«Ιδιαίτερα» στους αγρότες για φορολογικά θέματα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης

Ουσιαστική και παραγωγική αποδείχτηκε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ, και της διοίκησης του περιφερειακού τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Επιμελητηρίου, που βρίσκονται στην οδό Μ.Μ.Βασιλείου, και τον κ. Κουίκ συνόδευε ο τοπικός πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οικονομολόγος στο επάγγελμα, κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης. Εκ μέρους της διοίκησης του Επιμελητηρίου υποδέχτηκαν τον Υφυπουργό ο πρόεδρός του, κ. Μενέλαος Μαλτέζος, ο οικονομικός επόπτης, κ. Μπάμπης Κυπριανίδης, και το μέλος του Δ.Σ., κ. Γιάννης Μήτσικας.

Μια από τις πρώτες κουβέντες που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές αφορούσε στον θεσμικό ρόλο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που είναι ρόλος συμβούλου της ελληνικής πολιτείας. Ο Μαλτέζος κατέθεσε ως παράπονο στον κ. Κουίκ ότι ο ρόλος αυτός είχε υποβαθμιστεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως γενικότερα οι επιμελητηριακοί φορείς σε όλα τα αντικείμενα. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την κίνησή του να επισκεφτεί το φορέα, που εκπροσωπεί, και να συζητήσει με τα μέλη του για τα μείζονα οικονομικά ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία μας. «Νομίζω ότι δώσατε την ανάλογη τιμή», σημείωσε ο κ. Μαλτέζος, «ώστε να αναδειχτεί ο φορέας μας ως πραγματικός οικονομικός σύμβουλος της πολιτείας». «Το τελευταίο διάστημα οι επιμελητηριακοί φορείς, δεν ξέρω για ποιον λόγο, έχουν υποβαθμιστεί», επισήμανε, «ενώ είχαμε έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας πραγματικά ως σύμβουλοι». «Ως Επιμελητήριο συμμετέχουμε όπου ορίζεται από το νόμο να στέλνουμε εκπροσώπηση», συνέχισε, «και εκεί οι συνάδελφοί μας μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις, που έχουμε, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα που έχει η περιοχή. Συμμετείχαμε όλα τα χρόνια στη γνωμοδοτική επιτροπή των επενδύσεων και εκεί πολλές φορές εκφράσαμε ενστάσεις για επενδύσεις, οι οποίες στο μέλλον παρουσίασαν και προβλήματα».

Γνωστοποιώντας την πρόθεση του Επιμελητηρίου να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των αγροτών της Θράκης στα φορολογικά θέματα, ο κ. Μαλτέζος ζήτησε τη συνεργασία και τη στήριξη της πολιτείας. «Θεωρούμε ότι σωστός επιχειρηματίας ή αυτοαπασχολούμενος είναι αυτός, ο οποίος έχει γνώση και εμπειρία αυτού του οποίου πάει να δημιουργήσει», υπογράμμισε. «Γιατί φέτος», επισήμανε, «η εμπειρία έδειξε ότι ειδικά από τους αγρότες, οι οποίοι κλήθηκαν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, έλειπαν στοιχειώδεις γνώσεις ως προς το τι σημαίνει βιβλία εσόδων-εξόδων, το τι είναι τιμολόγιο κ.α.. Γι’ αυτό κρίνουμε αναγκαίο να εναχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα και θέλουμε τη στήριξή σας εδώ, για να ξεκινήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλη τη Θράκη για τους αγρότες».

Η ανταπόκριση του κ. Κουίκ στην παραπάνω πρόταση ήταν κάτι παραπάνω από θετική. «Ομολογώ ότι με συνεπήρε η πρόταση να εκπαιδεύσει το Επιμελητήριο τους αγρότες στη χρήση των φορολογικών βιβλίων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την τόσο σημαντική πρόταση, η οποία θα είναι επ’ ωφελεία των αγροτών, σε σχέση και με τον ΦΠΑ και με τη φορολογική τους μη επιβάρυνση». Ακολούθως ο κ. Κουίκ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα μεταφέρει άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να υποστηρίξουν την υλοποίησή της, ενώ παρέλαβε κι ένα συνολικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, το οποίο επιφυλάχτηκε να προωθήσει στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, και να επιστρέψει σύντομα στην Κομοτηνή, για να μεταφέρει προσωπικά τις απαντήσεις επί των επιμέρους θεμάτων, που θίγονται στο υπόμνημα. Τέλος, ο κ. Κουίκ συμφώνησε με τον κ. Μαλτέζο στην άποψη ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους, για να παρατηρήσει ότι η σχέση αυτή «είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια» και να εκφράσει την πεποίθηση ότι «θα πρέπει να την αναθερμάνουμε».

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό Ροδόπης, ο κ. Κουίκ επισκέφτηκε διαδοχικά, πέρα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης, τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, τη Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής και τη Μουφτεία Κομοτηνής, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και την Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, κ. Μενέλαος Μαλτέζος, ζήτησε την επαναβεβαίωση της θέσης της κυβέρνησης απέναντι στις εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού στην περιοχή μας. «Εμείς ως Επιμελητήριο και όλοι οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής είμαστε ενάντιοι», υπογράμμισε ο κ. Μαλτέζος, «και θέλουμε να δηλώσουμε ακόμα μια φορά τη θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα». «Θέλουμε η κυβέρνηση αυτή να συνδράμει τον αγώνα του θρακιώτικου λαού, επισήμανε, απευθυνόμενος προς τον κ. Κουίκ, «για να σταματήσουν αυτού του είδους οι επενδύσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα και το μόνο που δημιουργούν είναι καταστροφή του περιβάλλοντος και καταστροφή σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες». Λακωνικά, αλλά με σαφήνεια απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κούικ,  υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει μεταβληθεί η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα». «Ακούω με πολύ προσοχή και συμφωνώ με αυτά τα οποία είπατε», συμπλήρωσε.

 

Πηγή:  http://paratiritis-news.gr/