που φεύγει 111 χρόνια από την ίδρυσή της.

12. panthrakikos-olympiakos-limni20150307ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ:  Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν όλη την Θράκη μετατρέπουν σε… λίμνη το ΔΑΚ Κομοτηνής και οδηγούν σε αναβολή τον αγώνα Πανθρακικός – Ολυμπιακός, με απόφαση του διαιτητή Δελφάκη. Ωστόσο με απόφαση της Super League που ακολουθεί λίγο αργότερα, ο αγώνας αναβάλλεται ήδη από εκείνο το βράδυ οριστικά και όχι για την επόμενη μέρα, όπως προβλέπει ο κανονισμός αλλά και είχε συμβεί ενάμισι μήνα πριν, στην αναμέτρηση ανάμεσα στον Πανθρακικό με τον ΟΦΗ για το Κύπελλο (στην οποία οι Κομοτηναίοι γνώρισαν την πιο ντροπιαστική τους ήττα στο σύνολο του 2015). Ο πρόεδρος του Πανθρακικού Δημήτρης Τζελέπης χαρακτηρίζει το γήπεδο της ομάδας του ως «χωράφι» αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο ο αγώνας ματαιώνεται με απόφαση της Λίγκας κατά έμμεση παράβαση του γράμματος του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου είναι για να κερδίσει μέρες ξεκούρασης ο Ολυμπιακός ενόψει του επαναληπτικού του κυπέλλου με την ΑΕΚ. Άλλωστε για τον ίδιο λόγο η αναμέτρηση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για Κυριακή (και ενδεχομένως να διεξαγόταν κανονικά αν είχε παραμείνει η αρχική της ημερομηνία) είχε μεταφερθεί 24 ώρες νωρίτερα, με σύμφωνη γνώμη του Πανθρακικού, η διοίκηση του οποίου δέχτηκε τα πυρά ακόμα και από τους οπαδούς της ομάδας της Ροδόπης για αυτές τις «πολλαπλές διευκολύνσεις» που παρείχε στην ομάδα των ερυθρολεύκων χωρίς κάποιο (εμφανές τουλάχιστον) κέρδος για την ίδια. 

mantalos-foreio13.  ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ:   Ο επαναληπτικός της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό διεξάγεται κανονικά στο ΟΑΚΑ αλλά δεν ολοκληρώνεται ποτέ, καθώς ο ξεκούραστος Ολυμπιακός επιτυγχάνει τέρμα λίγο πριν την συμπλήρωση των 90λεπτου που οδηγεί μερίδα των οπαδών των κιτρινόμαυρων στο να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να οδηγήσουν στην οριστική διακοπή της αναμέτρησης. Η ΑΕΚ αποκλείεται, ο Ολυμπιακός προκρίνεται αλλά αυτός που όχι άδικα χαρακτηρίζεταιως man of the match αλλά και μεγάλος άτυχος της αναμέτρησης είναι (λοχι άδικα) ο Πέτρος Μάνταλος. Ο κομοτηναίος μέσος της Ένωσης αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη των κιτρινόμαυρων για σχεδόν 60 λεπτά αγώνα, αλλά ο τραυματισμός και η αποχώρησή του από το γήπεδο έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάρει τα ηνία και να πετύχει τελικά το γκολ της πρόκρισης. Το πιο σημαντικό όμως, που έγινε αντιληπτό δυο μέρες μετά, είναι ότι όταν αποχωρούσε ο Μάνταλος με το φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου, θα έκανε έξι μήνες για να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους. Τόσο χρειάστηκε για να ξεπεράσει τον σοβαρό, όπως αποδείχθηκε, τραυματισμό του, που στέρησε τις υπηρεσίες του θρακιώτη άσου όχι μόνο από την ΑΕΚ αλλά και από την Εθνική Ομάδα.

14.  ethnikos-portogaloi-neoipalaimaxoi-anaskopisi2015ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:  Η ευρωπαϊκή πορεία του Εθνικού Αλεξανδρούπολης τερματίζεται από την Μπενφίκα με δύο ήττες, αλλά η έλευση του φημισμένου πορτογαλικού συλλόγου στον Έβρο δίνει την ευκαιρία για να εκτυλιχθούν συγκινητικές στιγμές πριν την έναρξη του επαναληπτικού αγώνα, όταν δύο γενιές του Εθνικού φωτογραφήθηκαν μαζί. Ο λόγος για τους σημερινούς παίκτες  που οδήγησαν την ομάδα ως τα προημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ κι εκείνους που την σεζόν 1981-82 οδήγησαν για πρώτη φορά τον Εθνικό στα Κύπελλα Ευρώπης και συγκεκριμένα σε αυτό της Συνομοσπονδίας, όπου οι Εβρίτες είχαν αντιμετωπίσει και τότε μια πορτογαλική ομάδα, την  Εσπίνιο, η οποία και τότε είχε αποκλείσει τον Εθνικό. Μεταξύ των παικτών πατέρας και υιός Κασαμπαλής, πατέρας και υιός Δημητριάδης κι αν δεν ήταν τραυματίας ο υιός Χρηστουηλίας, θα υπήρχε και τρίτο ζευγάρι…

