Αίσθηση και ερωτηματικά από δήλωση Βασιλακόπουλου περί διεξαγωγής φάιναλ φορ στην Ξάνθη!!!

Αίσθηση προκάλεσε στους κύκλους του αθλήματος η δήλωση του ισχυρού άνδρα του Γιώργου Βασιλακόπουλου περί επικείμενης διεξαγωγής ενός φάιναλ φορ Κυπέλλου Ελλάδας στην Ξάνθη, μετά την επιτυχία που είχε η διοργάνωση του Τετραεθνούς Τουρνουά με την συμμετοχή και της Εθνικής Ανδρών.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Arena για την Εθνική ομάδα και το Ευρωμπάσκετ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας, αλλά με την ευκαιρία εκθείασε την πόλη της Ξάνθης και τους φιλάθλους της, αν και δεν παραβρέθηκε στο τουρνουά.

«Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος για την Εθνική ομάδα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, γιατί είμαστε πλήρεις. Δικαιώθηκε η επιλογή μας να πάμε στην Ξάνθη για το τουρνουά, σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή. Ευχαριστούμε τον κόσμο. Βάλαμε στόχο να πάμε εμείς στην επαρχία και όχι να έρθει η επαρχία σε μας.

Έχουμε πάρα πολύ καλή ομάδα και πιστεύω θα πάμε πολύ καλά αγωνιστικά στο τουρνουά. Στις ομάδες μπήκαν άνθρωποι χορηγοί που θέλουν να βοηθήσουν το μπάσκετ του Άρη, του ΠΑΟΚ. Η Ξάνθη πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει εκεί ένα φάιναλ φορ κυπέλλου. Μας το επέβαλλε ο κόσμος με τη συμπεριφορά του», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας.

Αυτή ωστόσο η τελευταία αναφορά του, προκάλεσε προβληματισμό, σκεπτικισμό και ερωτηματικά. Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν καταργηθεί τα φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και διεξάγεται κατευθείαν τελικός. Μάλιστα, τις πιο πολλές φορές κοντράρονται σε αυτόν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό!

Αυτοί οι τελικοί συνήθως μάλιστα διεξάγονταν στο Ελληνικό, με ελάχιστους θεατές καθώς η Αστυνομία ζητούσε μεγάλη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις λίγες δεκάδες που εξασφάλιζαν το μαγικό χαρτάκι. Άλλες φορές δεν εκδίδονταν εισιτήρια παρά μόνο προσκλήσεις, για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια αλλά και το κύρος του εκάστοτε αγώνα.

Μετά την πρώτη θετική αντίδραση λοιπόν για τα καλά λόγια του ισχυρού άνδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας σχετικά με την επιτυχία της διοργάνωσης της Ξάνθης, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που δημιουργήθηκαν από την αναφορά του περί επικείμενου φάιναλ φορ που θα διοργανωθεί στο Αμοιρίδειο είναι περισσότεροι.

Πρώτον, άλλαξε η προκήρυξη του κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών, που δεν προβλέπει φάιναλ φορ αλλά κατευθείαν τελικό;

Δεύτερον, μήπως ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας εννοεί φάιναλ φορ κυπέλλου γυναικών, κάτι που πράγματι υπάρχει;

Τρίτον και σπουδαιότερον! Ποιο κέρδος θα έχει η πόλη και η περιοχή, αν απλώς διοργανώσει έναν αγώνα ή ένα φάιναλ φορ πχ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (ή/και Άρη ή/και ΠΑΟΚ ή/και ΑΕΚ); Θα είναι μεν τιμή, αλλά και κίνδυνος να καταστεί η πόλη η βάση μεταφερόμενων κάφρων που απλά θα φύγουν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και θα δώσουν ραντεβού για να τα σπάσουν στην Ξάνθη. Εκτός και αν φυσικά δοθούν και σε αυτήν την περίπτωση μόνο προσκλήσεις σε σχολεία και ακαδημίες της περιοχής, οπότε πάμε πάσο.

Η διοργάνωση του διεθνούς τουρνουά πέτυχε απόλυτα γιατί ήρθε στην Θράκη η Εθνική Ομάδα. Ήρθαν οι παίκτες που φορούσαν την φανέλα με το Εθνόσημο. Η Ξάνθη και η Θράκη περάσαμε τις εξετάσεις με επιτυχία, αλλά αυτό δεν το θεωρήσαμε ως διαβατήριο για να έρθουν οπαδοί ομάδων από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για να τα κάνουν γης μαδιάμ στην περιοχή μας (όπως έχει γίνει στο παρελθόν με οπαδούς ομάδων που αντιμετώπισαν την Skoda Ξάνθη).

Απλά ευελπιστούμε η επιτυχία του τουρνουά της Ξάνθης να σημαίνει ότι θα βλέπουμε πιο συχνά την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ – αλλά και τις άλλες Εθνικές, στην πιο ευαίσθητη περιοχή της ΕΛΛΑΔΑΣ…