Βόμβα στους προϋπολογισμούς Εθνικού και Ορεστιάδας βάζει το νομοσχέδιο Κοντονή

Μπορεί το νομοσχέδιο Κοντονή για την αποτροπή φαινομένων βίας στα γήπεδα να απασχολεί την επικαιρότητα για το ενδεχόμενο Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο αφορά και τα υπόλοιπα αθλήματα και μάλιστα βάζει βόμβα μεγατόνων, ειδικά στο βόλεϊ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 προβλέπει ότι από την προσεχή αγωνιστική περίοδο 2015-2016 απαγορεύεται η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. σε εθνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα εφόσον δεν υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου στο γήπεδο που χρησιμοποιεί ως έδρας.

Καταρχήν η απόφαση αφορά τις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν και στο βόλεϊ θλιβερά επεισόδια στην διάρκεια της σεζόν (αν και όχι στην ένταση των άλλων αθλημάτων), είναι πολύ πιθανό με απόφαση του υφυπουργού, όπως προβλέπει άλλωστε  το νομοσχέδιο, το μέτρο να επεκταθεί και στο βόλεϊ που επίσης έχει ΤΑΑ και φιλοδοξεί μάλιστα να αποκτήσει ΠΑΕ.

Για το θέμα έγινε ολόκληρη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, με τους εκπροσώπους των κομμάτων γενικά να μην εκφράζουν αντιρρήσεις με εξαίρεση το Ποτάμι που δια του Γιώργου Μαυρωτά εκτίμησε ότι είναι επαχθές να μην δίνεται άδεια συμμετοχής σε μια ομάδα για αυτόν τον λόγο και πρότεινε όσες ομάδες δεν έχουν σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, απλά να δίνουν τα παιχνίδια τους σε άλλο γήπεδο που το διαθέτει ή εναλλακτικά κεκλεισμένων των θυρών.

Ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής απάντησε ότι γενικά πρόκειται για μια πρόταση που θα εξετάσει, αν και εκτίμησή του είναι ότι αν δοθεί τέτοια δικλείδα, τότε πολλές ομάδες θα αποφύγουν το κόστος να βάλουν σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου γιατί ενδιαφέρουν τους παράγοντές τους τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όχι τόσο από τα εισιτήρια, ενώ τον υφυπουργό τον ενδιαφέρει να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο.

Ακόμα δεν είναι γνωστή ποια θα είναι η τελική μορφή του προς ψήφιση νομοσχεδίου, που αλλάζει διαρκώς λόγω των επιταγών από FIFA και UEFA, αλλά ως προς αυτό το θέμα δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές και για αυτό δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα. Γίνεται ωστόσο αντιληπτό ότι εφόσον το μέτρο επεκταθεί και στο βόλεϊ, δεδομένου ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει και αμιγώς επαγγελματική η Volley League, τότε θα μπει μια βόμβα στα θεμέλια των δυο ομάδων του Έβρου (αλλά και όλων σχεδόν των ομάδων της χώρας).

Είναι προφανές ότι ούτε το “Μιχάλης Παρασκευόπουλος” ούτε το “Νίκος Σαμαράς” διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και τα δυο γυμναστήρια είναι δημοτικά, αλλά είναι απίθανο στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι Δήμοι να καλύψουν τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος, που δεν θα αφορά μάλιστα ερασιτεχνικά αλλά επαγγελματικά τμήματα ομάδων. Κατά συνέπεια, το βάρος θα πρέπει να περάσει στις ομάδες, όπως ρητά άλλωστε τονίζει και το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Οι ομάδες θα είναι αυτές που θα οφείλουν να τοποθετήσουν αυτά τα συστήματα που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, αλλιώς είτε δεν θα τους δοθεί άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα είτε στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να παίζουν τους εντός έδρας αγώνες χωρίς θεατές. Και είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν τέτοιο κόστος ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο ΑΟ Ορεστιάδας, με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν και εξαιτίας των οποίων παραλίγο να μην βγάλουν την χρονιά…