Ημέρα ντροπής για τον Πανθρακικό! Δεν δηλώνει συμμετοχή στο πρωτάθλημα Κ15 της Super League για λόγους οικονομίας…

Μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η απόφαση μετά από τρία χρόνια ο Πανθρακικός να μην συμμετάσχει στο πρωτάθλημα υποδομής της Super League για παίκτες ηλικίας κάτω των 15 ετών,για λόγους… οικονομίας.

Η είδηση κυκλοφορούσε εδώ και εβδομάδες από στόμα σε στόμα, αλλά δύσκολα μπορούσε να γίνει πιστευτή. Ωστόσο αίσθηση προκαλούσε ότι από αρχή του καλοκαιριού δεν είχε ανακοινωθεί η προετοιμασία της ομάδας, όπως αντίθετα έγινε για την Κ20 του Νίκου Μπαχαρίδη και την Κ17 του Κώστα Γεμενετζή.

Παρότι τις τελευταίες μέρες, με την επιδότηση που έδωσε η Super League στα σωματεία και κατά επέκταση στον Πανθρακικό, φαινόταν ότι ενδεχομένως τα παιδιά του Ζόραν Στοϊνοβιτς θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα Κ15 της Super League, τελικά φαινεται ότι ελήφθη απόφαση για το αντίθετο από την ΠΑΕ.

Οι λόγοι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά είναι καθαρά οικονομικοί και ο Πανθρακικός λόγω και της οικονομικής του στενότητας αποφάσισε να μην συμμετάσχει, ακόμα και αν τα ταξίδια δεν είναι πολύ μεγάλα αν εξαιρέσουμε αυτά σε Αγρίνιο και Γιάννενα (καθώς το πρωτάθλημα διεξάγεται σε ομίλους χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια).

Ένα μείζον θέμα που αναδεικνύει και το rodopisports μετά από αυτήν την εξέλιξη, είναι το μέλλον των παιδιών που απασχολούσε ο Πανθρακικός στην ομάδα Κ15. Όπως είναι φυσιολογικό, οι γονείς ανησυχούν, καθώς τα παιδιά που αποτελούσαν την ομάδα παίδων του Πανθρακικού ξαφνικά βρίσκονται χωρίς ομάδα και εκτός αγωνιστικής δράσης.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που οι ακαδημίες του Πανθρακικού είχαν ανακοινώσει την έναρξη της νέας σεζόν, έχοντας σαν μέγιστο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ακαδημίες της περιοχής το γεγονός ότι τα “δικά της παιδιά” θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σχετικά σύντομα σε επίπεδο Super League, εφόσον φυσικά το αξίζουν.

iosifidis-nikos-k15panthraxΗ εξέλιξη αυτή υπενθυμίζει και την ηχηρή παραίτηση του Νίκου Ιωσηφίδη πριν από δύο χρόνια από την Κ15 του Πανθρακικού, ο οποίος με ένα σκληρό κείμενο είχε αποχωρήσει καταγγέλοντας ότι δεν εφαρμόστηκε το πλάνο ανάπτυξης και προώθησης νέων ταλέντων που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Πανθρακικός (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ο Νίκος Ιωσηφίδης στην συνέχεια παρέμεινε τελικά στην Κομοτηνή, ανέλαβε ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣ Θράκης, στην συνέχεια την ακαδημία του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων που συνεργαζόταν μάλιστα με την ΑΕΚ και εδώ και μερικές εβδομάδες την τεχνική ηγεσία του Ορφέα Ξυλαγανής. Δύο χρόνια μετά από εκείνη την ηχηρή παραίτηση, τα γεγονότα δείχνουν να τον δικαιώνουν.

Οι διοικούντες της ΠΑΕ Πανθρακικός στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους παραδέχθηκαν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός των ντόπιων παικτών στην επαγγελματική ομάδα, ώστε να έρθει με τον τρόπο αυτόν και περισσότερος κόσμος στο γήπεδο, αφού αυτήν την στιγμή μόνο ένας Κομοτηναίος (ο Δημήτρης Χασομέρης) αγωνίζεται στην μεγάλη ομάδα.

Ωστόσο, για να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν τα νέα ταλέντα, χρειάζονται αγώνες. Πως θα γίνει αυτό όταν ωστόσο ο σύλλογος του Πανθρακικού καταργεί την παιδική του ομάδα, αυτήν που κυριαρχούσε στα τοπικά πρωταθλήματα, έφερνε ενίοτε και πανελλαδικές διακρίσεις σε σημαντικά τουρνουά αυτών των ηλικιών και κυρίως γαλουχούσε τα νέα αστεράκια του ποδοσφαίρου;

Για να έχει μέλλον μια ομάδα σαν τον Πανθρακικό, πρέπει να επενδύει στο μέλλον. Ο αθλητισμός, πέρα από συμβόλαια και εισιτήρια, είναι πάνω από όλα το παιδικό χαμόγελο της συμμετοχής σε έναν αγώνα. Μπορεί η ΠΑΕ Πανθρακικός να αποτελεί ανώνυμη εταιρεία και προφανώς να οφείλει να ελέγξει πρωτίστως την επιβίωσή της, αλλά το να επιδιώκεται η περικοπή εξόδων από τις ακαδημίες της δεν είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.

Δυστυχώς το παρελθόν έχει δείξει ότι οι σύλλογοι που αποκόπτονται από το… μέλλον τους, πολύ απλά δεν έχουν μέλλον. Ο δρόμος που δείχνει να έχει παρθεί από αυτούς που αποφάσισαν την διάλυση ουσιαστικά της Κ15, αν επιβεβαιωθεί η είδηση της μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα Κ15 της Super League, θα είναι χωρίς επιστροφή. Και μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι και στην μεγάλη ομάδα…