Οι ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν βάσει κανονισμών ο Κασαμπαλής και ο Εθνικός

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Με βαριές ποινές κινδυνεύουν τόσο ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης όσο και ο ίδιος ο παίκτης Σταύρος Κασαμπαλής, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν ενσωματωθεί την προσεχή Παρασκευή 2 Ιανουαρίου στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Εφήβων στην Μεγαλόπολη, ενόψει της συμμετοχής στης τελευταίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η ομάδα κινδυνεύει με αφαίρεση ακόμα και έξι βαθμών από το πρωτάθλημα ενώ πιο βαριά μπορεί να είναι η τιμωρία του παίκτη, που μπορεί να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα για 12 μήνες και από τις εθνικές ομάδες ακόμα και για 10 χρόνια!

Μάλιστα, για την περίπτωση των αθλητών ασχολείται και ο ίδιος ο αθλητικός νόμος που στο άρθρο 9 αναφέρει: “Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος”.

Βέβαια, για την περίπτωση του Σταύρου Κασαμπαλή είναι φανερό ότι οτιδήποτε συμβαίνει δεν γίνεται με δική του ευθύνη, αφού από την επιστολή του Εθνικού προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δεν αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εθνική στο διάστημα που έχει κληθεί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αλλά υποχρεώνεται από τον σύλλογό του. Αυτό μπορεί να συνεκτιμηθεί και να πέσει στα… μαλακά, αλλά η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος δεν θα ήταν καλό να ρισκάρει, δεδομένου του παρελθόντος της ομοσπονδίας που δεν έχει διστάσει να τιμωρήσει στο παρελθόν κορυφαία ονόματα του ελληνικού βόλεϊ για διάφορά παραπτώματα (ή δήθεν παραπτώματα), με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή του Νίκου Ρουμελιώτη αλλά στο παρελθόν ακόμα και του Νίκου Σαμαρά.

Πολύ βαριά όμως θα είναι και η τιμωρία του Εθνικού, στην οποία βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια με βάση την επιστολή που έστειλε στην ΕΟΠΕ. Όπως αναφέρει το άρθρο 22 παρ. 1 εδ. α του Κανονισμού Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων της ΕΟΠΕ που επικαιροποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο του 2014. Εκεί αναφέρεται: “Σωµατείο που αρνείται αδικαιολόγητα τη διάθεση αθλητή/τριας που προσκλήθηκε σε οποιαδήποτε Εθνική οµάδα, τιµωρείται µετά από εισήγηση του ∆.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. προς το αρµόδιο δικαιοδοτικό όργανο, µε ποινή αφαίρεσης από τρεις (-3) έως έξι (-6) βαθµούς από το βαθµολογικό πίνακα του πρωταθλήµατος που αυτό µετέχει. Κατ` εξαίρεση σε περίπτωση µη διάθεσης αθλητή/τριας Εφήβου-Παίδα ή Νεάνιδας-Κορασίδας, η επιβαλλόµενη ποινή ισχύει – κατά περίπτωση – και στην ανδρική ή γυναικεία οµάδα του σωµατείου. Σε περίπτωση επανάληψης της αυτής συµπεριφοράς εκ µέρους του ιδίου17 Ιούνιος 2014  σωµατείου το δικαιοδοτικό όργανο µπορεί – κατά την κρίση του – να προβεί σε αφαίρεση έως και εννέα (-9) βαθµών από τον αντίστοιχο βαθµολογικό πίνακα,  ή και να αποφασίσει την οριστική αποβολή της οµάδας του σωµατείου από το οικείο πρωτάθληµα”. 

Με απλά λόγια, ο Εθνικός κινδυνεύει να γκρεμίσει στα χαρτιά όλα όσα χτίζει στο γήπεδο τόσα χρόνια και να καταδικάσει τον παίκτη του, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο μόνος που δεν φταίει σε τίποτα. Το κακό είναι η ΕΟΠΕ δείχνει αποφασισμένη, εφόσον δεν βρεθεί χρυσή τομή, να εφαρμόσει τους νόμους για παραδειγματισμό και των άλλων συλλόγων, καθώς όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αντίστοιχα αιτήγματα με αυτά του Εθνικού έγιναν και από την ιταλική Περούτζια αλλά και από τον ΠΑΟΚ, χωρίς επίσης να γίνουν δεκτά. Βέβαια, επειδή κανείς δεν αρνείται ότι η περίπτωση του Εθνικού είναι ιδιάζουσα καθώς τραυματίστηκε ο βασικός πασαδόρος του, χρόνος υπάρχει όμως για να υπάρξει σύνεση και να μην κινδυνεύσει η ομάδα και ο παίκτης με τιμωρίες. Και η πιο λογική λύση είναι ασφαλώς η αναβολή του συγκεκριμένου αγώνα του Εθνικού με τον Φοίνικα Σύρου, όπως το ThrakiSportS από την στιγμή που ξέσπασε το θέμα, έχει επισημάνει…