 

garas1815.  ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΥΡΟΣ:  Ο Ορεστιαδίτης βολεϊμπολίστας Δημήτρης Γκαράς κερνάει… κούπα τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ. Με 77% υποδοχή και  71% άριστες, είναι από τους κορυφαίους του δικεφάλου που κερδίζει στο  κατάμεστο «Δ.Βικέλας» της Σύρου με 3-1 σετ τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας στο άθλημα του βόλεϊ. Θα ακολουθήσει και το πρωτάθλημα για το σύνολο που δημιούργησε ο Γιάννης Καλμαζίδης, ένα νταμπλ που πανηγυρίστηκε δεόντως στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ορεστιάδα, χάρη στην παρουσία του Γκαρά, η οικογένεια του οποίου γνώρισε και άλλη διπλή χαρά μέσα στο 2015 αφού και η αδερφή του Νατάσσα έκανε… νταμπλ στην πολιτική, καθώς εκλέχθηκε τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο βουλευτής Έβρου με το ψηφοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το τμήμα βόλεϊ, νταμπλ πέτυχε το 2015 και το τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ, όπου επίσης υπήρχε ένας εβρίτης στην σύνθεσή του, ο Αλεξανδρουπολίτης Βαγγέλης Αραμπατζής.

16. ntalikes-xorto-dakkomotinisΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ:  Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από την αναβολή του Πανθρακικός – Ολυμπιακός και ενόψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ που ακολουθεί, καταφθάνουν στο γήπεδο του ΔΑΚ Κομοτηνής νταλίκες με… χόρτο. Πολύ χόρτο. Όπως ειπώθηκε, περίπου δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα!!! Μετά τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και ενόψει των επόμενων που προέβλεψε η ΕΜΥ,  αποφασίστηκε να γίνουν πυρετώδεις εργασίες ώστε να τοποθετηθεί νέο χορτάρι. Ουσιαστικά ξηλώθηκε  από τους αρμόδιους υπαλλήλους το παλιό χορτάρι και τοποθετήθηκε κομμάτι κομμάτι το καινούριο, ώστε ο ΔΑΚ Κομοτηνής σταδιακά από… χάλι να μετατραπεί σε… χαλί (γιατί καμιά φορά και ένας τόνος κάνει την διαφορά)  και να μπορέσει ο Πανθρακικός να δώσει στην φυσική του έδρα τα εναπομείναντα ιδιαίτερα κρίσιμα για την παραμονή της ομάδας αλλά και άκρως εμπορικά εντός έδρας παιχνίδια με ΠΑΟΚ,  Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Skoda Ξάνθη.

17. igor-panenka-panthraxpaoΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΔΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:  Ο Βραζιλιάνος Ιγκορ ευστοχεί σε πέναλτι με εκτέλεση αλά… Πανένκα κλειδώνει μια μεγάλη νίκη για τον Πανθρακικό, την πρώτη στην ιστορία του επί του ΠΑΟΚ, που θα αποδειχθεί και εξαιρετικά πολύτιμη για την παραμονή στην Super League (αφού θα ακολουθήσουν και αυτές επί Παναθηναϊκού και Ξάνθης εντός έδρας, αλλά και της Βέροιας εκτός). Ακριβώς ένα μήνα πριν, ο Ιγκόρ έχασε πέναλτι στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό και έτσι ο Πανθρακικός είχε χάσει δύο υπερπολύτιμους βαθμούς στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να κρατηθεί στην Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο δεν έπαψε να αποτελεί το βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας (η απουσία του οποίου έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στον πρώτο γύρο του τρέχοντος πρωταθλήματος, στο μεγαλύτερο διάστημα του οποίου απουσίασε λόγω τραυματισμού). Με το σκορ στο  ματς με τον ΠΑΟΚ στο 2-1, ο Ρόκα έδωσε εντολή στον Ίγκορ να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών, ωστόσο ο ισπανός προπονητής  δεν είδε ποτέ αυτήν την εκτέλεση, αφού από την αγωνία του γύρισε την πλάτη την στιγμή που ο Ίγκορ έπαιρνε φόρα σημαδεύοντας τα δίχτυα του δικεφάλου….

