Μπάχαλο με το ποιος προκρίνεται σε περίπτωση ισοπαλίας Χανίων-Πανθρακικού! Ο παραλογισμός του κανονισμού και η γκάφα της ΕΠΟ…

Ο Πανθρακικός βρίσκεται ήδη στα Χανιά για την αναμέτρηση του Κυπέλλου με την τοπική ομάδα για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του Κυπέλλου, αλλά τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί ένα θρίλερ σε σχέση με το ποια από τις δύο ομάδες θα προκριθεί σε περίπτωση που η αναμέτρηση λήξει ισόπαλη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ έχει με δύο νίκες φτάσει τους έξι βαθμούς με τις νίκες επί Πανθρακικού και Χανίων και ξεκάθαρα έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός Βόλου έχει γνωρίσει δύο ήττες από αυτές τις ίδιες ομάδες και έχει αποκλειστεί και μαθηματικά, καθώς δεν έχει βαθμό. Ακόμα και αν κερδίσει τον ΠΑΟΚ στο αδιάφορο βαθμολογικά μεταξύ τους παιχνίδι, δεν θα έχει καμία απολύτως αξία αυτό, αφού σε κάθε περίπτωση είτε τα Χανιά είτε ο Πανθρακικός είτε και οι δύο θα ξεφύγουν από τους τρεις βαθμούς που έχουν τώρα (άσε που και να μην ξέφευγαν, στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό Βόλου ευνοούνται οι αντίπαλοί του λόγω των νικών τους).

Ωστόσο ζήτημα γεννάται σε σχέση με τα Χανιά και τον Πανθρακικό.

Τα Χανιά στα μέχρι τώρα παιχνίδια τους έχουν μια νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-1 και μια ήττα από τον ΠΑΟΚ με 6-2. Σύνολο τρεις βαθμούς και τέρματα 4 υπέρ και 7 κατά, άρα 3 τέρματα παθητικό.

Ο Πανθρακικός στα μέχρι τώρα παιχνίδια του έχει επίσης μια νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 1-0 και μια ήττα από τον ΠΑΟΚ με 2-0. Σύνολο και αυτός τρεις βαθμούς και τέρματα 1 υπέρ και 2 κατά, άρα μόλις 1 τέρμα παθητικό.

Αν υποθέσουμε ότι το παιχνίδι Χανίων – Πανθρακικού θα έρθει ισόπαλο, είναι δεδομένο ότι η διαφορά των γκολ δεν θα αλλάξει. Όσα θα βάλει, τόσα θα φάει η κάθε ομάδα. Ο Πανθρακικός θα έχει μικρότερο παθητικό από τα Χανιά στην σύγκριση κερδισμένων-χαμένων γκολ, αλλά τα Χανιά σταθερά καλύτερη επίθεση σε σχέση με τον Πανθρακικό.

Βάσει της λογικής που εφαρμόζεται σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο, σε αυτές τις περιπτώσεις ισοβαθμίας, αν δεν ορίζεται απευθείας μπαράζ μετά την απόλυτη ισοβαθμία στα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων παιχνίδια, πρώτα εξετάζεται η διαφορά των γκολ και στην συνέχεια, αν υπάρχει και εκεί ισοβαθμία, πριμοδοτείται η καλύτερη επίθεση.

Σκεπτόμενο αυτά τα πολύ λογικά, πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτήν την στιγμή ο Πανθρακικός βρίσκεται ΠΑΝΩ από τα Χανιά και ευνοείται σε ισοβαθμία. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, κρητικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα Χανιά θέλουν μόνο νίκη για να προκριθούν, αφού αρκεί και η ισοπαλία στους Κομοτηναίους.

gafa-epoΤην κοινή αυτή λογική έρχεται να ενισχύσει ο πίνακας της βαθμολογίας που έχει αναρτήσει η ίδια η ΕΠΟ στην ιστοσελίδα της. Σε αυτόν αναφέρεται ως δεύτερος ο Πανθρακικός και στην τρίτη θέση τα Χανιά και το ThrakiSportS έσπευσε να τον κάνει printscreen και να σας τον παρουσιάσει, ΠΡΙΝ ενδεχομένως αλλάξει τις επόμενες ώρες.

