Γιούρι Λοντίγκιν: «Εφικτός ο στόχος των πλέι οφ»

Ο διεθνής τερματοφύλακας της Ξάνθης Γιούρι Λοντίγκιν επέστρεψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Θράκη. Αποτέλεσε μέλος της αποστολής της Εθνικής Ελλάδος στο παιχνίδι της Παρασκευής με την αντίστοιχη της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και μίλησε για τις εμπειρίες του από αυτό το ταξίδι αλλά και για την συνέχεια του πρωταθλήματος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Θα ήθελα να περιγράψεις στον κόσμο, τί αισθάνθηκες όταν έμαθες για την κλήση σου στην Εθνική ομάδα αλλά ποια ήταν τα συναισθήματά σου κατά την διάρκεια της συμμετοχής σου στην αποστολή της Ελλάδας;
Η κλήση στην Εθνική Ανδρών είναι ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή. Το γεγονός ότι με κάλεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος με κάνει πολύ χαρούμενο και ταυτόχρονα με γεμίζει κι ευθύνες. Μπορεί να ανάμενα μια κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όμως σίγουρα δεν την περίμενα σ’ αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο. Ξαφνιάστηκα. Φυσικά και δεν με πείραξε το γεγονός αυτό και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί με παίκτες αυτού του επιπέδου.

Μετά από 20 συμμετοχές με την ξανθιώτικη φανέλα έφτασες σε μία μεγάλη διάκριση όπως είναι η κλήση στην Εθνική ομάδα. Το περίμενες αυτό;
Δεν νομίζω πως ο αριθμός των συμμετοχών είναι το «κλειδί» για την «πόρτα» της Εθνικής όσο η συνέχεια και η διάρκεια στις εμφανίσεις. Προσπάθησα να έχω μία σταθερά καλή πορεία και μία συνέχεια θετικών εμφανίσεων κι από εκεί και πέρα ήρθε και η διάκριση. Φυσικά, ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η καλή πορεία της SKODA ΞΑΝΘΗ στον δεύτερο γύρο. 

Πέρσι τον Απρίλη, στην πρώτη σου συνέντευξη στο www.skodaxanthifc.gr και σε σχετική ερώτηση, είχες απαντήσει πως η πορεία σου στο ποδόσφαιρο (Ακρίτας Νευροκοπίου, ΤΕΠ SKODA ΞΑΝΘΗ, Εορδαϊκός – δανεικός) μέχρι την πρώτη σου συμμετοχή στην Superleague ήταν μεγάλη αλλά κέρδισες πράγματα. Την πορεία σου από το ντεμπούτο με τη φανέλα της SKODA ΞΑΝΘΗ έως την κλήση σου στην Εθνική Ανδρών πως θα την χαρακτήριζες;
Με μία λέξη, θα την χαρακτήριζα ιδανική. 

Παρακολούθησες από κοντά τις προσπάθειες των συμπαικτών σου στο παιχνίδι της Παρασκευής όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για την Εθνική μας ομάδα…
Ήταν ένα άσχημο αποτέλεσμα όμως έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλά παιχνίδια που μπορούμε καταρχήν να διατηρήσουμε την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ και να εκμεταλλευτούμε κάθε στραβοπάτημα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης που έγινε το φαβορί για την πρωτιά.

Το κλίμα στην SKODA ΞΑΝΘΗ είναι πολύ καλό. Μετά το 0-2 στην Κομοτηνή και τους 34 βαθμούς πλέον η συνέχεια μοιάζει διαφορετική και χωρίς άγχος…
Πλέον μπορούμε να παίξουμε πολύ πιο ελεύθερα, με «καθαρό» μυαλό και να αποδώσουμε καλό ποδόσφαιρο. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε μέχρι το τέλος και να ξεφύγουμε από τις χαμηλές κατατάξεις στην τελική βαθμολογία των περασμένων ετών. 

