Δίωξη από τον εισαγγελέα Πούλιο (και) σε παράνομο μπουκ της Θράκης! Αναλυτικά όλο το κατηγορητήριο

Κρύβει και άλλες εκπλήξεις η πρόταση του εισαγγελέα Πούλιου για παραπομπή σε δίκη 93 ατόμων για το λεγόμενο σκάνδαλο Koriopolis. Τα ονόματα του προέδρου του Πανθρακικού Δημήτρη Τζελέπη και του μεγαλομετόχου Θεόδωρου Σαββάκη δεν είναι τα μόνα δύο που παραπέμπονται από την Θράκη.

Ανάμεσα στα… ψιλά ονόματα, για τα οποία δεν υπάρχει ιδιότητα, περιλαμβάνεται 77ο κατά σειρά και αυτό του του Γ.Δ. “του Παύλου και της Χρυσούλας, γεννηθέντος στην Κομοτηνή, στις 22/5/1976, κατοίκου Κομοτηνής”. Πρόκειται για ιδιοκτήτη πασίγνωστου στην πρωτεύουσα της Ροδόπης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με τίτλο που παραπέμπει μάλιστα στον αθλητισμό.
Ο συγκεκριμένος φέρεται να διενεργούσε παράνομο στοίχημα στην πόλη της Κομοτηνής (και όχι μόνο) και για τον λόγο αυτό προτείνεται στο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθεί σε δίκη και να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Το κατηγορητήριο έχει ως εξής:

Στην Κομοτηνή και στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011 και με τις κατωτέρω χρονικές διακρίσεις, με περισσότερες πράξεις τέλεσε περισσότερα εγκλήματα, που προβλέπονται και τιμωρούνται από το νόμο με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές ή και με χρηματική ποινή και συγκεκριμένα:
Α) Στους παραπάνω τόπους και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011, με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, χωρίς δικαίωμα, διεξήγαγε, δημόσια ή σε ευρύ κύκλο προσώπων, στοίχημα, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων προκαθωρισμένης ή μη απόδοσης.
Συγκεκριμένα, καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, έχοντας εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε περίπου 50 “στέκια” (καφετέριες και καφενεία) της βόρειας Ελλάδας (από Θεσσαλονίκη και πάνω), διεξήγαγε, μέσω του διαδικτύου, χωρίς δικαίωμα, δημόσια ή σε ευρύ κύκλο προσώπων, παράνομο στοίχημα, προκαθωρισμένης ή μη απόδοσης, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων ελληνικών και ξένων πρωταθλημάτων, οι οποίοι περιελαμβάνοντο στο Έντυπο Πρόγραμμα (κουπόνι) του παιχνιδιού με τον διακριτικό τίτλο “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ” της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά και ποδοσφαιρικών αγώνων, οι οποίο δεν περιελαμβάνοντο στο ως άνω νόμιμο κουπόνι της ΟΠΑΠ ΑΕ, σε αλλοδαπές στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού (πράκτορες στοιχημάτων και ανταλλακτήρια στοιχημάτων Betfair κ.λ.π.), οι οποίες προσέφεραν διάφορους χειραγωγημένους (στημένους) και μη αγώνες ποδοσφαιρικών ομάδων της Ελλάδας και του εξωτερικού προς στοιχηματισμό, λαμβάνοντας ο ίδιος κάποιο ποσοστό επί των παιγμένων χρηματικών ποσών, διεξάγοντας, με τον τρόπο αυτόν, παράνομο στοίχημα, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων προκαθωρισμένης ή μη απόδοσης.
Β) Στην Κομοτηνή και την Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011, με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού με άλλα, άγνωστα στην ανάκριση, άτομα, συμμετείχε στο στοίχημα, που οι συγκατηγορούμενοί του Β.Κ. και η σύζυγός του Μ. Β, διεξήγαγαν, από κοινού, χωρίς δικαίωμα, δημόσια και σε ευρύ κύκλο προσώπων, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων προκαθωρισμένης ή μη απόδοσης.
Ειδικώτερα, κατά τις κατωτέρω αναφερόμενες ημερομηνίες και ώρες, κατόπιν τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τον Β.Κ, αλλά και με γραπτά μηνύματα, που απέστειλε σε αυτόν από το κινητό τηλέφωνο με αριθμό 6977******, στο κινητό τηλέφωνο του με αριθμό 6945******, συμμετείχε, για τον εαυτό του και για λογαριασμό τρίτων παικτών του στοιχήματος, στο στοίχημα, που οι παραπάνω συγκατηγορούμενοί του Β.Κ. και η σύζυγός του Μ.Β, διεξήγαγαν, από κοινού, χωρίς δικαίωμα, δημόσια και σε ευρύ κύκλο προσώπων, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων προκαθωρισμένης ή μη απόδοσης, στοιχηματίζοντας, σε στοιχηματικές εταιρείες του εσωτερικού (ΟΠΑΠ ΑΕ) και του εξωτερικού [πράκτορες στοιχημάτων και σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων (Betfair κλπ) και στο ασιατικό στοίχημα], γιά τον εαυτό του και για λογαριασμό τρίτων παικτών του στοιχήματος, σημαντικά χρηματικά ποσά, άγνωστου ύψους, αποσκοπώντας να αποκομίσει μεγάλου ύψους περιουσιακά οφέλη (κέρδη) από τους συγκεκριμένους παράνομους στοιχηματισμούς. Συγκεκριμένα, κατά τις παρακάτω αναφερόμενες ημερομηνίες, στοιχημάτισε τα εξής χρηματικά ποσά:
1) Στις 26-1-2011 και ώρα 22.42΄, σε τηλεφωνική συνομιλία με το Β.Κ, ανέφερε, ότι κατέθεσε (ο Γ. Δ. ) στον λογαριασμό του (Β.Κ) στην Εμπορική Τράπεζα, το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, προερχόμενο ή προοριζόμενο για το στοίχημα. Επίσης, τού είπε, ότι (άγνωστοι στην κυρία ανάκριση) παίκτες του στοιχήματος κατέθεσαν στον ίδιο λογαριασμό του 350 και 250 ευρώ, προερχόμενα ή προοριζόμενα για το στοίχημα.
2) Στις 8-2-2011 και ώρα 22.27΄, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Β.Κ., ανέφερε, ότι το χρέος του (Γ.Δ.) στον Β.Κ, από την συμμετοχή του στο στοίχημα, ανέρχεται σε 190 ευρώ, καθώς επίσης και ότι, το χρέος τρίτου παίκτη του στοιχήματος ονόματι “Λάκης” προς αυτόν ανέρχεται σε 240 ευρώ. Συμφώνησαν, ότι το χρέος ανέρχεται συνολικά σε 410 ευρώ και κατέθεσε (ο Γ.Δ.) το ποσό αυτό στο λογαριασμό του (Β.Κ.) στην Τράπεζα Πειραιώς, την επομένη ημέρα 9-2-2011.
3) Στις 16-2-2011 και ώρα 13.10΄, με γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον Β.Κ, τον ενημέρωσε ότι, κατέθεσε σε λογαριασμό του Σ, το ποσό των 820 ευρώ, για λογαριασμό του ιδίου (Κ), προερχόμενο ή προοριζόμενο για το στοίχημα.
4) Στις 22-2-2011 και ώρα 10.30΄, με γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον Β.Κ, τον ενημέρωσε, ότι θα καταθέσει στο λογαριασμό του στην Εμπορική Τράπεζα, το ποσό των 3.820 ευρώ, εκ των οποίων 3.300 είναι δικά του (Γ.Δ.) και 520 του “Λάκη” και ότι στην συνέχεια, θα τού υποδείξει τον τρόπο, που θα στοιχηματίσει τα ως άνω ποσά.
5) Στις 24-2-2011 και ώρα 20.56΄, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Β.Κ, ανέφερε ότι, θα καταθέσει στο λογαριασμό του (Β.Κ.) στην Εμπορική Τράπεζα, το ποσό των 800 ευρώ και ότι, την επομένη ημέρα το πρωί θα καταθέσει ακόμη 1.835 ευρώ, προερχόμενα ή προοριζόμενα για το στοίχημα.
6) Στις 15-3-2011 και ώρα 07.53΄, με γραπτό μήνυμα που τού απέστειλε ο Β.Κ., τού γνώρισε τον κωδικό “s33e9112 master pw 123abc player abc123”, στον οποίο θα στοιχημάτιζε (ο Γ.Δ.).
7) Στις 19-3-2011 και ώρα 13.43΄, με γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον Β.Κ, τού ζήτησε, να βάλει (ο Β.Κ.) 200 ευρώ στον δεύτερο κωδικό του (Γ.Δ.), που έχει το όνομα “στέκι”.