Ωστόσο αυτός ο πίνακας (και η κοινή λογική) έρχονται σε αντίθεση με την προκήρυξη του κυπέλλου, έτσι όπως έχει μάλιστα ερμηνευθεί πέρυσι από την ίδια την νομική υπηρεσία της ΕΠΟ. Τι αναφέρει η προκήρυξη για τα κριτήρια που ακολουθούνται στις (εξαιρετικά πιθανές) περιπτώσεις ισοβαθμιών στους ομίλους;

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2, εδάφιο δ. «στους αγώνες της 2ης φάσης σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ομάδων στην τελική βαθμολογική κατάταξη κάθε ομίλου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων».


Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΚΑΠ Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων
και τις παραγράφους 5, 6 και 7, έχουμε και λέμε:  «5. Σε περίπτωση που(…) προκύπτει ισοβαθμία ομάδων(…), τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά
στους μεταξύ τους αγώνες.
 width=6. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.
7. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων τότε συντάσσεται νέος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων».

Κατά συνέπεια, εφόσον Χανιά και Πανθρακικός έρθουν ισόπαλοι και φτάσουν τους 4 βαθμούς με την ολοκλήρωση του τρίτου ομίλου της β’ φάσης του κυπέλλου, τότε καταρχήν θα εξεταστούν

α) οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια που προφανώς θα είναι από ένας για τον καθένα αφού θα έχουν έρθει ισόπαλοι,

β) μετά θα εξεταστεί η διαφορά τερμάτων που θα έχουν οι δυο ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια και η οποία προφανέστατα θα είναι μηδενική αφού όσα γκολ θα έχουν δεχτεί τόσα θα έχουν φάει για να έχουν έρθει ισόπαλοι,

και τέλος γ) θα εξεταστεί η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων (και όχι η διαφορά τερμάτων), όπου γνωρίζουμε ότι στην επίθεση υπερτερούν τα Χανιά που έχουν βάλει επτά γκολ και όχι ο Πανθρακικός που έχει πετύχει μόλις ένα τέρμα.

Ετσι, αν έρθουν ισόπαλοι Πανθρακικός και Χανιά, τότε θα προκριθούν τα Χανιά αν και θα έχουν παθητικό -3 τέρματα (4-7 αυτήν την στιγμή), ενώ θα αποκλειστεί ο Πανθρακικός που θα έχει παθητικό μόλις ενός γκολ (12 αυτήν την στιγμή)!!!

Ο παραλογισμός του κανονισμού γίνεται εύκολα αντιληπτός στον καθέναν – και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι αυτήν την στιγμή η ίδια η ΕΠΟ, που βάσει του ΚΑΠ (αρθρο 20 παρ. 2) «υποχρεούται να τηρεί βαθμολογικό πίνακα», έχει λάθος την βαθμολογία στον όμιλο του Πανθρακικού, εμφανίζοντας την ομάδα της Κομοτηνής δεύτερη και άρα προκρινόμενη σε περίπτωση ισοπαλίας και αυτήν των Χανίων στην τρίτη θέση.

Με την «γκάφα» της αυτή, η ΕΠΟ προσπαθεί ίσως να διορθώσει την «γκάφα» που υπάρχει στην προκήρυξη και στον ΚΑΠ αναφορικά με τις ισοβαθμίες, όπου προτάσσεται απευθείας η επίθεση χωρίς να εξεταστεί πιο πριν η διαφορά τερμάτων, αλλά όλες αυτές οι γκάφες είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα απίστευτο μπάχαλο σε περίπτωση ισοπαλίας.

Για αυτό, καλό θα ήταν ο Πανθρακικός να φροντίσει να καθαρίσει το ματς, ώστε ούτε κομπιουτεράκια να βγουν, ούτε ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε δικαστικές διεκδικήσεις, που θα έχει  κάθε δικαίωμα να κάνει δεδομένου του πίνακα της κατάταξης που εμφανίζεται αυτήν την στιγμή στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ, ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