Η μεγάλη επιστροφή της Μαρίας Καρδαμανίδου στην ενεργό δράση (στα 41 της, μπροστά στον άνδρα και τα παιδιά της!!!)

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Μια μεγάλη Εβρίτισσα βολεϊμπολίστρια επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, μετά από τρία χρόνια απουσίας. Ο λόγος για την Μαρία Καρδαμανίδου, που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό, φορώντας στο παρελθόν πολλές φορές και την φανέλα με το εθνόσημο.

Η Μαρία Καρδαμανίδου γεννήθηκε στην Νέα Βύσσα Έβρου στις 6 Σεπτεμβρίου 1972. Είναι απόφοιτος του του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα πετοσφαίρηση. 

Στην καριέρα της ως βολεϊμπολίστρια έχει σημαντικές διακρίσεις, καθώς από 1987 ως το 2002 ήταν μέλος των Εθνικών Ομάδων Κορασίδων, Νεανίδων και Γυναικών, της οποίας υπήρξε αρχηγός από το 1997 ως και το 2000. Συνολικά είχε 101 συμμετοχές με τηγν Εθνική Γυναικών και 59 με τη Νεανίδων. Το 1988 κατέκτησε με την Εθνική την 3η θέσης και χάλκινο μετάλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Κωνσσταντινούπολη, το 1991 την 8η θέσης στο Πανευρωπαικό  της Ρώμης για πρώτη φορά στην ιστορία και το 2000 το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Γυναικών στο Κύπελλο Άνοιξης Brno Τσεχία.

Το 1988 πανηγύρισε την άνοδο με την ομάδα των Γρεβενών και το 2003 με την ομάδα του Ηρακλή. Την περίοδο 1998-2000 ήταν πρώτη στη λίστα των σκόρερς στο ιταλικό πρωτάθλημα, θεωρείται 7η θέση στη λίστα των κορυφαίων αθλητριών όλων των εποχών στο Ελληνικό Γυναικείο Βόλεϊ, ενώ είναι στην 13η θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Βόλεϊ ως αθλήτρια με τους περισσότερους πόντους σε αγώνα.

Αυτή η μεγάλη θρακιώτισσα αθλήυρια λοιπόν, επέστρεψε την Κυριακή στα γήπεδα ως παίκτρια, μετά από τρία χρόνια απουσίας. Η πρώην διεθνής αθλήτρια, μία από τις κορυφαίες του ελληνικού βόλεϊ, αποφάσισε στα 41 της χρόνια να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να βοηθήσει τον Δημόκριτο Μυγδονίας, μια ομάδα που αγωνίζεται στην 2η Τοπική Κατηγορία της ΕΠΕΣΘ και αποτελείται από μικρές σε ηλικία αθλήτριες.

Υπό το βλέμμα του συζύγου και των παιδιών της, η αειθαλής Μαρία αγωνίστηκε στον αγώνα της Α’ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Γαλαξία (ομάδα Β’ Εθνικής) και με την εξαιρετική της εμφάνιση, λίγο έλειψε  να οδηγήσει τον Δημόκριτο στην μεγαλύτερη έκπληξη της πρεμιέρας, αφού η  ομάδα της λύγισε στο τάι μπρέικ. «Με το καλημέρα… πέντε σετ. Αν είναι έτσι όλα τα παιχνίδια…», διαβάσαμε στο volleynews ότι η αειθαλής Μαρίοα έλεγε  χαμογελώντας μετά το τέλος του αγώνα, την ώρα που δεχόταν τα συγχαρητήρια από τους φίλους της νέας της ομάδας. Αλλωστε, και η ίδια λειτουργούσε ως δεύτερη προπονήτρια μέσα στο γήπεδο, αφού αγωνίστηκε και στα πέντε σετ και καθοδηγούσε τις νεαρές συμπαίκτριές της.

Η Μαρία Καρδαμανίδου, που είναι προπονήτρια ακαδημιών και στον σύλλογο «Ακαδημίες Αθλέτικο» της Θεσσαλονίκης, αγωνίστηκε στη Γαλλία και την Ιταλία σε μια εποχή που δεν ήταν συνηθισμένη η εξαγωγή Ελλήνων αθλητών στο εξωτερικό και μάλιστα σε τόσο προηγμένα πρωταθλήματα, ενώ στην Ελλάδα φόρεσε αρχικά τη φανέλα του ΑΟ Νέας Βύσσας πριν ακολουθήσει μια μεγάλη καριέρα σε ΓΣ Γρεβενών, Φιλαθλητικό, Βριλήσσια, Αίαντα Ευόσμου, Ηρακλή και Ανατόλια.