Η νίκη στο γειτονικό ντέρμπι εκτός από τους βαθμούς πάντα ικανοποιεί και τους φιλάθλους. Και αρκετοί ξανθιώτες ήταν στην κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου του Πανθρακικού και στο τέλος πανηγύρισαν μαζί σας την επιτυχία…
Ήταν κάτι πολύ ωραίο. Ο κόσμος βρέθηκε κοντά μας σε ένα δύσκολο παιχνίδι και συμπαραστάθηκε με όλη την ψυχή του. Μας έδωσε παραπάνω ώθηση κι εμείς πετύχαμε τη νίκη. Οι εικόνες μετά την λήξη με τους πανηγυρισμούς μας ήταν ότι καλύτερο. Τους περιμένουμε και στην συνέχεια δίπλα μας και μακάρι κάθε παιχνίδι να έχει αυτόν τον όμορφο επίλογο.

Ο στόχος της εισόδου στην 5άδα και τα play off είναι εφικτός;
Όπως ανέφερα και πριν η SKODA ΞΑΝΘΗ δεν θα έχει άγχος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το πρωτάθλημα τελείωσε. Θα προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο στα επόμενα ματς κι από εκεί και πέρα αν μας δοθεί η ευκαιρία να μπούμε στην 5άδα δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Το επόμενο παιχνίδι με τον Ατρόμητο πως θα το χαρακτήριζες;
Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και παράλληλα αυτό που πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε. Δεν γίνεται μόνο με τις εκτός έδρας επιτυχίες να πετύχεις κάτι καλό. Πρέπει να πάρουμε βαθμούς και την έδρα μας και να βάλουμε τέλος στο σερί των τελευταίων αγωνιστικών στο «σπίτι» μας. 

Ένας καλός τερματοφύλακας εκτός από προσωπικότητα, αντίληψη της φάσης και σωματικά προσόντα πρέπει να έχει και ταχύτητα αντανακλαστικά. Το όνομά σου φιγουράρει στην 5η θέση των στατιστικών της Superleague με 62 αποκρούσεις στο ενεργητικό σου μέχρι στιγμής. Ποια είναι τα συναισθήματα ή οι σκέψεις ενός τερματοφύλακα πριν από κάθε ευκαιρία των επιτιθέμενων;
Περισσότερο ρόλο παίζει η αντίληψη της φάσης, η σκέψη της στιγμής ώστε να προβλέψεις και να προσπαθήσεις να αντιδράσεις σωστά για να σώσεις την εστία σου.

Πέρσι η SKODA ΞΑΝΘΗ είχε πέντε τερματοφύλακες στο ξεκίνημα της αγωνιστικής. Η πρώτη σου συμμετοχή ήρθε την τελευταία αγωνιστική και στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Φέτος από την 8η αγωνιστική (Βέροια – SKODA ΞΑΝΘΗ 0-0) και μετά δεν έχεις χάσει ούτε ένα λεπτό ενώ από τα 19 αυτά παιχνίδια, η εστία της ομάδας κρατήθηκε ανέπαφη στα 11! 

Πρόκειται για συνολική δουλειά, δεν είναι μόνο προσωπική. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν σώσει την εστία οι αμυντικοί, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε ομάδα. Ο ένας προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του άλλου.

Σχεδόν αστραπιαία, αμέσως μετά την κλήση σου στην Εθνική τα μεταγραφικά σενάρια που είχαν σε πρωταγωνιστική θέση το όνομά σου έκαναν την εμφάνισή τους. Τι ισχύει απ’ όλα αυτά και πως δέχεσαι όλη αυτή τη δημοσιότητα;
Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Κοιτάζω τις υποχρεώσεις μου με την Εθνική και για την προκριματική φάση και από εκεί και πέρα όταν επιστρέψω θα συγκεντρωθώ στις υποχρεώσεις μου με την SKODA ΞΑΝΘΗ.