Η στατιστική κατηγορία που πέρυσι ο Πανθρακικός πήρε… τίτλο και φέτος τον διεκδικεί με αξιώσεις!!!

Μπορεί ο Πανθρακικός μετά από έξι αγωνιστικές να φιγουράρει στις θέσεις που οδηγούν σε υποβιβασμό, έχοντας συγκεντρώσει μόλις δύο βαθμούς, ωστόσο υπάρχει μία στατιστική κατηγορία στην οποία διεκδικεί πρωτάθλημα! Μάλιστα, στην συγκεκριμένη κατηγορία, πέρυσι αναδείχθηκε πρωταθλητής!

Ο λόγος για τα κερδισμένα φάουλ. Η ομάδα της Κομοτηνής ήταν αυτή που κέρδισε τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη στην περσινή σεζόν και βαδίζει σε αυτά τα χνάρια και φέτος, αν και για την ώρα χάνει την πρώτη θέση από τον Παναιτωλικό. Η αποκάλυψη έγινε στην εκπομπή “Kick Off” του Σκάι.

Εκεί επιχειρήθηκε να γίνει ανάλυση στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κερδίζει διαχρονικά τα λιγότερα φάουλ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος, αν και κατά μέσο όρο έχει στα περισσότερα παιχνίδια του αυτός την κατοχή σε ποσοστό 60%, αλλά αποκαλύφθηκαν και οι ομάδες με τα περισσότερα σφυρίγματα υπέρ τους.

panthrax-kerdismenafaoul-20142015Την περσινή σεζόν λοιπόν ο Πανθρακικός είχε κερδίσει τα περισσότερα φάουλ από οποιονδήποτε άλλον στο πρωτάθλημα, συνολικά 531 έναντι 528 από Πανιώνιο και Καλλονή. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν ουσιαστικά στην τελευταία θέση με 380, έχοντας πίσω του μόνο τον ΟΦΗ και τη Νίκη Βόλου που αποχώρησαν από το πρωτάθλημα.

Η κάρτα που εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Σκάι μας έκανε να… ψαχτούμε λιγάκι περισσότερο. Για την ιστορία να αναφέρουμε λοιπόν ότι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός κέρδισε πέρυσι συνολικά 502 φάουλ, δηλαδή 14,8 ανά αγώνα κατά μέσο όρο. Η Ξάνθη κέρδισε πέρυσι 507 φάουλ, δηλαδή 14,9 ανά αγώνα. Υπέρ του Πανθρακικού κατά μέσο όρο σφυρίζονταν 15,6 φάουλ σε κάθε παιχνίδι, με αποτέλεσμα να έχει αυτήν την ιδιότυπη πρώτη θέση στον σχετικό στατιστικό πίνακα.

Ωστόσο αυτή η καλή παρουσία συνεχίζεται και φέτος και μάλιστα με ακόμα καλύτερα ποσοστά. Μπορεί ο σχετικός πίνακας που έδειξε το Kick Off του Σκάι να φέρνει τον Πανθρακικό στην δεύτερη θέση με 97 κερδισμένα φάουλ έναντι 107 του Παναιτωλικού που τελευταία τρώει τη μία πεντάρα πίσω από την άλλη, ωστόσο σε μέσους όρους η ομάδα της Κομοτηνής παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.

panthrax-kerdismenafaoul-20152016Συγκεκριμένα, στα έξι παιχνίδια της περσινής σεζόν ο Πανθρακικός εμφανίζεται κατά μέσο όρο να κερδίζει σε καθένα από αυτά 16,2 φάουλ και άρα να τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, οι ομάδες με τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ μέχρι στιγμής είναι μακράν ο Παναθηναϊκός, η Βέροια και ο Πλατανιάς που μάχεται με τους Κομοτηναίος για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Για την ιστορία, αναζητώντας τα στατιστικά από την επίσημη σελίδα της Λίγκας, βλέπουμε ότι μετά από τις έξι πρώτες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός φέτος έχει 86 κερδισμένα φάουλ (14,3 ανα αγώνα), η ΑΕΚ 94 (15,7 ανά αγώνα), ο ΠΑΟΚ 88 (14,7 ανά αγώνα) ενώ η Skoda Ξάνθη έχει μόλις 84 κερδισμένα φάουλ (δηλαδή κατά μέσο όρο 14 ανά παιχνίδι). Κατά συνέπεια, ο Πανθρακικός δείχνει να τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά σε έναν αρκετά νευραλγικό τομέα στατιστικής.

Ίσως κάποιοι υποστηρίξουν ότι τα τόσα πολλά σφυρίγματα υπέρ της ομάδας του Πανθρακικού δείχνει μια κάποια εύνοια από τους διαιτητές. Αλλά κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Μπορεί να δείχνει και ότι με την άψογη τεχνική κατάρτιση, την καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως την κατοχή και την δημιουργία παιχνιδιού, οι αντίπαλες ομάδες αναγκάζονται να μαρκάρουν αντικανονικά τους παίκτες του Πανθρακικού πιο συχνά από ό,τι κάνουν με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Skoda και γενικά όλες τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος.

Άλλωστε, δεν μιλάμε μόνο για μια… φωτοβολίδα την φετινή περίοδο, αλλά όπως προαναφέραμε, μιλάμε για μια κατάσταση που έχει ξεκινήσει από την περσινή και αν μη τι άλλο δείχνει διάρκεια στην απόδοση της ομάδας της Κομοτηνής, τουλάχιστον ως προς αυτόν τον τομέα  – που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την υπόθεση παραμονή στην κατηγορία.