«Ελ Θράκικο»: Το προφίλ του διαιτητή, η παράδοση με Πανθρακικό και Ξάνθη και το ματς που τον… στιγμάτισε

Ο Αθηναίος ρέφερι Σταύρος Τριτσώνης ορίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να διευθύνει την αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής στην Κομοτηνή, μεταξύ του Πανθρακικού και της Skoda Ξάνθη.

Ο 37χρονός Τριτσώνης γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1977 στην Αθήνα, και εργάζεται ως Ειδικός Διαπραγματευτής Συναλλάγματος και Παραγώγων (FX Trader) στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η απόφαση να ασχοληθεί με την διαιτησία ήταν λίγο πολύ… αναμενόμενη, μια και ο πατέρας του Γιώργος Τριτσώνης ήταν διαιτητής σε αρκετά υψηλό επίπεδο μάλιστα, και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με αυτήν.

Πήρε το σήμα του διαιτητή το 1996 και δεν άργησε να έρθει η ανέλιξη, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στις μικρές κατηγορίες. Το καλοκαίρι του 2007 έρχεται η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου για τον Τριτσώνη κάτι που και ο ίδιος περίμενε με μεγάλη προσμονή.

Το πρώτο παιχνίδι που κλήθηκε να διαιτητεύσει ήταν στις 6 Νοεμβρίου του 2007 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τη νίκη του Ολυμπιακού επι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 1-0. Χρόνο με τον χρόνο ο Τριτσώνης παίζει περισσότερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, και δεν αργεί να πάρει και το σήμα της UEFA το καλοκαίρι του 2009, οπού αρχικά σφυρίζει παιχνίδια μικρών Εθνικών Ομάδων, μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2011 οπού και ορίζεται στο παιχνίδι Βαντούζ – Βοϊβοντίνα για τον Β’ Γύρο του Europa League, οπού για την ιστορία κέρδισαν οι Σέρβοι με 0-2.

Πέρα όμως από τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Τριτσώνη την φετινή χρονιά έζησε και μια τελείως διαφορετική εμπειρία, μια και κλήθηκε από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας να σφυρίξει το ντέρμπι της Αλ Νάσρ με Ιτιχάντ(2-1 η Νάσρ). Φέτος σφύριξε συνολικά 12 παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, με το «Ελ Θράκικο» να είναι το 13ο, με απολογισμό 8 νίκες γηπεδούχων (με τις 5 μάλιστα να λήγουν με σκορ 1-0), δύο ισοπαλίες και δύο νίκες φιλοξενουμένων -με τα τέρματα να είναι 14-9. Έχει βγάλει από το τσεπάκι του 68 φορές την κίτρινη κάρτα και 3 την κόκκινη, ενώ έχει υποδείξει τρείς φορές το σημείο του πέναλτι.

 

Ο Πανθρακικός και το ματς που τον… σημάδεψε!

Η παράδοση του Τριτσώνη με τον Πανθρακικό δεν είναι ούτε καλή αλλά δεν την λές και άσχημη, έχοντας σφυρίξει συνολικά έξι παιχνίδια του, από τα οποία στο ένα υπήρξε… διακοπή (αλλά σήμανε και την σωτηρία της ομάδας της Κομοτηνής).

Πρώτο παιχνίδι που κλήθηκε ο Τριτσώνης να σφυρίξει ήταν σε παιχνίδι στην Κομοτηνή, με τον Πανθρακικό την 1η Μαρτίου του 2009 να υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0. Από τότε ο Τριτσώνης έχει σφυρίξει συνολικά σε 6 παιχνίδια του Πανθρακικού με την ομάδα της Κομοτηνής να μετρά δύο νίκες, μία ισοπαλία και τρείς ήττες, με τα τέρματα να είναι 4-7 (τα τρία γκολ του Πανθρακικού είναι στα…χαρτιά).

