H αντίδραση της Δεβετζή στην υπόθεση ντόπινγκ, οι επόμενες κινήσεις της και το «χαρτί» που απειλεί να δημοσιοποιήσει

Άγνοια, απορίες και εκνευρισμός. Αυτές οι τρεις λέξεις συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις πρώτες αντιδράσεις της Πηγής Δεβετζή, ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου του ονόματός της ως εμπλεκόμενου σε σκάνδαλο ντόπινγκ, μετά την επανεξέταση δείγματος που είχε δώσει το 2007!

Το ThrakiSportS επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με την αθλήτρια και σεβάστηκε την επιθυμία της, τις πρώτες στιγμές, να μην προβεί σε δηλώσεις μέχρι να λάβει πλήρη γνώση της υπόθεσης, για την οποία έδειξε αρχικά άγνοια. Όπως έγινε αντιληπτό, δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από τον ΣΕΓΑΣ ότι επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί το όνομά της και να βρεθεί έτσι ξαφνικά με τόσο αρνητικό τρόπο στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ενόψει της πειθαρχικής διαδικασίας που θα κινηθεί εναντίον της. Και όπως υποστηρίζει τουλάχιστον, εξακολουθεί να μην γνωρίζει πολλά σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την υπόθεση.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά, προχώρησε σε δηλώσεις που θα συζητηθούν. Όπως υποστηρίζει, «το 2007 όπως και κάθε χρόνο που έκανε υψηλό αθλητισμό, πέρασα από πολλούς ελέγχους όλη τη χρονιά, πριν και μετά από τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπως και κατά την διάρκειά του. Μου είχαν πάρει δείγμα και πριν και μετά το μετάλλιο και όλα είχαν βγει καθαρά. Εχω το αποδεικτικό από εκείνο τον έλεγχό μου στην Οζάκα και δεν είχε βρεθεί καμία ουσία. Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί, καθώς δεν είχα λάβει. Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση πως και με ποιον τρόπο έρχονται δέκα χρόνια μετά και δημιουργούν θέμα. Αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μου. Έχω ήσυχη την συνείδησή μου και είμαι σίγουρη ότι θα αποδειχθεί η αθωώτητά μου».

Σε ερώτηση αν ξέρει ποια ακριβώς ουσία βρέθηκε και ποιες οι επόμενες κινησεις της, η Πηγή Δεβετζή απάντησε: «Δεν ξέρω καταρχήν αν βρέθηκε και τι ακριβώς βρέθηκε και σε ποια ποσότητα, αφού κανείς δεν μου έχει πει τίποτα, ούτε έχει έρθει κάποιος φάκελος ολοκληρωμένος. Εγώ γνωρίζω ότι πέρασα από πολλούς ελέγχους και βγήκαν όλοι καθαροί. Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, τόσα χρόνια μετά, δεν μπορώ να ξέρω. Όπως και ειλικρινά δεν ξέρω, επειδή με ρωτάνε πολλοί, ποια θα είναι η τύχη των μεταλλίων. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις διαδικασίες που θα κινήσει η IAAF, αλλά επαναλαμβάνω, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.  Την επόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Ομοσπονδίας μου, του ΣΕΓΑΣ».

Παράλληλα, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης και τον Βλαδίμηρο Αρζίδη, η Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια αφού ανέφερε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά πως ουδέποτε έχει λάβει κάποια απαγορευμένη ουσία και αφού εξέφρασε την έκπληξή της για την καθυστερημένη ανίχνευση και την απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης για το τι ακριβώς (υποτίθεται ότι) βρέθηκε στο δείγμα της, αναφέρθηκε στον κόσμο που στέκεται στο πλάι της, καθώς έχει λάβει μόνο μηνύματα αγάπης και υποστήριξης αυτές τις μέρες καθώς και στην αντιμετώπιση που είχε η υπόθεσή της από αρκετούς δημοσιογράφους, απόρησε ωστόσο με τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεσή της πολλά δημοσιογραφικά μέσα, χωρίς καν να ζητηθεί η άποψή της.

Τέλος, η Πηγή Δεβετζή διευκρίνισε στο ThrakiSportS ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις της, δεν προτίθεται να κάνει καμία άλλη αναφορά για το θέμα, μέχρι τουλάχιστον να κληθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και να εκφράσει ενώπιόν του την θέση της, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι έχει ακόμα και έγγραφα που αποδεικνύουν την «καθαρότητά» της, τα οποία και θα δημοσιοποιήσει εφόσον χρειαστεί, αφήνοντας υπόνοιες για την σκοπιμότητα αυτής της «σπίλωσης» του ονόματός της από συμφέροντα εκτός αλλά και εντός των ελληνικών συνόρων.