Για πέμπτη φορά στην Θράκη η Εθνική Ανδρών! Αναδρομή στις άλλες τέσσερις και τον εκπληκτικό απολογισμό των επτά νικών…

Για πέμπτη φορά θα ανηφορίσει για την Θράκη η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ανδρών, με την επίσημη αγαπημένη να κατέχει ένα αξιοπρόσεκτο ρεκόρ όποτε αγωνίζεται σε γήπεδο της Θράκης καθώς μετρά μόνο νίκες στα συνολικά 7 παιχνίδια που έχει δώσει και στους τρεις νομούς της περιοχής μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Η αρχή έγινε το 1987, όταν ένα μήνα μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Ομοσπονδία επέλεξε να «εκμεταλλευτεί» την σπουδαία επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας και έκλεισε φιλικά ανά την επικράτεια. Μια από τις επιλογές ήταν και η Κομοτηνή, που διέθετε τότε την πολύ ισχυρή ομάδα του ΓΑΣ. Έτσι, στις 18 Ιουλίου του 1987 η Εθνική ανηφορίζει για πρώτη φορά σε πόλη της Θράκης για να αντιμετωπίσει σε πανηγυρικό φιλικό παιχνίδι την Γερμανία. Προς απογοήτευση ωστόσο  των φίλων του μπάσκετ της περιοχής, η Εθνική αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τους «ήρωες» της εποχής Γκάλη, Γιαννάκη και των άλλων παιδιών. Για την ιστορία η Εθνική κερδίζει το παιχνίδι κόντρα στους Γερμανούς με 87-73 με κορυφαίους σκόρερ τους Σωτήρη Μανολόπουλο(16), Γιώργο Φαρμάκη(15), Κώστα Μωραίτη(14) και ο Δημήτρη Ποδαρά με 11.

Έξι χρόνια αργότερα και αμέσως μετά το φινάλε του Ευρωμπάσκετ του 1993 που διεξήχθη στην Γερμανία με την Εθνική μας να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, η Ομοσπονδία επιλέγει δύο πόλεις της Θράκης για να φιλοξενήσουν τα δύο φιλικά με την Ιταλία. Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Κομοτηνή στις 25 Ιουλίου με την Εθνική μας να κερδίζει με 84-65, και εν συνεχεία στις 27 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη με την Εθνική μας να κερδίζει εκ νέου τους Ιταλούς, με 70-59 αυτή την φορά. Και στα δύο παιχνίδια και οι δύο ομάδες παρουσίασαν αρκετά νεανικά σχήματα με τους Θρακιώτες ωστόσο να έχουν την δυνατότητα να δουν παίκτες που στην συνέχεια της καριέρας τους άφησαν το στίγμα τους στο άθλημα, όπως ο μετέπειτα αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Νίκος Χατζής και ο Δημήτρης Παπανικολάου. Κορυφαίοι σκόρερ για την Εθνική στο παιχνίδι της Κομοτηνής ήταν οι  Κακιούζης(19), Ρεντζιάς(14), Χατζής(10), Παπαδάτος,(10) και Μπάρλας(10), ενώ στο παιχνίδι της Αλεξανδρούπολης κορυφαίοι σκόρερ ήταν οι Παπανικολάου(23), Ρεντζιάς(18) και Καράγκουτης(10).

Επόμενη παρουσία της Εθνικής Ανδρών στην Θράκη ήταν ξανά στην Κομοτηνή το 1996 και στην διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας ένα χρόνο αργότερα, με την Εθνική μας να κατατάσσεται τέταρτη. Βέβαια η αποστολή της Εθνικής για το διεθνές τουρνουά της Κομοτηνής με την συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και μιας επίλεκτης ομάδας της ΕΚΑΣΑΜΑΘ ήταν εξ ολοκλήρου διαφορετική σε σχέση με τις τελικές επιλογές του Ευρωμπάσκετ, ωστόσο και σε αυτή την αποστολή υπήρχαν γνωστά ονόματα στο μπασκετικό κοινό όπως οι Λάζαρος Παπαδόπουλος, Λάζαρος Αγαδάκος, Περικλής Δορκοφίκης, Γιώργος Διαμαντόπουλος και Βασίλης Δρόσος. Η Εθνική έδειξε εξαιρετικά πράγματα στο φιλοθεάμον κοινό κερδίζοντας και τα τρία παιχνίδια του τουρνουά, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση. Αρχικά νίκησε την Γιουγκοσλαβία με 60-55 με κορυφαίους τους Ευαγγελίτση(19π.) και Διαμαντόπουλο(15), ενώ ακολούθησε η θριαμβευτική νίκη επι της Βουλγαρίας με 113-35 με κορυφαίους σκόρερ τους Διαμαντόπουλο(28), Δορκοφίκη(15), Ευαγγελίτση(14), Παππά(10) και Παπαδόπουλο(10). Στο τελευταίο παιχνίδι η Εθνική κέρδισε δύσκολα και την ομάδα επιλέκτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ με 63-62 έχοντας ως κορυφαίους τους Τσιμπλιαρίδη(12), Παναγιωτόπουλο(11) και Παπαδόπουλο(10).

Τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στην Θράκη, πριν από την παρουσία της στο σπουδαίο διεθνές τουρνουά της Ξάνθης, ήταν στην πόλη με τα χίλια χρώματα. Η επιλογή της Ομοσπονδίας για πρώτη φορά η Εθνική να αγωνιστεί στην Ξάνθη, απ’ όπου και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Εμπρός” από φύλλο της εποχής, ήταν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου «Φίλιππος Αμοιρίδης», το οποίο θα φιλοξενήσει και το τωρινό τουρνουά. Τον Νοέμβριο του 2000 η Εθνική ανεβαίνει στην Ξάνθη για να αντιμετωπίσει την Εσθονία σε αγώνα για την ημιτελική φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου, με τους διεθνείς μας να κερδίζουν άνετα με 92-73. Στην αποστολή της Εθνικής που ταξίδεψε στην Ξάνθη ήταν οι Γιώργος Καλαϊτζής, Νίκος Χατζηβρέττας, Θόδωρος Παπαλουκάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Σιγάλας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Νίκος Οικονόμου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης και Γιάννης Γιαννούλης, ενώ πρωταγωνιστές στην μεγάλη νίκη της Εθνικής ήταν οι Οικονόμου(18π.), Σιγάλας(17π.), Παπανικολάου(15π.) και Διαμαντόπουλος (14π.).

Στο τουρνουά της Ξάνθης που ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 22 Αυγούστου με το παιχνίδι της Εθνικής μας με την Βοσνία ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία της πέμπτης παρουσίας της Εθνικής Ανδρών στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα –  και σίγουρα στόχος όλων είναι η Εθνική να συνεχίσει το αήττητο των νικών της στην Θράκη αλλά και να προσφέρει σπουδαίο θέαμα στο κοινό που αναμένεται να γεμίσει το Αμοιρίδειο. Ευχή όλων η εκπληκτική φουρνιά των παικτών του Φώτη Κατσικάρη να πάρει όλη την θετική αύρα των φίλων της Εθνικής της περιοχής μας και η Θράκη να φέρει γούρι στους διεθνείς μας εν όψει του Ευρωμπάσκετ στα γήπεδα της Κροατίας και της Γαλλίας…