Οι συνέπειες για την Θράκη από μια πιθανή στρατιωτική σύρραξη Ρωσίας – Τουρκίας

Άραγε 17 δευτερόλεπτα είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα τις σχέσεις δύο χωρών και να τορπιλίσουν ένα κατά τα άλλα ειρηνικό κλίμα; Την απάντηση τη βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα, παρακολουθώντας τις δηλώσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα παραβίασε το ρωσικό μαχητικό, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, χρόνος που αποδείχθηκε αρκετός για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και να οδηγήσει σε οριακό σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών. Η αποκάλυψη ήρθε από το Wikileaks, που επικαλείται έγγραφο Αμερικάνου αξιωματούχου, σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό που καταρρίφθηκε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο μη αληθοφανείς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ο Ρώσος πιλότος δέχτηκε 10 προειδοποιήσεις. Αλλά και επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ που διέρρευσε, αναφέρει για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου για 17 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα ωστόσο με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος είπε ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού. Το θερμό επεισόδιο έχει προκαλέσει ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις, ειδικά από τη ρωσική πλευρά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για πισώπλατο χτύπημα, και προειδοποίησε για σκληρές συνέπειες. Ο πόλεμος των δηλώσεων συνεχίζεται με την Ρωσία να εγκαλεί ανοιχτά πλέον την Τουρκία για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους. Μετά τις κατηγορίες Πούτιν «για πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» και τη δήλωση Μεντβέντεφ για «ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει ότι «βλέπει» προσχεδιασμένη πρόκληση πίσω από την κατάρριψη του SU-24.

«Τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτή η πράξη δεν ήταν εκ προθέσεως. Μοιάζει πάρα πολύ με προσχεδιασμένη πρόκληση» δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Russia Today, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν επικοινώνησε μέσω της κατάλληλης οδού με τη Ρωσία σχετικά με τα γεγονότα και επικαλούμενος παράλληλα πλάνα από το επεισόδιο και άλλα στοιχεία».

Την αλληλεγγύη της στην ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε η Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «εχθρική» την τουρκική ενέργεια και εκτιμώντας, όπως και η Μόσχα, πως τέτοιου είδους δράσεις έρχονται σε αντίθεση με κάθε διάθεση καταπολέμησης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  «εξέφρασε  εκ μέρους της ηγεσίας της χώρας τα συλλυπητήριά του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την τουρκική πολεμική αεροπορία και για το θάνατο του ρώσου πιλότου εν ώρα εκπλήρωσης των καθηκόντων του για την καταπολέμηση της τρομοακρατίας στη Συρία». Η Αθήνα είναι αλληλέγγυα με τις εκτιμήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που χαρακτηρίζει «εχθρικές» τις ενέργειες της Άγκυρας απέναντι στη Μόσχα και πλήρως αντίθετες με τους στόχους του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τραγικό συμβάν, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε πως η ειδικά η Αθήνα γνωρίζει καλά την προκλητική στάση της Άγκυρας, καθώς οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνεχίζονται εδώ και χρόνια, γράφει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.  Ο Έλληνας υπουργός τόνισε τη σημασία να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του συριακού ζητήματος. Οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών έχουν προκαλέσει αναστάτωση, με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να τονίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης. Τα μάτια και τα αυτιά της υφηλίου είναι στραμμένα στη «γειτονιά» μας, καθώς είναι άγνωστο πως θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα.

Για την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο χωρών μίλησε στο «Χ» ο ταξίαρχος ε.α., πρώην εκπρόσωπος Τύπου ΝΑΤΟ Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.  Ο στρατιωτικός αναλυτής εστίασε στις συνέπειες που θα έχει για τη Θράκη, μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αποκλείοντας ωστόσο το ξέσπασμα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Αυτές τις μέρες κυριαρχεί ο φόβος κι έχει να κάνει με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία, τι πιστεύετε ότι συνέβη τελικά;

-Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα γίνει. Επίσης, θερμή απάντηση από τη Ρωσία δεν αναμένεται να γίνει, γιατί η Ρωσία –ως μεγαλύτερη δύναμη, κρίνει ευρύτερα τις συμμαχίες της και δεν κάνει τυχοδιωκτική πολιτική. Τυχοδιωκτική πολιτική κάνει η Τουρκία, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, διότι γνωρίζει πως η Δύση και οι Αμερικανοί, στη διελκυστίνδα συμφερόντων που έχουν στην περιοχή με τη Ρωσία, θα την υποστηρίξουν εν μέρει.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη θα είναι πολιτική;

-Ναι και γι’ αυτό λέω εν μέρει, διότι ούτε οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Τουρκίας. Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή δημιουργούν πρόβλημα, για να συμμετάσχουν στη λύση του.