Πάντως, προτείνεται να παύσει η ποινική δίωξη ως προς τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο για λόγους παραγραφής για μια σειρά από άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα:

Όσον αφορά τις μερικώτερες πράξεις των ως άνω διωκομένων εγκλημάτων: α) της διεξαγωγής, δημοσίως και σε ευρύ κύκλο προσώπων, παρανόμου στοιχήματος, κατ΄ εξακολούθηση, και β) της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ΄ εξακολούθηση, τις φερόμενες ως τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2009 μέχρι 5/4/2010, λεκτέον ότι, οι αυτές πράξεις φέρουν τον χαρακτήρα πλημμελημάτων, των οποίων το αξιόποινο εξαλείφθηκε διά της παραγραφής, καθ΄ όσον, από τον χρόνο που φέρονται ότι τελέσθηκαν, ήδη παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας, χωρίς να έχει μεσολαβήσει νόμιμος λόγος αναστολής της παραγραφής αυτών (άρθρα 111 παρ. 1 και 3, 112, 113 ΠΚ).
Περαιτέρω, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος ετέλεσε τις ως άνω αξιόποινες πράξεις: α) της διεξαγωγής, δημοσίως και σε ευρύ κύκλο προσώπων, παρανόμου στοιχήματος, κατ΄ εξακολούθηση, και β) της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ΄ εξακολούθηση, τις φερόμενες ως τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011.
Ο ανωτέρω κατηγορούμενος, διά της απολογίας του και του απολογητικού υπομνήματός του, αρνείται, ότι ετέλεσε τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις. Ο ισχυρισμός του όμως αυτός αντικρούεται, από τα στοιχεία της δικογραφίας. Σημειωτέον ότι, ο κατηγορούμενος στην απολογία του και στο απολογητικό υπόμνημά του αναφέρει, ότι στοιχημάτιζε ο ίδιος μέσω του διαδικτύου σε αλλοδαπές στοιχηματικές εταιρείες αλλά και μέσω του Β.Κ.