O Λουτσιάνο συγκρίνει Skoda και Ολυμπιακό ενόψει τελικού και ξαφνιάζει: “Θέλω να το πάρει η Ξάνθη!!!”

Πέντε εικοσιτετράωρα πριν τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ενός ανθρώπου που έχει αγωνιστεί με επιτυχία και στις δύο φιναλίστ, την Ξάνθη (1995-98, 2004-06, 2009-10) και τον Ολυμπιακό (1998-2001).

Ο 42χρονος Βραζιλιάνος, που έχει αποκτήσει και ελληνική υπηκοότητα από το 2009, παραμένει στον χώρο του (ελληνικού) ποδοσφαίρου από την θέση του προπονητή, έχοντας καταγράψει μάλιστα καλές χρονιές κοουτσάροντας μεταξύ άλλων την ΑΕΛ Καλλονής και το Αιγάλεω.

Παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στον Δημήτρη Καλτέκη, συνεργάτη και του ThrakiSportS, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης. Ο Λουτσιάνο μίλησε για τον τελικό και το που μπορεί να κριθεί η νίκη, ενώ αποκάλυψε και ποια ομάδα θα υποστηρίζει…

Αυτή τη στιγμή δεν εργάζεσαι σε κάποια ομάδα. Υπάρχει κάτι στα πλάνα σου;

«Έχω κάποιες προτάσεις όμως δεν έχω συζητήσει κάτι ουσιαστικά. Θα περιμένω το καλοκαίρι να δω τις ομάδες που θα βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή και εφ’ όσον δω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από συλλόγους που θέλουν πραγματικά να δουλέψουν σε επαγγελματικά πρότυπα θα κινηθώ ανάλογα. Προς το παρόν παρακολουθώ κάποια μαθήματα και σεμινάρια προπονητικής σε Ελλάδα και εξωτερικό κυρίως ώστε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αποκτήσω εμπειρίες. Την Κυριακή (σ.σ. χθες, η συνέντευξη παραχωρήθηκε πιο πριν) θα αναχωρήσω για Βαρκελώνη όπου θα μείνω για κάποιο χρονικό διάστημα και θα παρακολουθήσω τον τρόπο δουλειάς σε κάποιες ομάδες και γι’ αυτό το λόγο δυστυχώς δεν θα βρίσκομαι στο ΟΑΚΑ στον τελικό της 23ης Μαΐου. Όμως θα ενημερώνομαι για την εξέλιξη του».

Στον τελικό του κυπέλλου θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο ομάδες στις οποίες αγωνίστηκες αφήνοντας τη δική σου υπογραφή. Ποια ομάδα θα υποστηρίζεις;

«Προσωπικά θέλω πάρα πολύ να πάρει το κύπελλο η Ξάνθη. Ήταν η 1η ομάδα μου που με έφερε στην Ελλάδα και έχω περάσει εκεί συνολικά έξι φανταστικά χρόνια, με ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Σίγουρα και με τον Ολυμπιακό έζησα μεγάλες στιγμές καθώς κατακτήσαμε τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο, όμως σε αυτό τον τελικό θα είμαι με την Ξάνθη! Εξάλλου αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την ξανθιώτικη ομάδα να κατακτήσει έναν τίτλο, ο Ολυμπιακός είμαι σίγουρος ότι θα ξαναφτάσει σε τελικούς και σε διακρίσεις».

Ποια είναι τα δικά σου προγνωστικά για τον τελικό; Που πιστεύεις ότι θα κριθεί η αναμέτρηση;

«Προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν σε ένα τέτοιο ματς καθώς όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά! Είναι ένα παιχνίδι όπου όλα παίζονται και όποια ομάδα είναι σε καλύτερη ημέρα μπορεί να φύγει νικήτρια. Η Skoda Ξάνθη δεν πρέπει να φοβηθεί τον Ολυμπιακό, οι παίκτες της πρέπει να μπουν στο γήπεδο συγκεντρωμένοι και να κάνουν το παιχνίδι τους. Σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί καθώς έχει σπουδαίους παίκτες με εμπειρία, όμως όπως είπα και πριν είναι ένα παιχνίδι διαφορετικό από τ’ άλλα. Δεν μοιάζει με τους αγώνες πρωταθλήματος, είναι ένας τελικός όπου οι ομάδες θα τα δώσουν όλα και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε ότι ο τελικός δεν είναι πλέον ένα ακόμη ντέρμπι ανάμεσα στους “μεγάλους” (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) αλλά φτάνουν εκεί και “μικρομεσαίες” ομάδες (Ατρόμητος Αθ., Αστέρας Τρ.και τώρα η Skoda Ξάνθη) που ως αουτσάιντερ δυσκολεύουν τα φαβορί».

Έχεις ξεχωρίσει κάποιους παίκτες από τη φετινή Skoda Ξάνθη;

«Η τετράδα μπροστά (Καπετάνος, Κλέιτον, Λουσέρο, Σολτάνι) αποτελείται από εξαιρετικούς παίκτες που κάνουν τη διαφορά σε πολλά παιχνίδια και αν βρεθούν σε καλή ημέρα ανεβάζουν το επίπεδο και μπορούν να σκοράρουν με πολλούς τρόπους. Βέβαια σε όλες τις γραμμές έχει καλούς παίκτες που δημιουργούν ένα αποτελεσματικό σύνολο, όμως προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Αν οι επιθετικοί παίκτες κάνουν σωστά τη δουλειά τους ξεκουράζουν και την άμυνα, ενώ αν δεν κάνουν καλές κινήσεις δυσκολεύουν τη συνολική λειτουργία».

Θεωρείς καλύτερο η χειρότερο το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με την εποχή που αγωνιζόσουν;

«Δυστυχώς λυπάμαι που το λέω αυτό αλλά το σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μου αρέσει. Η ποιότητα των περισσότερων ποδοσφαιριστών είναι χαμηλή – με εξαιρέσεις βέβαια – και ο κόσμος δεν ευχαριστιέται θέαμα, γεγονός που σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν γύρω από το χώρο του ποδοσφαίρου απομακρύνουν τους φιλάθλους. Πριν λίγα χρόνια θυμάμαι ότι οι παίκτες που ερχόταν από το εξωτερικό ή και οι Έλληνες είχαν ποιότητα και έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο με διάθεση, έχοντας στόχο να αναδειχθούν και να κάνουν καριέρα σε μεγαλύτερες ομάδες. Σήμερα υπάρχουν λίγες ομάδες που προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη, όμως όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος ανταγωνισμός δεν ευνοεί σε αυτό».

Τέλος, ένα μήνυμα για τους Ξανθιώτες φιλάθλους;

«Έχω πει κι άλλες φορές ότι όταν βρίσκομαι στην Ξάνθη αισθάνομαι πολύ όμορφα γιατί έζησα πολλά χρόνια εκεί και έχω πολλούς φίλους. Οι Ξανθιώτες πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που έχουν μία ομάδα όπως η Skoda Ξάνθη και θα πρέπει να τη στηρίξουν. Όχι μόνο τώρα στον τελικό, αλλά και στην επόμενη χρονιά, ανεξάρτητα αν θα σηκώσει το κύπελλο ή όχι. Πρέπει να βρίσκονται κοντά στην ομάδα και στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες στιγμές. Για τον τελικό, εύχομαι να περάσουν όλοι καλά και να χαρούν τον αγώνα και στο τέλος να φύγουν με τη χαρά της κατάκτησης του κυπέλλου!».