Γιατί οι Τούρκοι προέβησαν σε αυτή την κατάρριψη επανδρωμένου ρωσικού αεροσκάφους;

-Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα δίδαγμα για το πώς στήνουν ενέδρες, χωρίς πλήρη νομική κάλυψη, διότι ήταν μια αβλαβής διέλευση 17 δευτερολέπτων. Αλλά, όταν οι Τούρκοι έχουν εξαγγείλει πως 5 ναυτικά μίλια από τα σύνορα με τη Συρία έχουν ανακηρύξει μόνοι τους no-fly zone, σε αυτή την περίπτωση έχουν αναδείξει δικό τους δίκαιο στην περιοχή. Βάσει αυτού του δικαίου της περιοχής, που νομίζουν πως έχουν υπό τον έλεγχό τους για πολλούς και διάφορους λόγους, αντέδρασαν. Η αντίδραση ήταν να διασώσουν και ένα γόητρο, γιατί πριν λίγους μήνες είχε καταρριφτεί κι ένα τουρκικό αεροσκάφος από τη Συρία. Και φυσικά υπήρχαν και «προεόρτια», γιατί είχαν ρίξει κι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Νταβούτογλου είχε προαναγγείλει να προσέχουν. Έστησαν μια παγίδα, αλλά σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσει η Ρωσία.

Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι μόνο σε επίπεδο διπλωματίας, δηλαδή σε ενέργεια και τουρισμό, ή θα λάβει κι άλλες προεκτάσεις;

-Την απάντηση της Ρωσίας θα τη δούμε σε τι οπλισμό θα έχει στα χέρια του το ΡΚΚ, δηλαδή οι κουρδικές ομάδες, και το τι θα γίνει στην Αρμενία και στον Πόντο! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και κυκλοφορούν ταυτότητες κράτους Δυτικής Αρμενίας, που είναι μέσα στον Πόντο. Υπάρχουν πολιτικές ενέργειες και δραστηριότητες υπηρεσιών, που δεν είναι εμφανείς στον κόσμο, αλλά δημιουργούν πιέσεις οι οποίες καταλήγουν σε πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία είχε το Ισραήλ απέναντί της, τώρα έχει και τη Ρωσία. Το κόκκινο «πανί» για τη Ρωσία είναι η Τουρκία.

Συνεπώς το «παιχνίδι» μπορεί να μην το παίξει άμεσα η Ρωσία, αλλά να γίνει από Κούρδους ή τον στρατό του Άσαντ;

-Μπορεί να υπάρξει κάποτε και …ηλεκτρονική απάντηση, δηλαδή να σιγήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα του τουρκικού στρατού. Γίνονται αντεπιθέσεις που κανείς δεν θα καταλάβει, αλλά θα κοστίσουν και θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία. Όπως θα κοστίσει κι αν δοθεί στο Ιράν περισσότερη βοήθεια από την Ρωσία, και μέσα από αυτό καταβληθούν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή και δούμε ιρανικό στρατό να αναλαμβάνει επιχειρήσεις. Κανείς από τα μεγάλα κράτη δεν θέλει να μπει με στρατό και με χερσαίες δυνάμεις μέσα στη Συρία. Αλλά θα δούμε τους σουνίτες Τούρκους να έχουν πρόβλημα από σιίτες, θα δούμε την τουρκική διπλωματία να μην μπορεί να παίξει το ρόλο που θέλει και για τον οποίο προβοκάρισε αυτή την πτώση.

Τι πρέπει να μας διδάξει αυτή η κατάσταση για δικά μας ζητήματα, όπως το Κυπριακό;

-Αυτό πρέπει να είναι ένα δίδαγμα και για μας, διότι είναι ante portas (σ.σ. προ των πυλών) η λύση του Κυπριακού, το οποίο αν δεν επιλυθεί σωστά, θα έρθει η «γάγγραινα» στο Αιγαίο και τη Θράκη. Είναι ένα δείγμα γραφής για την συμπεριφορά με την οποία πετούν οι Τούρκοι πιλότοι και με ποια μέτρα και κανόνες εμπλοκής εφαρμόζει η Τουρκία στις πολιτικές της. Κανένας αξιωματικός πιλότος, αν δεν είχε εντολή από τον πρωθυπουργό της χώρας, δεν θα το έκανε αυτό! Άρα γι’ αυτό λέω ότι ήταν ενέδρα.

Υπάρχει το επιχείρημα πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίζει τα σύνορά της. Αν, όμως, κάτι τέτοιο συνέβαινε σε μας τι θα γινόταν;

-Είναι «ενδοοικογενειακή» διένεξη, γι’ αυτό το ΝΑΤΟ δεν έλαβε καμία θέση ούτε τότε στην Κύπρο. Βλέπετε ότι και η Γαλλία αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνει στο ΝΑΤΟ να πει έχω πρόβλημα. Το δίδαγμα είναι πως με δύο μέτρα και δύο σταθμά η Τουρκία πολιτεύεται και ενεργεί με τα αμυντικά της μέσα, κι εμείς δεν κάνουμε ούτε διάβημα στο ΝΑΤΟ για το τι συμβαίνει με τις παραβιάσεις.

