Γκάφα της Λέσχης Πετοσφαίρισης: Επαναφέρει το θέμα Κασαμπαλή, εκθέτει και εκτίθεται….

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

– Λίγες ώρες πριν τον κρίσιμο επαναληπτικό αγώνα του Εθνικού με την Φάτρα Ζλιν που στέφθηκε από τη νίκη – πρόκριση της ομάδας του Έβρου στους οκτώ της Ευρώπης, η Λέσχη Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης με μια μάλλον αψυχολόγητη κίνηση εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει με τον Σταύρο Κασαμπαλή, μετά την κλήση του παίκτη στην Εθνική Εφήβων και την άρνηση της Ομοσπονδίας να δεχτεί το αίτημα του Εθνικού να συμμετάσχει ο Εβρίτης πασαδόρος στον αγώνα της ομάδας του απέναντι στον Φοίνικα Σύρου για το πρωτάθλημα της Volley League.

Ειδικότερα η ανακοίνωση απευθύνεται προς τον Σ.Ε.Π.Π.Ε. (Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Βόλεϊ), τον ΠΑ.Σ.Α.Π. (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Πετοσφαιριστών) και στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης υποστηρίζοντας ότι έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα που τους έθεσε και καταγγέλλοντας… αδιαφορία των αρμοδίων για το καλό του ελληνικού βόλεϊ.

Με τον τρόπο αυτό όμως επαναφέρει στο προσκήνιο μια υπόθεση από την οποία ο Εθνικός βγήκε μόνος χαμένος – και από την οποία πρωτίστως ο ίδιος εκτέθηκε. Παράλληλα, εκτέθηκε και η ίδια η Λέσχη που φαίνεται ότι επιμένει να υποστηρίζει μία θέση που εν τέλει ούτε ο ίδιος ο παίκτης στήριξε, ούτε το ευρύ κοινό των ανθρώπων του βόλεϊ στην χώρα αλλά και των μέσων ενημέρωσης, με εξαίρεση φυσικά όσους και όσες έχουν συμφέροντα.

Έγινε ξεκάθαρο ότι όσα συνέβησαν στην Σύρο ήταν πρωτίστως λάθος ενέργειες της διοίκησης του Εθνικού. Η κλήση του Κασαμπαλή στην Εθνική ήταν γνωστή εβδομάδες πριν. Ο Εθνικός ζήτησε ειδική άδεια για τον παίκτη του πέντε μέρες πριν τον κρίσιμο αγώνα. Κινήθηκε όμως αποκλειστικά προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι προς την πιο απλή, αυτήν της αναβολής του αγώνα, κάτι που για το καλό του αθλήματος θα μπορούσε να ζητηθεί. Ψευδέστατα ειπώθηκε ότι ζητήθηκε άδεια 24 ωρών, ενώ στην πραγματικότητα αυτή με βάση το συγκοινωνιακό πρόβλημα με το συγκεκριμένο νησί, αφορούσε υπερδιπλάσιες  ώρες και κατά βάση τις μισές προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας πριν τους κρίσιμους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Το γεγονός ότι εκείνη την χρονική περίοδο υπήρχαν υποχρεώσεις της Εθνικής Ομάδας ήταν γνωστό από τις αρχές της χρονιάς, ωστόσο ο Εθνικός και η Volley League δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν τον κανονισμό ώστε να εναρμονιστεί με αυτόν της ΕΟΠΕ και να επιτρέπεται αναβολή αγώνα ακόμα και με την κλήση ενός και μόνο παίκτη. Εν τέλει, αποδείχθηκε ότι ο Εθνικός μάλλον δεν ζήτησε ποτέ την αναβολή του αγώνα ή έστω την μετάθεσή του κατά μία ημέρα νωρίτερα, να πάει Παρασκευή όπως για παράδειγμα αποφασίστηκε για το παιχνίδι στην Σύρο της Ορεστιάδας, γεγονός που πράγματι θα διευκόλυνε την πιθανή έκδοση άδειας στον παίκτη από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αφού τότε πράγματι ο παίκτης θα έλειπε 24 και όχι 48 ώρες. Επίσης η διοργανώτρια ΕΣΑΠ δεν κινήθηκε επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση, οδηγώντας η ίδια στην γελοιοποίηση το προϊόν της.

