Όταν η Αλεξανδρούπολη φιλοξενούσε (πέρυσι) τους νέους Πρωταθλητές Κόσμου

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Μακριά από τα φώτα της (ελληνικής) αθλητικής δημοσιότητα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Πολωνία στέφθηκε νέα πρωταθλήτρια κόσμου!!! Κατέκτησε το Μουντοβόλεϊ που διοργάνωσε με μια μεγαλειώδη νίκη επί της Βραζιλίας με 3-1 σετ, την οποία και εκθρόνισε, παίρνοντας ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2006 και στέλνοντας στα ουράνια τους 12.000 θεατές που κατέκλυσαν την Spodek Hall του Κατοβίτσε αλλά και τους επιπλέον 15.000 που βρέθηκαν απέξω και έβλεπαν τον ιστορικό τελικό από γιγαντοοθόνες.

Άλλωστε, και 100.000 άτομα να χωρούσε το γήπεδο, πάλι γεμάτο θα ήταν, όπως φάνηκε στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πριν από τρεις εβδομάδες, όταν είχαν μετατρέψει σε γήπεδο βόλεϊ το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, αυτό που κατασκευάστηκε για το Euro 2012 και το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες δίλαθλοι, αφού σε αυτό έδωσε δύο αγώνες η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου στην πρεμιέρα εκείνης της διοργάνωσης κόντρα στην Πολωνία αλλά και στο ιστορικό παιχνίδι απέναντι στην Ρωσία που μας χάρισε την πρόκριση στους “οκτώ”.

Η Βραζιλία προηγήθηκε με 1-0 κατακτώντας το πρώτο σετ με 18-25 αλλά η συνέχεια ανήκε στους εκπληκτικούς πολωνούς, που πήραν τα τρία επόμενα με 25-22, 25-23, 25-22. Έτσι μπηκε ένα τέλος στο σερί τριών συνεχόμενων κατακτήσεων Μουντοβόλεϊ από την Βραζιλία, που είχε κερδίσει τόσο την διοργάνωση του 2002 στην Αργεντινή όσο και τις δύο επόμενες, το 2006 στην Ιαπωνία και το 2010 στην Ιταλία. Έτσι η Πολωνία έγινε η τέταρτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην έδρα της, μετά την Σοβιετική Ένωση το 1952 και το 1962 και τον θρίαμβο της Τσεχοσλοβακίας στην Πράγα το 1966.

Η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια είναι λοιπόν η Πολωνία και οι φίλοι του βόλεϊ στον Έβρο και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που είδαν από κοντά ορισμένους από τους παίκτες αυτής της χρυσής ομάδας. Βλέπετε, τρία μέλη της νέας Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας (και τι μέλη, αυτά που αγωνίζονται σε θέσεις κλειδιά) ανήκουν στην Σκρα Μπελχάτοφ, την ομάδα ποθ αντιμετώπισε πέρυσι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης για το CEV Cup και από την οποία αποκλείστηκε με δυο ήττες (ειδικά δε ο υπογράφων αισθάνεται διπλά τυχερό, αφού είχε την ευλογία να ζήσει από κοντά και τον αγώνα της Πολωνίας, όπου μάλιστα ο Εθνικός είχε προηγηθεί στο σκορ κερδίζοντας το πρώτο σετ).

Ο βασικός λίμπερο της Εθνικής Πολωνίας δεν είναι άλλος από τον Πάβελ Ζατόρσκι, τον λίμπερο της Σκρα. Κορυφαίοι σκόρερ των νέων πρωταθλητών κόσμου είναι οι Μάριους Βλάσλι και Κάρολ Κλος, αμφότερα στελέχη της ομάδας που βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος”. Το κυριότερο από όλα. Στον πάγκο της Πολωνίας ως ομοσπονδιακός τεχνικός κάθισε ο μεγάλος γάλλος ακραίος Στεφάν Αντιγκά, ο οποίος ήταν παίκτης του ρόστερ της Σκρα και μάλιστα με μια κίνηση-έκπληξη, είχε ανακοινωθεί αν και εν ενεργεία παίκτης ως νέος ομοσπονδιακός προπονητής από την πολωνική ομοσπονδία την περίοδο που ο Εθνικός έδινε εκείνα τα δύο ιστορικά παιχνίδια με την Σκρα.

Τι άλλο θέλετε για να συνειδητοποιήσετε ποια ομάδα έφερε στην Θράκη ο Εθνικός και ποιους παίκτες αντιμετώπισε; Κρίμα που δυστυχώς τότε δεν το εκτίμησε αυτό πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να αποτελέσει αυτή μία από τις ελάχιστες φορές που πέρυσι το “Μιχάλης Παρασκευόπουλος” δεν γέμισε. Ίσως είχε φανεί τότε τσουχτερή η τιμή του εισιτηρίου των 20 ευρώ, αλλά μάλλον σήμερα όσοι το τσιγκουνεύτηκαν τότε, θα κοπανάνε το κεφάλι τους στον τοίχο για την χαμένη ευκαιρία να δουν από κοντά τους νέους πρωταθλητές κόσμου…