Αποκαλύψεις Σαββίδη για «σημαδεμένη» τράπουλα στο διεθνή διαγωνισμό για τη ΣΕΚΑΠ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο για τον τρόπο που κινήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τις αποκρατικοποιήσεις αποκαλύπτει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

 

Ο ομογενής επιχειρηματίας που εξαγόρασε το 2013 την πρώην συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ -η πλειοψηφία της οποίας ανήκε στην ΑΤΕ-  αναφέρει ότι ο όμιλός του πήρε την εταιρία κόντρα στην επιχειρηματική λογική αλλά με πολιτικό χαρακτήρα, επειδή του ζητήθηκε από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης. Στην ίδια επιστολή  διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη έχει ζητήσει έλεγχο των συμβάσεων της εξαγοράς, οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Διαμαρτυρόμενος λοιπόν για τους «ενοχλητικούς» ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Πρωθυπουργό να «συμβιβαστεί» κατά κάποιο τρόπο, αλλάζοντας στάση ως Κυβέρνηση σε σχέση με όσα έλεγε ως αντιπολίτευση. Δικαιώνει όμως τη ρητορική της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούσε για αποκρατικοποιήσεις σε «εκλεκτούς» της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρακτικά όμως δικαιώνει απόλυτα και όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι «ενοχλητικοί» παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αποκαλύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να πάρει την επιχείρηση. Όμως ξεχνά κάτι πολύ βασικό που έχει μεγάλη σημασία για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν:  Ότι πήρε τη ΣΕΚΑΠ στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού με αρκετούς συμμετέχοντες. Τι είδους διαγωνισμός ήταν αυτός όταν ομολογείται ότι υπήρξε τέτοια παρέμβαση;

Και ξεχνά και κάτι ακόμη πάρα πολύ σημαντικό: Ότι για τη ΣΕΚΑΠ υπήρχε ήδη από το 2012 διεθνής διαγωνισμός που είχε ολοκληρωθεί, είχε αναδειχθεί ο τελικός πλειοδότης (Σεπτέμβριος του ΄12) και είχε οριστεί ημερομηνία υπογραφής σύμβασης από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ,  το Δεκέμβριο του 2012 ! Όμως, όπως ομολογεί και ο επιχειρηματίας, όλος εκείνος ο διεθνής διαγωνισμός που είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία -σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία- επαναλήφθηκε προκειμένου να συμμετάσχει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τελικά και τον κέρδισε.   

Άρα λοιπόν, ο επιχειρηματίας καλώς επιχειρεί να προασπίσει τα συμφέροντά του αλλά τα ερωτήματα είναι βασανιστικά για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τον τρόπο που κινήθηκε αφού ο ομογενής επιχειρηματίας λέει ο ίδιος ότι «μπήκε από το παράθυρο».

Βέβαια, εφόσον ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι  τον «ενοχλούν» όσοι ζήτησαν να πέσει φως στην εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ή ότι ασκεί «κοινωνικό έργο» στην πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία δεν έχει παρά να την εγκαταλείψει γιατί αυτό δεν είναι επιχειρηματικότητα. Υπήρξαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι (προφανώς με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι για να κάνουν χάρη σε κάποια κυβέρνηση) και ήδη, άθελά του, τους έδωσε πολύ σοβαρά επιχειρήματα, αν ήθελαν να πετύχουν της ακύρωση της διαδικασίας, που είχε ήδη αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή!

Το ζήτημα είναι να βρούμε ποιο είναι το απροσδιόριστο μείγμα πολιτικής που πρέσβευε η προηγούμενη κυβέρνηση και πώς όλες αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να έχουν σχέση με μια (νέο)φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία αφού το τίμημα ήταν πρακτικά ασήμαντο για μια επιχείρηση με τόσο σημαντικό όνομα και πάγιες εγκαταστάσεις, της οποίας τα χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων  χαρίστηκαν για να γίνει «ελκυστική» η εταιρία, την ώρα που ο ελληνικός λαός πλήρωνε το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος των μνημονίων !

Φυσικά, ενδιαφέρων θα είναι ο τρόπος που θα αντιδράσει και η νέα κυβέρνηση η οποία είναι και αριστερή…

 

​Πηγή:  http://www.xanthipress.gr