Πάτησε Θράκη ο «Τεμόν» που πάει με τα… πόδια μέχρι την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα!

Στην Θράκη βρίσκεται εδώ και δύο εικοσιτετράωρα ο δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης ο οποίος κάνει μια εξωπραγματική προσπάθεια, καθώς έχω βάλει ως στόχο να φτάσει στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία του Ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκεται στην Τραπεζούντα. Ο ποντιακής καταγωγής,  αθλητής μεγάλων αποστάσεων από την Πτολεμαΐδα πραγματοποιεί ένα συμβολικό αγώνα που ξεκίνησε από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου και θα ολοκληρωθεί στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, με τις ευχές και την υποστήριξη όλων.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Τεμόν διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της Ξάνθης, φιλοξενούμενος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης ενώ ο στόχος του αγώνα που ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου στο Βέρμιο είναι να φτάσει στο όρος Μελά και στο γνωστό μοναστήρι του Πόντου, στις 15 Αυγούστου, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Στην παρουσία του στην Ξάνθη ο «Τεμόν» αγκαλιάστηκε τόσο από τον σύλλογο Ποντίων, τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ στην Ξάνθη, και φυσικά και τους Xanthi Runners που μάλιστα το Σάββατο τον αποχαιρέτησαν τρέχοντας μαζί του μέχρι τα Βαφέικα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στην αξιέπαινη προσπάθεια του.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η ιδέα γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια με στόχο να φτάσει στην Αργυρούπολη, από όπου κατάγονται οι πρόγονοί του αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα, υλοποιεί το στόχο να βρεθεί στην Παναγία Σουμελά και υποβάλλει τον εαυτό του σε μια ταλαιπωρία,  που όμως είναι μικρότερη από αυτή που πέρασαν οι πρόγονοί του όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους.

«Θέλω η πρώτη μου επίσκεψη στον Πόντο να συνδυαστεί με ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας» αναφέρει και προσθέτει ότι θέλει «να αποτίσει φόρο τιμής και να ζητήσει συγνώμη από κάθε παππού και κάθε γιαγιά». Στέλνει μήνυμα ειρήνης λέγοντας πως σήμερα οι δύο λαοί μπορούν να ζήσουν αρμονικά και ειρηνικά όπως ζούσαν πριν τον ξεριζωμό των Ποντίων.

Το Σάββατο ο Ζαχαριάδης βρέθηκε στην Κομοτηνή και την Κυριακή θα διανύσει τον Έβρο.