Συμμετοχή θρακιωτών “παλαιστών” σε αγώνες με αντιπάλους από… “Μακεδονία” και “Κόσοβο” που διοργάνωσαν “Τούρκοι της Δ. Θράκης”

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη για συμμετοχή παλαιστών από την Δυτική Θράκη και βαλκανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν στην Προύσα της Τουρκίας με συμμετοχή αθλητών από χώρες, ανάμεσα στις οποίες αναφέρονται η διοργανώτρια Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, αλλά και η… “Μακεδονία” (όπως φαίνεται στην σχετική φωτογραφία) και το “Κόσοβο” (αν και το συγκεκριμένο “κράτος” δεν έχει αναγνωριστεί από Ελλάδα και ΕΕ).

Οι αγώνες διεξήχθησαν στα μέσα του μήνα και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται “Ομοσπονδία Αλληλεγγύης Τούρκων της Δυτικής Θράκης”. Προφανώς δεν ήταν αναγνωρισμένοι από οποιαδήποτε διεθνή ομοσπονδία πάλης αλλά βρήκαν μεγάλη προβολή από θρακιώτικα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν ειδήσεις και στην τουρκική γλώσσα.

Ουσιαστικά επρόκειτο για παραδοσιακούς παλαιστικούς αγώνες, όπου οι αντίπαλοι αγωνίζονται γυμνοί και είναι αλοιμένοι με λάδι. Συνήθως το θέαμα σε αυτούς είναι εντυπωσιακό και δύο φορές τον χρόνο οργανώνοναι και στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπως για παράδειγμα στο πανηγύρι στα “Χίλια” που διοργανώνεται στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης και στα σύνορα με Βουλγαρία.

Ωστόσο περισσότερο προφανές από την όλη διοργάνωση αλλά και τον τρόπο που διοχετεύθηκε η είδηση της διεξαγωγής τους, είναι ότι οι αγώνες αυτοί είχαν περισσότερο… διπλωματικό παρά αθλητικό ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα ρεπορτάζ μειονοτικών εφημερίδων που διαβάσαμε, δεν είδαμε πουθενά αποτελέσματα, αλλά διαβάσαμε για επισήμους που παραβρέθηκαν και τους παρακολούθησαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν ήταν ο καταγόμενος από την Ροδόπη πρώην υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων Ερντογάν Μεχμέτ Μουεζίνογλου καθώς και ο δήμαρχος Προύσας και επίσης καταγόμενος από την Κομοτηνή Μουσταφά Ντουντάρ. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου και εκρπόσωποι των τουρκικών κομμάτων, καθώς στην Τουρκία βρισκόμαστε επίσης σε προεκλογική περίοδο.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του παραρτήματος Προύσας της επονομαζόμενης “Ομοσπονδίας Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” Σουκρού Κιοσέ, που τόνισε την σημασία διατήρησης του παραδοσιακού αυτού αθλήματος των “Τούρκων των Βαλκανίων”, όπως αναφέρθηκε.

“Τα Βαλκάνια είναι ένα μέρος όπου καλλειργείται το άθλημα της πάλης με λάδι και πρέπει να διατηρήσουμε και να περάσουμε αυτό το άθλημα και στις επόμενες γενιές, καθώς αποτελεί κτήμα της κοινής μας γης, των Βαλκανίων”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Πρόκειται προφανώς για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ο αθλητισμός χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Και όπως γίνεται αντιληπτό, η συμμετοχή του… “Κοσόβου” ή πολύ περισσότερο μιας χώρας με το όνομα… “Μακεδονία” μοιάζει με πταίσμα (άλλωστε η ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί ως τέτοια από την Τουρκία) σε σχέση με το γεγονός ότι διοργανώνονται τέτοιοι αγώνες, ποιοί τους διοργανώνουν, ποιοι συμμετέχουν και τι επιθυμούν για την Θράκη μας…