Σε τελική ανάλυση, η τότε επιστολή της Λέσχης Πετοσφαίρισης με όλα αυτά τα ερωτήματα, που δεν έμειναν αναπάντητα από την ΕΟΠΕ και τους ομοσπονδιακούς προπονητές, θα είχε πραγματική αξία, αν παράλληλα με όσες κατηγορίες εξαπέλυε, ασκούσε και την κατάλληλη κριτική στην διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός και κυρίως στην ΕΣΑΠ και την Volley League και τις δικές της (μη) ενέργειες. Η Λέσχη δεν αποτελεί ούτε γραφείο Τύπου ούτε εκπρόσωπο του Εθνικού. Αποτελεί μια ομάδα ανθρώπων που οφείλει να ενδιαφέρεται για το καλό του αθλήματος του βόλεϊ. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, για το καλό του αθλήματος, έπρεπε να γίνουν μια σειρά από ενέργειες, άμοιροι ευθυνών για τις οποίες δεν ήταν ούτε οι άνθρωποι του Εθνικού. Όπως και να το κάνουμε άλλωστε – και σε αυτό συμφωνούμε όλοι – οι Εθνικές Ομάδες είναι (και οφείλουν να είναι) πάνω από όλα. Ειδικά για εμάς τους Θρακιώτες, που είμαστε στην άκρη της χώρας, φυλάμε Θερμοπύλες και αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια της Εθνικής Ομάδας από οποιονδήποτε “πρωτευουσιάνο”.

Και με γνώμονα αυτήν την κατεύθυνση, ο Σταύρος Κασαμπαλής έκανε την επιλογή του. Ο Σταύρος Κασαμπαλής, παραβιάζοντας την απόφαση του σωματείου του και ερχόμενος σε αντίθεση με την διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός, επέλεξε (ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ) να ενσωματωθεί με την αποστολή της Εθνικής Ομάδας και να μην ακούσει τα κελεύσματα για να πάει στην Μεγαλόπολη το απόγευμα της Κυριακής (και όχι από το απόγευμα της Παρασκευής όπως ήταν προγραμματισμένο). Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Τζίμας, ο Κασαμπαλής ουδέποτε έλαβε άδεια από τον Εθνικό για να το πράξει αυτό. Είναι προς τιμήν του Σταύρου ότι έθεσε σε ύψιστη προτεραιότητα την Εθνική Ομάδα, γιατί αυτή οφείλει να είναι για κάθε παίκτη. Και θα ήταν λάθος προφανώς να τιμωρούνταν ο παίκτης από τον Εθνικό μετά την επιστροφή του, κάτι που προφανώς δεν έγινε, γιατί αν συνέβαινε, η κατακραυγή θα ήταν ακόμα πιο γενική.

Το ThrakiSportS έχει στηρίξει πολλές φορές τις θέσεις, τις απόψεις και τις εκδηλώσεις της Λέσχης Πετοσφαίρισης (και θα συνεχίσει να το κάνει), αλλά στην προκειμένη περίπτωση η Λέσχη μπήκε σε ένα παιχνίδι κατηγορώντας τη μία πλευρά, άφησε στο απυρόβλητο την άλλη που έχει αναμφισβήτητα έχει και αυτή πολλές ευθύνες (με αποτέλεσμα να εκτίθεται στα μάτια των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων) και κυρίως, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα που καλό θα ήταν να ξεχάσουν όλοι, πρωτίστως στον Εθνικό, καθώς όλοι είδαμε τα αποτελέσματα των κακών χειρισμών που έγιναν με τις δύο ήττες από τον Φοίνικα και (κυρίως) την Λαμία. Χώρια που ξαναφέρνει σε δύσκολη θέση έναν παίκτη, που προς τιμήν του χειρίστηκε τα πράγματα άψογα, σηκώνοντας ένα βάρος που δεν του αναλογούσε δεδομένης της μικρής του ηλικίας, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στον σύλλογο που τον πληρώνει και την ύψιστη υποχρέωση κάθε παίκτη προς την φανέλα με το εθνόσημο. 

Αναλυτικά η σκωπτική ανακοίνωση που εξέδωσε η Λέσχη Πετοσφαίρισης (και την οποία σκόπιμα δεν δημοσίευσε το ThrakiSportS από το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά μια ημέρα μετά δεδομένου του ευρωπαϊκού αγώνα που έχει ο σύλλογος):

“Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 4 Ιανουαρίου 2015, σε ανοικτή επιστολή μας την οποίαν και σας αποστείλαμε, θέσαμε μια σειρά ερωτημάτων και σας ζητήσαμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας σχετικά με το γνωστό θέμα της μη συμμετοχής του πασαδόρου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης σε αγώνα της Volleyleague, λόγω της συμμετοχής του στην προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων.

Μετά την πάροδο 20 ημερών και τριών αγώνων της ομάδος μας, και μετά από τα δύο τελευταία επιτυχημένα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη όπου ο Εθνικός Αλεξ/πολης αγωνίστηκε με ‘’κανονικό’’ πασαδόρο, τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ σας να απαντήσετε σε ανθρώπους που αγαπούν και προσπαθούν για το καλό του Βόλεϊ.

Σας ζητούμε στο μέλλον να αντιμετωπίζετε θετικά τους προβληματισμούς αντίστοιχων με την Λέσχη Πετοσφαίρισης Αλεξ/πολης φορέων, που εργάζονται παράλληλα με εσάς, για την ουσιαστική  βελτίωση της εικόνας του Ελληνικού Βόλεϊ”.