Οι καπνοβιομηχανίες ανακοίνωσαν τιμές για τον μπασμά Θράκης

Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, καθώς οι πρώτες εταιρίες άρχισαν να ανακοινώνουν τις τιμές για τον μπασμά.

Η εταιρία Μισσιριάν άνοιξε πρώτη το χορό δίνοντας τιμή από 2 έως 2,60 ευρώ/κιλό στον μπασμά της Θράκης.  Η τιμή αφορά το πρώτο «χέρι» του καπνού και θεωρείται μία από τις καλύτερες που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια για τον καπνό που παράγουν Έβρος, Ροδόπη και Ξάνθη.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τιμών,  ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, σε δηλώσεις του στο «Χ» είχε εκτιμήσει ότι φέτος οι τιμές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι, ο καπνός είναι ποιοτικότερος, αν και μειωμένος όσον αφορά στην παραγωγή.

Το 2014 από τα καπνοχώραφα της Ροδόπης είχαν συγκομιστεί 7.409 τόνοι μπασμά, ποσότητα που αναμένεται να καλυφτεί και φέτος, με τη διαφορά ότι το προϊόν είναι ποιοτικότερο.

Μπασμάς, είναι η ποικιλία που καλλιεργείται από τους παραγωγούς καπνού της Θράκης και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτός που καλλιεργείται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Ανήκει στην κατηγορία των “αρωματικών” καπνών και μπαίνει στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει άρωμα και γεύση. Κάθε μάζεμα λέγεται «χέρι» και αποτελείται από 5 ως 6 φύλλα της ίδιας ποιότητας.

Τα πρώτα φύλλα τα μαζεύουν και τα πετούν λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νικοτίνη, ενώ τα μεσαία φύλλα δίνουν τον εκλεκτότερο καπνό. Στην κορυφή του βλαστού βγαίνει ο ανθός από όπου με ξήρανση θα πάρουν τον σπόρο. Στα επόμενα μαζέματα η τιμή θα αυξηθεί και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 7 ευρώ το κιλό μπασμά.

«Στο δεύτερο χέρι η τιμή θα κυμανθεί από 3,50 έως 4,60 ευρώ/κιλό, τα επόμενα χέρια θα φτάσει τα 6 ευρώ, μέχρι και τα 7,40 ευρώ/ανά κιλό. Ανάλογα με την ποιότητα ανεβαίνει και η τιμή του», εξήγησε ο Εσάτ Χουσεΐν.

Εκτός από τη Μισσιριάν τιμές ανακοίνωσε και η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) που ξεκίνησε τις παραλαβές από την Τετάρτη. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ποικιλίες, στα Βιρτζίνια φέτος οι τιμές αγγίζουν τα 2,05 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί το 10% της φετινής παραγωγής.

Υψηλότερες τιμές (ποσοστό 10%) έχουμε και στην ποικιλία Κατερίνη, που μέχρι στιγμής έχει αγοραστεί το 30% της εσοδείας του 2015. Να σημειωθεί ότι πέρσι για τον μπασμά οι τιμές ξεκίνησαν από 1,5 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3,66 ευρώ.

Πηγή: http://www.xronos.gr/