Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Θράκης για την «αλήθεια για τον διαιτητή»

Ο Δημήτρης Μιχέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης και Καθηγητής Διαιτησίας της ΟΔΚΕ υπογράφει ένα άρθρο στο βιβλίο «Η αλήθεια για τον διαιτητή», όπου αναφέρεται στις αρετές που πρέπει να έχει ένας διαιτητής και ιδίως ένας πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών καλαθοσφαίρισης.

Το άρθρο του έχει ως εξής:

Οι αρετές που πρέπει να κοσμούν τον Πρόεδρο ενός Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης, πολύ περισσότερο τον σημερινό Πρόεδρο σ’ αυτήν την ταραγμένη εποχή της διαιτησίας, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι:

Να είναι πραγματικός ηγήτορας, να έχει ψυχική δύναμη, να εμπνέει και να δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στα μέλη του Συνδέσμου του για το άτομό του.

Να είναι άριστος – ΄επαγγελματίας΄- manager, γνώστης όλων των στοιχείων της αρμοδιότητάς του στο χώρο της διαιτησίας με δυνατότητα ευρύτερης αντιμετώπισης όλων των καλαθοσφαιρικών θεμάτων.

Είναι απαραίτητο να μελετά συνεχώς επάνω στους Κανονισμούς Καλαθοσφαίρισης (εγχώριους και διεθνείς), τα Καταστατικά και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Ο.Δ.Κ.Ε., της Ε.Ο.Κ. του Ε.Σ.Α.Κ.Ε και των Τοπικών Ενώσεων., την αθλητική νομοθεσία και δημοσιογραφία, για να είναι πάντα ένας σύγχρονος Πρόεδρος-Διαιτητής, με ευρεία διαιτητική και μπασκετική μόρφωση.

Ο Πρόεδρος δεν κομματίζεται, δεν ανήκει σε καμία παράταξη ή κλίκα. Αυτός και το λειτούργημά του ανήκουν αποκλειστικά στην υπηρεσία του Συνδέσμου του και στην δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση (όχι στα πρόσωπα) της Ομοσπονδίας Διαιτητών της χώρας μας.

Να είναι ηθικός, έντιμος, υπεύθυνος άνθρωπος, να δημιουργεί αναγνώριση στις προϊστάμενες αθλητικές αρχές και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους διαιτητές του.

Να είναι πάντοτε αφοσιωμένος στα καθήκοντά του και την αποστολή του.

Να είναι γενικά καλός και αγαπητός, διότι θα πρέπει με την καλοσύνη που θα τον διακρίνει, να μπορεί να περνά την απαραίτητη, υποχρεωτική και αναγκαία διαιτητική παιδεία στους διαιτητές του Συνδέσμου του, χωρίς να γογγύζουν, απλά να τους κάνει να πιστεύουν στην αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και βελτίωσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι: «Διαιτητές δια της βίας δεν γίνονται».

Με σεβασμό στον Έλληνα Διαιτητή Καλαθοσφαίρισης