Φημολογείται πρόταση μομφής κατά Μποροβήλου και Τζελέπη, παρόλο που δεν έχουν νομικό κώλυμα

Πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου της Super League, Γιώργου Μποροβήλου, φημολογείται ότι προτίθενται να καταθέσουν μεγάλες ΠΑΕ, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση θα επεκταθεί και στον αναπληρωτή του στην προεδρία του Συνεταιρισμού Δημήτρη Τζελέπη, τον πρόεδρο δηλαδή της ΠΑΕ Πανθρακικός.

Αφορμή στέκεται το γεγονός ότι τόσο ο Γιώργος Μποροβήλος όσο και ο Δημήτρης Τζελέπης παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο Koriopolis με τα στημένα του 2011, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος από κοινού και κατά συρροή», καθώς και για «συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση».

Την πρόταση μομφής αναμένεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να την καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΚ, μόλις της επιτραπεί η συμμετοχή στον συνεταιρισμό, αλλά φέρονται έτοιμοι να την στηρίξουν, αν όχι να την συνυποβάλουν, και οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Ωστόσο η πρόταση μομφής ακόμα και αν στηρίζεται από τις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει λίγες πιθανότητες να γίνει δεκτή, αφού τους δύο φαίνεται ότι στηρίζει αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των υπολοίπων ΠΑΕ της Super League.

Επειδή πάντως τίθεται το ερώτημα για ποιον λόγο δεν εκπίπτουν αυτοδίκαια βάσει αθλητικού νόμου, οι συγκεκριμένοι από τα παραγοντικά τους αξιώματα, όπως όφειλε να έχει γίνει και εν τέλει έγινε με άλλον τρόπο με την περίπτωση του πρώην προέδρου του ΤΑΑ Εθνικός και γενικού γραμματέα της Volley League Γιάννη Τζίμα, η απάντηση είναι απλή – αν και λιγάκι νομικίστικη.

Σύμφωνα με άρθρο 3 του Νόμου 2725/99 όπως ισχύει σήμερα, «δεν μπορεί να είναι μέλος διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή ΠΑΕ, όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση».

Για την περίπτωση των Μποροβήλου – Τζελέπη, δεν έχουμε ακόμα τελεσίδικο βούλευμα, καθώς υπάρχουν νομικά μέσα για να αντικρουστεί αυτό που εξέδωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το πιο σημαντικό όμως; Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι παράγοντες του Αστέρα Τρίπολης και του Πανθρακικού έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα. Μπορεί ο νόμος που άλλαξε το 2012 να τα χαρακτηρίζει κακουργήματα, ωστόσο όταν τελέστηκαν το 2011, τότε ήταν πλημμελήματα και κατά συνέπεια θα δικαστούν με βάση τις ευνοϊκότερες για αυτούς διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με βασική αρχή του ελληνικού δικαιικού συστήματος.

Για να εκπέσουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους στις ομάδες τους αλλά και στην Super Legue οι Μποροβήλος-Τζελέπης, θα έπρεπε να παραπεμφθούν για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Για να αποχωρήσουν με πλημμέλημα θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, κάτι που κρίνεται ωστόσο εξαιρετικά απίθανο να συμβεί από νομικές πηγές, αφού δύσκολα θα έχει γίνει η δίκη και βγει απόφαση πριν υπάρξει η πενταετής παραγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων, για τα οποία κατηγορούνται με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Βέβαια, υπάρχει και η απάντηση ότι “ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό”, αλλά από την άλλη υπάρχει και η υπέρτατη αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Σε κάθε περίπτωση, ότι προτάσεις μομφής γίνουν για την συγκεκριμένη υπόθεση, τουλάχιστον από άποψη νόμου και ποινικού δικαίου, θα γίνουν για “τα μάτια του κόσμου”, “δημιουργία εντυπώσεων” και “καταγραφή δυνάμεων” με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Super League…