Οι πρώτοι Πανθρακικοί Αγώνες μετά την Ενσωμάτωση

Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης

– Γιορτάζονται σήμερα (14/5) τα “Ελευθέρια” για την επέτειο της ενσωμάτωσης του Έβρου και της Ροδόπης στον Εθνικό Κορμό και με αυτήν την αφορμή τοThrakiSportS θυμάται την διοργάνωση των Πανθρακικών Αγώνων Στίβου, που θεσπίστηκαν λίγο καιρό μετά ενσωμάτωση ως κριτήριο για την συμμετοχή των αθλητών από την Θράκη στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Η φωτογραφία που βλέπετε είναι η παλιότερη που υπάρχει ιστορικά από το ΔΑΚ Κομοτηνής, την σημερινή έδρα του Πανθρακικού. Τραβήχτηκε 90 χρόνια πριν, στις 12 Ιουλιου του 1923 και είναι από τον αγιασμό κατά την τελετή έναρξης των Πανθρακικών Αγώνων Στίβου. Πρόκειται για μια σημαντικότατη διοργάνωση που θεσπίστηκε μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα και αποτέλεσε το πρόκριμα για την συμμετοχή Θρακιωτών Αθλητών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
 
Οι πρώτοι Πανθρακικοί Αγώνες Στίβου διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή και έκτοτε διεξάγονταν κάθε χρόνο. Συγκέντρωναν την αφρόκρεμα των αθλητών του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, το σύνολο των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου που έσπευδε να τους παρακολουθήσει. Τα γήπεδα τότε γέμιζαν για να δουν στίβο και να δοξάσουν οι φίλαθλοι τους νικητές αθλητές. Η διοργάνωση γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μεταπολεμικά και ιδίως στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ διατηρήθηκε ως και την δεκαετία του ’90 αν και σταδιακά άρχισε να φθίνει η αξία και η σημασία της.
 
Οι αγώνες διεξάγονταν κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Θράκης. Και όταν λέμε Θράκη και Πανθρακικοί Αγώνες, δεν εννοούμε μόνο την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη ή το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα αλλά και την Καβάλα και την Δράμα που διοικητικά τότε άνηκαν (όπως και σήμερα άλλωστε) στην ίδια περιοχή, καθώς άλλωστε απελευθερώθηκαν σχεδόν μαζί. Στους Πανθρακικούς Αγώνες συμμετείχαν άλλωστε και αθλητές από την Ανατολική Μακεδονία.
Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη διοργάνωση φιλοξενήθηκε ακριβώς 90 χρόνια πριν, τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θράκης. Το Στάδιο που την φιλοξένησε ήταν το σημερινό Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής και αυτοί ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι Αγώνες που διοργανώθηκαν σε αυτό, μετά την αποπεράτωση της κατασκευής του, η οποία είχε ξεκινήσει το 1920, με την Ενσωμάτωση στην Ελλάδα. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό του σταδιου τότε ήταν ότι στην μέση του αγωνιστικού χώρου υπήρχε ένα… δέντρο, στο οποίο μάλιστα συχνά έτρεχαν για να βρουν ίσκιο μετά τους αγώνες τους οι αθλητές. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από την εφημερίδα ”Παρέμβαση” του Τέλη Κελεσίδη…