Δωράκι ύψους 15.000 από τον Δήμο Κομοτηνής στον Πανθρακικό για το ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΑΚ

Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, έλαβε στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας η πρόταση για την προμήθεια και λειτουργία κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος στο Δημοτικό Στάδιο, που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Πανθρακικός.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου το βράδυ της Δευτέρας και είχε οριστεί ως 18ο στην ημερήσια διάταξη με τίτλο “Έγκριση διενέργειας της προμήθειας με τίτλο: Προμήθεια και λειτουργία κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής”. Αυτό που ωστόσο προκάλεσε έκπληξη ήταν το γεγονός ότι, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, επιβαρύνεται ο Δήμος Κομοτηνής με τη δαπάνη.

Όπως διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, “η απόφαση ελήφθη σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου  4326/2015 (επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α΄49/2015) και ειδικότερα του 1ου άρθρου ορίζεται ότι για τη πρόληψη και αντιμετώπιση πράξεων βίας και εν γένει αξιόποινων πράξεων με αφορμή αθλητικές συναντήσεις ποδοσφαίρου της ανώτατης κατηγορίας εθνικού πρωταθλήματος, εγκαθίστανται και λειτουργούν ηλεκτρονικά συστήματα με σκοπό την εποπτεία των χωρών των αθλητικών εγκαταστάσεων των παραπάνω αθλητικών συναντήσεων”.

Είναι γνωστό ότι ιδιοκτήτης του σταδίου όπου πραγματοποιούνται οι αθλητικές συναντήσεις των ομάδων της ανώτερης κατηγορίας εθνικού πρωταθλήματος (Super League) είναι ο Δήμος Κομοτηνής, η Νέστορος Τσανακλή Α.Ε. έχει τη διαχείριση των ακινήτων που της ανατέθηκαν με τη συστατική πράξη της Α.Ε., μεταξύ δε αυτών και το Δημοτικό Στάδιο, ενώ η Πανθρακικός Α.Ε. είναι μισθώτρια προς την Ν. Τσανακλή Α.Ε..

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, “ο δήμος Κομοτηνής ως ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση στο πλαίσιο του νέου νόμου και πρωτίστως της διασφάλισης της περιουσίας του δημοτικού σταδίου, για τη λειτουργία του οποίου δαπάνησε ποσό 2.000.000,00 €, να εγκαταστήσει και λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας του χώρου προς αποφυγή καταστροφών σε βάρος της περιουσίας του”.

Η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος θα ανέλθει στο ποσό των 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και για το σκοπό αυτό θα εγγραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του δήμου για το οικονομικό έτος 2015, ενώ εγκατάσταση του συστήματος αναμένεται να γίνει πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

Ωστόσο με μια πρόχειρη έρευνα του ThrakiSportS, η δαπάνη των 15.000 ευρώ με την οποία θα χρεωθεί ο Δήμος Κομοτηνής βασίζεται σε μία παραδοχή που δεν είναι αλήθεια, αυτήν που αναφέρει ότι “ο δήμος Κομοτηνής ως ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση στο πλαίσιο του νέου νόμου”. Όμως ο νέος νόμος, στο άρθρο 2 παρ. 10 επισημαίνει ότι “η παρ. 5 του άρθρου 41Ε του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει, καταργείται”.

Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε ότι  “η ευθύνη και οι δαπάνες για την τοποθέτηση και συντήρηση των παραπάνω ηλεκτρονικών συστημάτων βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η παραπάνω εγκατάσταση μπορεί επίσης να γίνει με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εις χρέωση των υποχρέων”. Επομένως, πράγματι με βάση τον παλιό νόμο, ο Δήμος Κομοτηνής είχε την ευθύνη και την υποχρέωση. Από την στιγμή που η διάταξη αυτή με τον νέο καταργήθηκε, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αντιθέτως, ο νέος νόμος στην συνέχεια του άρθρου 2 παρ. 10 προσθέτει: “Οι δαπάνες στις οποίες έχει υποβληθεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έως τη δημοσίευση του παρόντος, για την προμήθεια, εγκατάσταση
και συντήρηση των προαναφερόμενων συστημάτων, βαρύνουν τις οικείες διοργανώτριες Αρχές”. Μόνο πους ως διοργανώτρια αρχή  λογικά δεν θα πρέπει να λογίζεται ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά η Super League που στην περίπτωση του ΔΑΚ Κομοτηνής λογικά εκπροσωπείται από την ΠΑΕ Πανθρακικός, την ομάδα δηλαδή που το χρησιμοποιεί ως έδρα του.

