Σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν: Όταν ο Αντώνης Αντωνιάδης υπέγραφε από την Ασπίδα Ξάνθης στον Παναθηναϊκό…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ήταν μια μέρα σαν και την σημερινή, 45 χρόνια πριν, 31 Ιουλίου του 1968, όταν ο Αντώνης Αντωνιάδης έβαζε την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό και κατέβαινε από την Ξάνθη στην Αθήνα για να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα.

Πήγαινε εκεί με τις καλύτερες περγαμηνές. Τότε ήταν ο πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής για δύο διαδοχικές σεζόν, τις δύο τελευταίες του στην Ασπίδα Ξάνθης. Τότε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής διεξαγόταν σε δύο ομίλους, τον Βόρειο και τον Νότιο, αλλά ο Αντωνιάδης ξεχώριζε συνολικά.

Το καλοκαίρι του 1968 ο Παναθηναϊκός έψαχνε επιθετικούς που θα του λύσουν το πρόβλημα στο γκολ που αντιμετώπιζε τις προηγούμενες σεζόν. Στράφηκε στις πιο ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορούσε να βρει και έτσι προσέλκυσε τον πρώτο σκόρερ του τοπικού πρωταθλήματος της Αθήνας Τάκη Παπαδημητρίου αλλά και τον Θρακιώτη Αντώνη Αντωνιάδη, γνωστό και ως «ο γκολτζής της Β’ Εθνικής».

Ο «ψηλός», όπως είναι το παρατσούκλι του που έγινε και τίτλος στο βιβλίο της αυτοβιογραφίας του, είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Ασπίδας Ξάνθης και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα που αγωνιζόταν στην δεύτερη εθνική κατηγορία. Γεννημένος το 1946 στην Ξάνθη, είχε φτάσει τα 22 και τότε υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ως ανθυπολοχαγός στα Τρίκαλα.

Ειδικά την τελευταία σεζόν, την χρονιά 1967-1968, ο Αντωνιάδης πέτυχε 23 γκολ σε 27 ματς και βρέθηκε στην κορυφή. Ήταν τα 23 από τα 46 γκολ της Ασπίδας Ξάνθης, ακριβώς τα μισά δηλαδή, που ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετά για να έχει ικανοποιητική πορεία η ομάδα της Θράκης, αφού τελείωσε το πρωτάθλημα στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Αρκετά πίσω στον πίνακα των σκόρερς ήταν ο Δημήτρης Παρίδης της Καβάλας με 16 γκολ ενώ στο Νότιο Όμιλο προηγούνταν ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος της Παναχαϊκής με 22 γκολ, πάλι όμως λιγότερα από τον νεαρό Ξανθιώτη,

Ξεχωριστές στιγμές σε εκείνη την σεζόν για τον Αντωνιάδη ήταν τα δύο καρέ που έκανε στις εντός έδρας νίκες επί της Λάρισας με 4-1 και την Καστοριάς με 4-2. Ωστόσο, αυτό που αποδείχθηκαν σημαντικά για την δυσκολία της μεταγραφής του στους «πράσινους» ήταν τα δύο γκολ που σημείωσε στην εντός έδρας νίκη της ομάδας της Ξάνθης με 3-2 κόντρα στα Τρίκαλα την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Παρά την ήττα, η ομάδα της Θεσσαλίας είχε εξασφαλίσει την άνοδο της ως πρωταθλήτρια στην Α’ Εθνική και ήθελε να εντάξει στο δυναμικό της τον νεαρό επιθετικό.

Σύμμαχος της σε αυτήν την προοπτική ήταν και το ότι υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στα Τρίκαλα αλλά και μια τροποποίηση στην εγκύκλιο των μεταγραφών, που έδινε το δικαίωμα για ελεύθερες μεταγραφές κατά τη διάρκεια της στράτευσης. Άλλωστε, μιλάμε για περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας. Η πρόταση των Τρικάλων έφτανε τις 200.000 δραχμές για τον Αντώνη Αντωνιάδη και ο Παναθηναϊκός έδωσε τελικά 600.000 δραχμές και τις εισπράξεις από ένα φιλικό αγώνα. Ποδοσφαιριστές ως αντάλλαγμα δεν μπορούσε να παραχωρήσει διότι οι ομάδες της Ασπίδας Ξάνθης και του Παναθηναϊκού ήταν από διαφορετικές Ενώσεις.

Για να κλείσει την μεταγραφή του επιθετικού ο Παναθηναϊκός έστειλε στην Ξάνθη τον εκπρόσωπο της διοίκησης Πιεράκο, ο οποίος κατέθεσε το ποσό των 600.000 δραχμών στην Τράπεζα στις 31 Ιουλίου 1968 με την δέσμευση η Ασπίδα Ξάνθης να τα εισπράξει αν ολοκληρωθεί η μετάθεση του Αντώνη Αντωνιάδη στην Αθήνα. Η αντίδραση των Τρικάλων ήταν άμεση και όπως διαβάσαμε στο εξαιρετικό αφιέρωμα του Κώστα Πάλλη στα ιστορικά θέματα του flnews, διεμήνυσαν πως θα παλέψουν για να μην ολοκληρωθεί η μετάθεση του Αντωνιάδη ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα τους. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Φαίνεται ότι ο Παναθηναϊκός διέθετε καλύτερες άκρες στον Στρατό εκείνη την περίοδο.

Κάπως έτσι, ο γεννημένος στις 25 Μαΐου 1946 στο Πετροχώρι Ξάνθης Αντώνης Αντωνιάδης έγινε παίκτης του τριφυλλιού. Με την φανέλα του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 5 φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975). Συμμετείχε στη μεγάλη ομάδα του 1971 που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ. Μάλιστα, ο Αντωνιάδης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ που αποδείχθηκαν πολύτιμα για την πορεία ως τον τελικό.

Το καλοκαίρι του 1978, μετά από δέκα λαμπρά χρόνια στον Παναθηναϊκό, μεταγράφηκε στον «αιώνιο αντίπαλο» Ολυμπιακό όπου αγωνίστηκε ένα χρόνο σε 13 αγώνες σκοράροντας 7 γκολ. Το 1979 αγωνίστηκε με τον Ατρόμητο Αθηνών για 2 χρόνια. Το 1981 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του. Το 1982 μετά από 22 χρόνια καριέρας εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), ο Αντώνης Αντωνιάδης διετέλεσε πρόεδρός του επί 27 ολόκληρα έτη. Παρουσίασε πλούσια συνδικαλιστική και κοινωνική δραστηριότητα καθώς και αξιόλογο θεσμικό έργο, υπέρ των δικαιωμάτων του επαγγελματία έλληνα ποδοσφαιριστή. Έχει παίξει στην Μεικτή Ευρώπης, έχει τιμηθεί με το Σταυρό του Έφεδρου Πολεμιστή της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια εκτέθηκε και σαν υποψήφιος βουλευτής.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν μια μέρα σαν και την σημερινή, 45 χρόνια πριν, χάρη σε αυτήν ακριβώς την υπογραφή που βλέπετε στην ιστορική φωτογραφία, που σήμαινε την οριστική μετακίνησή του από την Ξάνθη στην Αθήνα…