Μαύρα κι άραχνα: Αν δεν πέσει φέτος, δύσκολα θα καταφέρει να σωθεί του χρόνου ο Πανθρακικός

Ο Πανθρακικός δεν πήρε άδεια ούτε από το Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, παρά την αισιοδοξία που εξέφραζε το μεσημέρι ο πρόεδρός του Δημήτρης Τζελέπης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ομάδα δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη άδεια για συμμετοχή στην Super League την επόμενη περίοδο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει μη συμμετοχή. Εχει όμως άλλες σοβαρές επιπτώσεις, που θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή της, αν καταφέρει και παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία.

Συγκεκριμένα, στον Πανθρακικό (όπως και τον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και τον Πανιώνιο, που είναι συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια) επιβάλλεται η ποινή περιορισμού των μεταγραφών παικτών άνω των 24 ετών σε τρεις και των ανανεώσεων συμβολαίων παικτών άνω των 24 ετών σε δύο.Το κακό για τον Πανθρακικό είναι ότι έχει πολλά συμβόλαια παικτών που λήγουν το καλοκαίρι. Με μια πρόχειρη αναζήτηση και κρατώντας επιφυλάξεις, καθώς μπορεί να έχουν γίνει ενδιαμέσως ανανεώσεις που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε, είδαμε ότι λήγουν συμβόλαια πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών του τωρινού ρόστερ της ομάδας όπως των Ιγκορ, Σερφά, Ντιγκινί, Ρομέου, Τσουμάνη, Γκιγέρμο Πέρεθ, Χρήστου.

Από όλους αυτούς και όσους τυχόν άλλους παίκτες έχουν συμβόλαιο με τον Πανθρακικό και λήγει το καλοκαίρι, μόνο οι δύο θα μπορέσουν να παραμείνουν. Οι άλλοι θα μείνουν ελεύθεροι να αναζητήσουν όπου κρίνουν οι ίδιοι την τύχη τους, χωρίς να έχει δικαίωμα να λάβει ο Πανθρακικός το παραμικρό ευρώ από τις όποιες μετακινήσεις τους.
Συνολικά ο Πανθρακικός θα πρέπει να κάνει λοιπόν δυο ανανεώσεις και το πολύ τρεις μεταγραφές παικτών, ενώ τουλάχιστον έχει απεριόριστη δυνατότητα να αποκτήσει παίκτες κάτω των 24 ετών. Κοινώς θα αλλάξει ριζικά το (ήδη αδύναμο, όπως φαίνεται από την φετινή πορεία του) ρόστερ του και θα υποχρεωθεί να δώσει έμφαση σε νέους παίκτες και να βασιστεί σε αυτούς.
Και με αυτό το νεανικό ρόστερ θα δώσει την μάχη για την παραμονή, εφόσον φυσικά την πετύχει φέτος, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον στο επόμενο πρωτάθλημα των 16 συλλόγων και δύο εξ ορισμού δύσκολες ομάδες, που δύσκολα θα υποβιβαστούν ξανά: την ΑΕΚ και τον Ηρακλή, που όλα δείχνουν ότι ανεβαίνουν στην Football League.
Συνεπως, είναι πεποίθηση αρκετών ότι ακόμα και αν καταφέρει φέτος το θαύμα ο Πανθρακικός και παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία, δύσκολα θα γλιτώσει τον υποβιβασμό του χρόνου με τέτοιους περιορισμούς που θα έχει στην ενίσχυση του ρόστερ του και την αντικατάσταση όσων φύγουν.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης αφορά μόνο στο πρωτάθλημα της Super League. Με άλλα λόγια εάν ο Πανθρακικός δεν μπορέσει να μείνει στη Super League και υποβιβαστεί στη Football League, θα πρέπει να αδειοδοτηθεί από τη Football League, ακολουθώντας νέα διαδικασία.

Εκεί τα κριτήρια είναι προφανώς πιο ελαστικά και είναι πιθανό να λάβει την άδεια και να μην έχει περιορισμούς στις μεταγραφές. Αλλά για να συμβεί αυτό, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα πρέπει να πέσει φέτος κατηγορία…