psinakis-thrakiotes18.  ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Ελευθέρας Πάλης με κατακτά κατέκτησε η ομάδα του Δημοκριτείου Κομοτηνής, στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στον Μαραθώνα, υπό το βλέμμα του δημάρχου του και γνωστού μάνατζερ και τηλεπερσόνας Ηλία Ψινάκη. Μάλιστα, ο τελευταίος είναι αυτός που έκανε και τις περισσότερες απονομές, μεταξύ άλλων και στους αθλητές του  “Duth Wrestling”. Ο Νάρεκ Γκριγκοριάν στα 50 κιλά, ο Χρήστος Σκόνδρας στα 54 κιλά και ο Ιβάν Βίνικ στα 58 κιλά ήταν οι τρεις κομοτηναίοι παλαιστές που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, ενώ με τους πόντους που συγκέντρωσαν οι ίδιοι και οι υπόλοιποι συναθλητές τους, κατάφεραν να δικαιώσουν τον Θόδωρο Καρυπίδη και να σκαρφαλώσουν στην τρίτη θέση της συνολικής βαθμολογίας. Όσο για τον Ψινάκη; Αν και δεν φημίζεται για την σχέση του με τον αθλητισμό, έχει πιάσει το νόημα της σημασίας του αθλητικού τουρισμού και φροντίζει να φιλοξενεί διοργανώσεις είτε αφορούν την κωπηλασία, είτε το μπιτς βόλεϊ είτε φυσικά τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας.

 

sportday-neoxori19.  ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Με αυτό το εικονικό πρωτοσέλιδο πανηγυρίζουν στο Νεοχώρι Ορεστιάδας την κατάκτηση του Κυπέλλου της ΕΠΣ Έβρου, που είναι το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας. Στον τελικό κερδίζει μια ημέρα πριν με 1-0 την Ένωση Άνθειας Αρίστεινου. Ωστόσο υπό το βάρος των προβλημάτων, ο σύλλογος αποφασίζει να μην κατέβει στο επόμενο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ώστε να αποφύγει τις πολυδάπανες μετακινήσεις και υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία. Πρώτο τρόπαιο στην ιστορία και για τον Ηρακλή Ζυγού στην ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και την Δόξα προσκυνητών στην ΕΠΣ Θράκης, η οποία όχι μόνο κατακτά το κύπελλο αλλά και το πρωτάιθλημα. Στους άλλους δύο νομούς στέφονται πρωταθλητές η ΑΕ Διδυμοτείχου και ο Άρης Αβάτου, αλλά κανείς από τους τρεις δεν καταφέρνει στα μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική να εξασφαλίσει την πρώτη θέση, αφού ο Νέστος Χρυσούπολης αποδεικνύεται ανίκητος και κερδίζει στο μίνι πρωτάθλημα του Μαΐου.

 

tsipidis-mixali20. ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:  Ο κεντρικός του Εθνικού Ιβάν Μίχαλι παραλαμβάνει το βραβείο του MVP για την αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής με την Ορεστιάδα λίγο πριν την έναρξη της τηλεοπτικής αναμέτρησης του Εθνικού με τον Φοίνικα Σύρου. Του το παραδίδει ο Απόστολος Τσιπίδης, σε μια εποχή που εμφανίζεται από τους πάντες στην Αλεξανδρούπολη ως  ο επόμενος μεγάλος χορηγός του Εθνικού, ενδεχομένως και ο επόμενος πρόεδρος της ομάδας. Οι κοινές φωτογραφίσεις με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΑ Γιάννη Τζίμα αλλά και τον τότε πρόεδρο του Εθνικού Μανόλη Βουκουρεσλή δίνουν και παίρνουν, όπως και οι δηλώσεις για τρόπαια που θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη. Δημόσιες ευχαριστίες για την οικονομική ενίσχυση του τμήματος βόλεϊ κάνουν προς το πρόσωπό του ο Σάκης Μουστακίδης αλλά και η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός, με μνημειώδεις ανακοινώσεις. Λίγους μήνες μετά, στον Εθνικό όταν τους υπενθυμίζουν την υπόθεση Τσιπίδη, του ανθρώπου που θα έφερνε χορηγίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και θα οδηγούσε την ομάδα στα μονοπάτια του πρωταθλητισμού, προτιμούν να αλλάζουν την κουβέντα…

karebe21.  ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ο φωτογραφικός φακός του Στέφανου Λεμονίδη  εντοπίζει τον Κριστιάν Καρεμπέ να δέχεται τις περιποιήσεις ενός μουσουλμάνου κουρέα στην οδό Ερμού της Κομοτηνής, κάτω από το ρολόι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Κάνοντας βόλτα στην πόλη, εν αναμονή της εξ αναβολής αναμέτρησης με τον Πανθρακικό, σταμάτησε σε ένα κουρείο που διατηρεί ένας από τους κουρείς που αποτελούν χαρακτηριστικές φιγούρες στην πόλη της Κομοτηνής και ο γάλλος παλαίμαχος άσσος υποβλήθηκε   στην ευχάριστη διαδικασία του παραδοσιακού ξυρίσματος. Για την ιστορία, η αναμέτρηση Πανθρακικού – Ολυμπιακού που είχε αναβληθεί με περιπετειώδη τρόπο ενάμισι μήνα πριν διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, όπως είχε συμβεί και με τα υπόλοιπα παιχνίδια της 27ης αγωνιστικής και συνοδεύθηκε από νίκη του Ολυμπιακού, με την οποία ουσιαστικά κλείδωσε και την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου.