Καταδικάστηκε πρόεδρος μεγάλης ομάδας της Θράκης για κακούργημα! Καταιγιστικές εξελίξεις…

Η πληροφορία διακινούνταν από στόμα σε στόμα σε μεγάλη πόλη της Θράκης, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί γεγονός που βάζει μάλιστα σε μεγάλες περιπέτειες το ιστορικό σωματείο, ένα από αυτά που θεωρούνται από τους αθλητικούς πρεσβευτές της περιοχής μας.

Ο πρόεδρός του καταδικάστηκε πρόσφατα από την ποινική δικαιοσύνη για προσωπική του υπόθεση. Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως και η καταδίκη που ακολούθησε από το δικαστήριο. Και μπορεί με την άσκηση έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση να γλιτώνει την φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το Εφετείο Θράκης, ωστόσο δεν γλιτώνει από τις δαγκάνες του αθλητικού νόμου.

Αυτός προβλέπει ξεκάθαρα ότι όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ομάδων οφείλουν να είναι… λευκές περιστερές. Δηλώνει μάλιστα ότι οποιοδήποτε μέλος εκπίπτει αυτοδίκαια σε περίπτωση δικαστικής καταδίκης για πλημμέλημα, ενώ στην περίπτωση που μιλάμε για κακούργημα, τότε οφείλει να εκπέσει του αξιώματός του από την στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε έχουν ευθύνη και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και τα όποια ανώτερα όργανα του σωματείου, που οφείλουν να “καθαιρέσουν” τον κακουργηματικά διωκόμενο παράγοντα με κίνδυνο και δικής τους έκπτωσης και ευθυνών, αν δεν το πράξουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο συγκεκριμένος πρόεδρος φαίνεται ότι απέκρυψε το γεγονός ότι ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, κάτι που προφανώς είχε συμβεί εδώ και μήνες. Όλο αυτό το διάστημα συνέχισε να ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα, να λαμβάνει αποφάσεις, να διαχειρίζεται χρήματα από το μπάτζεντ της ομάδας, ένα μπάτζετ ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι συνεχίζει να τα ασκεί αυτά τα προεδρικά καθήκοντα και μετά την καταδίκη του. Και μάλιστα δεν περιορίστηκε σε αποφάσεις που αφορούν το δικό του σωματείο, αλλά βάζει την υπογραφή του και σε γενικότερες αποφάσεις που αφορούν την συγκεκριμένη Λίγκα στην οποία ανήκει η ομάδα του, με κίνδυνο αυτές να κριθούν μελλοντικά άκυρες –  με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.

Ο παράγοντας της ιστορίας μας επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Και μάλλον σε λίγο καιρό δεν θα αποτελεί πρόεδρο της ομάδας, αλλά για την ώρα εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις που “υποθηκεύουν” το μέλλον της, καθώς δεν έχει παραιτηθεί και παραμένει στο ανώτατο αυτό αξίωμα, ενώ κανείς επίσης δεν φαίνεται να έχει τολμήσει να τον “παραιτήσει”. Όμως η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στο να γίνουν αυτές οι διαδικασίες της παραίτησης (ή της αποπομπής) ενδέχεται να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στον σύλλογό του, που ήδη περνάει εδώ και καιρό πολύ δύσκολες στιγμές.

Βεβαίως, το γεγονός ότι κρίθηκε σε πρώτο βαθμό ένοχος, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Βάσει της νομοθεσίας μας, ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας έχει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο ισχύει μέχρι και την τελεσίδικη καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό. Όμως η αθλητική νομοθεσία είναι πιο αυστηρή σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αν εφαρμοστεί το γράμμα του (αθλητικού) νόμου, φεύγοντας ο ίδιος, θα πάρει και άλλους στον λαιμό του, που ήξεραν και τόσες μέρες δεν έκαναν τίποτα…