Άλλωστε και από το συνολικό πνεύμα του νέου νόμου, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η υποχρέωση εγκατάστασης των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αποτελούν προϋπόθεση για την διεξαγωγή αγώνων στο προσεχές πρωτάθλημα της Super League θα βαρύνει το… κράτος. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα μάλιστα ότι τα συστήματα που υπάρχουν ήδη “παραχωρούνται κατά χρήση στην κατάσταση στην οποία  βρίσκονται στους χρήστες των εγκαταστάσεων αυτών,  Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε., οι οποίοι οφείλουν αφενός να φροντίσουν άμεσα για την έγκαιρη διασφάλισή της κατά τα ανωτέρω καλής λειτουργίας τους αφετέρου για την  εφεξής συντήρησή τους, βαρυνόμενοι οι ίδιοι με κάθε σχετική δαπάνη”.

Κατά συνέπεια, μάλλον η επιβάρυνση του Δήμου Κομοτηνής με ποσό ύψους 15.000 ευρώ για την “προμήθεια και λειτουργία κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής” αποτελεί ένα δωράκι της Δημοτικής Αρχής στην ΠΑΕ Πανθρακικός και την Super League, αφού κανονικά αυτοί θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με αυτό το κονδύλι. Άλλωστε, η ανάγκη του συγκεκριμένου συστήματος αφορά μονάχα την επαγγελματική ομάδα του Πανθρακικού και όχι οποιοδήποτε ερασιτεχνικό σωματείο ή πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, για τα οποία θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνουν τα κρατικά χρήματα.

Εφόσον ο Δήμος δεν πλήρωνε το κονδύλι, τότε δεδομένα θα καλούνταν να πληρώσει η ΠΑΕ Πανθρακικός για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το ΔΑΚ στους εντός έδρας αγώνες της, σε διαφορετική περίπτωση ο σύλλογος θα έπρεπε να δηλώσει άλλη έδρα που να διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα (προφανώς εκτός Κομοτηνής, στην Ξάνθη ή την… Θεσσαλονίκη) ή θα έπρεπε να δώσει τους φετινούς του αγώνες χωρίς θεατές (αφού δίνεται αυτή η δυνατότητα για την φετινή σεζόν για τις έδρες που δεν θα έχουν ηλεκτρονικά συστήματα).

Υπάρχει φυσικά η άποψη ότι καλά κάνει η Δήμος Κομοτηνής και ενισχύει την μεγάλη ομάδα της πόλης, που με την παρουσία της στην Super League φέρνει έσοδα και στην περιοχή – κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι σε πολλές άλλες μορφές (πχ παραχώρηση εγκαταστάσεων κλπ). Δεν είναι σίγουρο ότι είναι νόμιμο η βοήθεια αυτή να είναι άμεσα οικονομική, πληρώνοντας το συγκεκριμένο έξοδο, που παρουσιάστηκε ως υποχρέωση του Δήμου χωρίς όπως φαίνεται να είναι.

Σε κάθε περίπτωση, πόσο ηθικό είναι να πληρώνει ο Δήμος Κομοτηνής και κατά συνέπεια ακόμα και ο κομοτηναίος δημότης που δεν είναι φίλαθλος, την ανάγκη που έχει ένα επαγγελματικό αθλητικό σωματείο, κατά τεκμήριο αυτό που έχει το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο; Αγώνες στο ΔΑΚ Κομοτηνής μπορούν να γίνονται, μόνο αγώνες της Super League με κόσμο δεν επιτρέπονται χωρίς αυτά τα συστήματα, άρα η ανάγκη αφορά συγκεκριμένη ομάδα και όχι το σύνολο του αθλητισμού και των ομάδων της πόλης.

Και εφόσον υπήρχαν σε αυτές τις δύσκολες εποχές αυτά τα χρήματα, δεν είναι κρίμα να στερούνται από αλλού που πιθανότατα υπήρχαν πιο σημαντικές ανάγκες; Για παράδειγμα, δεν θα ήταν πιο ορθό τα χρήματα αυτά, εφόσον υπάρχουν, να δινόντουσαν για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που καλλιεργούν τον αθλητισμό ή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που αφορούν όλους τους δημότες;