Την ίδια στιγμή βέβαια η Ελλάδα ανέχεται από την Α. Μέρκελ να επαναφέρει το θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

-Δεν είναι μόνο μια λωρίδα θάλασσας, αλλά είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στο ΝΑΤΟ ελέχθη ότι 30.000 πρόσφυγες Τουρκμένιοι, ένεκα των βομβαρδισμών, πέρασαν προς την Τουρκία. Άρα εγώ, προφυλάσσοντας τα σύνορά μου, τα προφυλάσσω και για να μην έχω προσφυγικά ρεύματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό για μας; Μας δίνουν «όπλα» οι ίδιοι, ανεξάρτητα αν πηγαίνει ο πρωθυπουργός εκεί και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Είμαστε απροετοίμαστοι σε όλα τα επίπεδα.

Η επόμενη μέρα για την Τουρκία ποια είναι;

-Η Τουρκία δεν θα μείνει έτσι, θα ξαναπροβοκάρει ενέργειες. Δημιουργεί πρόβλημα, για να είναι η λύση του προβλήματος. Εφόσον οι Ρώσοι στηρίζουν τον Άσαντ, η Τουρκία έχει κατασκευάσει μειονότητα στα σύνορά της και θα διεκδικήσει από το κομμάτι της Συρίας. Σε εφαρμογή του νέο-οθωμανισμού θέλει να φτάσει και στην Υεμένη.

Τελικά το διακύβευμα είναι το μοίρασμα της ενεργειακής «πίτας» ή το μοίρασμα σε νέες δομές κρατών;

-Είναι η αποφυγή νέων δομών κρατών, δηλαδή η αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους. Είναι η παρέμβαση και η δημιουργία προτεκτοράτων και υβριδιακών κρατών, όπως είναι η κατεχόμενη Κύπρος. Θέλουν ένα κομμάτι διαδρόμου κατεχόμενο και επιβλεπόμενο από τον τουρκικό στρατό. Η κατάρριψη του αεροσκάφους δείχνει πως εφαρμόζουν αυτό που εξήγγειλαν, σε κόντρα κάθε διεθνούς πρακτικής. Δε μπορούμε να μην θυμηθούμε τις χερσαίες επιχειρήσεις που έκανε η Τουρκία στο Βόρειο Ιράν, όπου είχε μπει στα 50 χιλιόμετρα μέσα στο κράτος. Ποιος μίλησε τότε για παραβίαση; Λειτουργεί λοιπόν ως στρατός χωροφύλακας της περιοχής.

Πόσο άμεσα μας αφορούν οι τελευταίες εξελίξεις;

-Είναι δείγμα για το πώς οι πολιτικές δυνάμεις συμπεριφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, όπου βλέπω μια διαδικασία παράδοσης. Καταλαβαίνετε που θα φτάσει η νέο-οθωμανική απαίτηση, αν το Κυπριακό δεν λυθεί σοβαρά. Τότε θα έρθει στο Αιγαίο και τη Θράκη. Πήρε κανείς δίδαγμα από αυτό που έγινε; Δεν μπορούμε να έχουμε επιπόλαιες αντιδράσεις. Έχουμε διαπιστώσει πως ενεργεί η Τουρκία δια των μέσων της, προσπαθώντας να προασπίσει συμφέροντά της και τι σημαίνει κατά αντιστοιχία σε μας; Αν γίνει μια άσκηση στη Θράκη, μπορεί κατά ελάχιστα μέτρα στη στροφή των μαχητικών να μπουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα  στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τι θα έχουμε τότε;

Ήδη σχεδιάζεται μια μεγάλη νατοϊκή άσκηση με 36.000 στρατιώτες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή για έναν υποτιθέμενο εχθρό;

-Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Άρα να μην φοβόμαστε ούτε ότι θα αναδυθεί θέμα διελεύσεως του ρωσικού στόλου από τα Δαρδανέλια, ούτε να περιμένουμε η Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο στη Τουρκία.

Η κυβέρνηση της χώρας μας τι έπρεπε να κάνει και θα κάνει από εδώ και στο εξής;

-Μήπως ο πρωθυπουργός έπρεπε να φύγει, όταν άκουσε ότι υπάρχουν επ’ αμοιβαιότητα παραβιάσεις ή να σηκωθούν οι αντιπρόσωποί μας στο ΝΑΤΟ να βάλουν τα πράγματα στη σειρά τους; Εγώ δεν είδα καμία αντίδραση! Είχε ένα άτυπο συμβούλιο και δε μίλησε κανείς. Λέμε κι έχουμε κάποιες ιδεοληψίες ότι η Ρωσία, η ορθόδοξη σύμμαχός μας, θα μας βοηθήσει. Πότε; Που;
Πηγή: http://www.xronos.gr/