Σε αγώνες στην Κομοτηνή ο Τριτσώνης έχει σφυρίξει σε τέσσερα ματς, με τον Πανθρακικό να μετρά μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες, με τα τέρματα να είναι 1-5. Το ματς των «πράσινων» της Κομοτηνής ωστόσο που έχει σημαδέψει τον Αθηναίο ρέφερι ήταν στις 14 Απριλίου του 2013 όταν στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Πανθρακικό, σε μια «μαύρη μέρα» για την ΑΕΚ μια και το αυτογκόλ του Μπουγαίδη στο 87’ στάθηκε αφορμή να γίνει “ντου” από τους οπαδούς, με τον Τριτσώνη να διακόψει οριστικά το ματς. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ και τις απειλές, ο Τριτσώνης πήρε την απόφαση της οριστικής διακοπής, με την οποία ο Πανθρακικός εξααφάλισε την σωτηρία του και η ΑΕΚ ουσιαστικά οδηγήθηκε στον υποβιβασμό!

Το παιχνίδι με την Ξάνθη θα είναι το πρώτο που θα σφυρίξει φέτος τον Πανθρακικό.

Αναλυτικά, τα παιχνίδια του Τριτσώνη στην Κομοτηνή

01-03-2009 Πανθρακικός – Αστέρας Τρίπολης 0-0

21-10-2012 Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννενα 0-3

05-01-2014 Πανθρακικός – Λεβαδειακός 1-0

16-02-2014 Πανθρακικός – Παναθηναϊκός 0-2

 

Η «κοκκινισμένη» Ξάνθη που δεν… θέλει να τον βλέπει!

Από τους «ανεπιθύμητους» διαιτητές για την Skoda Ξάνθη είναι ο Σταύρος Τριτσώνης με τον οποίον η ομάδα της Ξάνθης έχει τραγική παράδοση με μόλις μία νίκη σε οκτώ παιχνίδια, ενώ όποτε η Ξάνθη αγωνίζεται εκτός έδρας με διαιτητή τον Τριτσώνη μετρά μόνο ήττες.

Το πρώτο παιχνίδι που σφύριξε την Ξάνθη ο Τριτσώνης ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με την Ξάνθη να χάνει με 1-0 από τον Άρη, με την Ξάνθη να τελείωνει με δέκα παίκτες καθώς ο Τριτσώνης είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Δημήτρη Σουάνη.

Το παράδοξο στην παράδοση της Ξάνθης και του Τριτσώνη είναι πως σε σύνολο 8 παιχνιδιών στα 4 υπάρχει αποβολή (τρείς για παίκτη της Ξάνθης και μόλις μία για αντίπαλο)! Είναι χαρακτηριστικό πως στα τρία τελευταία παιχνίδια που σφύριξε ο Τριτσώνης την Ξάνθη είχαμε σε όλα κόκκινες δύο για παίκτες της Ξάνθης και μία στον Αγκιλέρα του Πλατανιά (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν στην Skoda καθώς θυμίζουμε ότι τυχόν αποβολή θα σημαίνει απώλεια για τον τελικό του Κυπέλλου).

Αξιοπρόσεκτο επίσης το γεγονός, που θα πρέπει να κάνει την Ξάνθη πολύ προσεκτική,  πως στα τρία από τα τέσσερα εκτός έδρας ματς της Ξάνθης που έχει σφυρίξει ο Τριτσώνης είχαμε επίσης αποβολή (τέσσερις για την Ξάνθη, μία για αντίπαλο)! Συνολικά ο Τριτσώνης όπως είπαμε έχει σφυρίξει οκτώ φορές παιχνίδι της Ξάνθης με την Skoda να μετρά 1 μόλις νίκη (με τον Εργοτέλη το 2012, με τους Κρητικούς να υποβιβάζονται) και 7 ήττες με τα τέρματα να είναι 10-18.

Πολύ κακή λοιπόν η παράδοση για την ομάδα της Skoda με τον Τριτσώνη, που μακριά από ντην έδρα της με αυτόν διαιτητή μετρά 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια με τα τέρματα να είναι 1-6. Φέτος αυτό θα είναι το πρώτο παιχνίδι που η Ξάνθη θα βρει μπροστά της τον Τριτρσώνη, με την Skoda να ευελπιστεί να σταματήσει το σερί των αποβολών σε συνεχόμενα παιχνίδια της από τον συγκεκριμένο διαιτητή.

Τα εκτός έδρας ματς της Ξάνθης που έχει σφυρίξει ο Τριτσώνης

26-09-2009 Άρης – Ξάνθη 1-0

28-01-2012 ΟΦΗ – Ξάνθη 1-0

29-09-2013 ΠΑΣ Γιάννενα – Ξάνθη 2-1

08-02-2014 Απόλλων Σμύρνης – Ξάνθη 2-0