Ο Θρακιώτης που μετέδωσε τον θρίαμβο του Ολυμπιακού

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Λίγοι ίσως το γνωρίζουν, αλλά ο Γιώργος Λημνιάτης που σχολίασε για λογαριασμό της ΕΡΤ την μετάδοση του μεγάλου τελικού Ολυμπιακού – Ρεάλ είναι θρακιώτης στην καταγωγή. Και συγκεκριμένα ξανθιώτης.

Το έχει πει ο ίδιος κατά την τελευταία επίσκεψή του στην πόλη της Ξάνθης, με την ιδιότητα του ομοσπονδιακού προπονητή. Ο πατέρας του είναι αυτός που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ξάνθη, αν και ο ίδιος ο Γιώργος Λημνιάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη το 1971.

Έχει ύψος 1.92 και ως παίκτης αγωνιζόταν στη θέση του πλέι μέικερ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, στου Παπάγου, στον ΠΑΟΚ, στη Δάφνη και τον Πανελλήνιο έχοντας ως κύριο προσόν την ταχύτητα και το μυαλωμένο παιχνίδι του , καθώς ήταν ιδανικός στο να ηρεμεί το παιχνίδι και ταυτόχρονα να ανοίγει το ρυθμό όταν χρειάζεται. Φόρεσε και την φανέλα της γαλανόλευκης, την οποία πλέον υπηρετεί από άλλον τομέα.

Βλέπετε, πλέον ακολουθεί την… πεπατημένη οδό της προπονητικής. Πολλοί προπονητές έχουν εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για τις ικανότητές του σε αυτό τον τομέα, αλλά ο ίδιος, γνωστός για τη σεμνότητα που τον διακρίνει, προσπαθεί να κλείσει τα αφτιά του, να δουλέψει και να μάθει πράγματα. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ομοσπονδιακός προπονητής και συγκεκριμένα προπονεί την Εθνική Παμπαίδων. Παράλληλα, «αλιεύει» ταλέντα σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό πριν τρεις εβδομάδες επισκέφθηκε την πατρίδα Ξάνθη μαζί με τον Γιώργο Προεστό και είχαν πραγματοποιήσει τις προπονήσεις των επιλέκτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ  για παίκτες γεννηθέντες το 1999 και το 2000 στο πλαίσιο των προεπιλογών της Εθνικής Ομάδας.

Σχέσεις με την περιοχή μας διατηρεί, όπου έχει συγγενείς, άλλωστε η οικγένειά του ήταν μια από τις πιο γνωστές στην πόλη της Ξάνθης. Ωστόσο ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε κατα την τελευταία του επίσκεψη την πίκρα του που δεν έχει διατηρηθεί κάποιο οικογενειακό ακίνητο και έτσι αναγκάζεται, όποτε τον φέρνει ο δρόμος στην πατρίδα, να μένει σε ξενοδοχείο. Ο θρακιώτης Γιώργος Λημνιάτης λοιπόν, εδώ και πέντε χρόνια διατελεί με μεγάλη επιτυχία σχολιαστής όλων των σημαντικών αγώνων μπάσκετ στην κρατική τηλεόραση.  Ξεκίνησε στο συγκεκριμένο πόστο ως αντικαταστάτης του Κώστα Πολίτη, του ανθρώπου που υπήρξε ο μαέστρος της ορχήστρας της Εθνικής του ’87 με Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου και τα άλλα παιδιά, μετά το έμφραγμα που υπέστη ο τελευταίος στις 18 Ιανουαρίου 2008.

Αξέχαστες θα μείνουν οι μεταδόσεις του με τον Βασίλη Σκουντή, με το χιούμορ και των δύο να δεσπόζει, πολλές ατάκες να εκτοξεύονται ένθεν κι ένθεν και να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, το οποίο εξέπεμπαν και οι τηλεθεατές. Τα καλοκαίρια του 2009 και του 2010 βρέθηκε στην Πολωνία και την Τουρκία αντίστοιχα, για να σχολιάσει τα παιχνίδια της Εθνικής Ομάδας για λογαριασμό της ΕΡΤ. Μάλιστα, μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του 2010 στο Μουντομπάσκετ, έσπευσε να υψώσει ασπίδα σωτηρίας στην ομάδα και τους παίκτες, θυμίζοντας σε όλους μας τα επιτεύγματά της.

Μετά από έναν χρόνο απουσίας, επανήλθε πέρυσι δριμύτερος και έχει δημιουργήσει ένα επίσης αχτύπητο δίδυμο με τον Βαγγέλη Ιωάννου. Αυτό ήταν που περιέγραψε για την ΕΡΤ τον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ήταν που έκανε το ίδιο  και φέτος τον τελικό του Λονδίνου (τους βλέπετε στην φωτογραφία). Ένας ιδιαίτερα σεμνός και απλός άνθρωπος, πρόθυμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει το σχόλιο και γενικά τη βοήθειά του όπου του ζητηθεί. Και ο οποίος, ενώ δεν το γνωρίζουν πολλοί, τυγχάνει συμπατριώτης μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΗΜΝΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